„I’ll be back” (vagyis: „Visszajövök”) – írta az Auschwitz Múzeum vendégkönyvébe Arnold Schwarzenegger, mint arról a múzeum a Twitter-oldalán tudósított, amit heves felháborodás követett: sokan jelezték, hogy ízléstelennek és nyeglének tartják a bejegyzést. A kommentek miatt végül a múzeum kénytelen volt magyarázatot fűzni hozzá: mint írták, ez a látogatás most rövidre sikerült, de a színész-politikus szerette volna kifejezni a szándékát arra, hogy egy másik időpontban mélyebb betekintést nyerjen az itt történtekbe.

Annál is inkább, mivel amikor júniusban tudomást szerzett a díj odaítéléséről, azt írta a nyilatkozatában: „Tanúja voltam annak, hogy a nácik hogyan döntöttek romba egy országot. Első kézből tapasztaltam meg, milyen következménye lehet annak, ha a gyűlölet elszabadul.

Szeretném ezeket a fájdalmas emlékeket megosztani a világgal, hogy megakadályozzuk a jövőbeli tragédiákat, és ráébresszük a katonákat arra, hogy van egyéni felelősségük. Osztozom az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány küldetésében, hogy SOHA TÖBBÉ ne történhessen hasonló.”

Schwarzenegger valóban évek óta szót emel a gyűlölet és az autokrácia ellen a közösségi felületein és a beszédeiben, és gyakran hivatkozik korai személyes élményeire, amelyek az édesapjához kötődnek. 2003-ban maga indítványozta, hogy a Wiesenthal Központ (amelyet nagyobb összeggel támogatott) járjon utána Gustav Schwarzenegger náci múltjának, és ennek révén derült ki, hogy az apja önként lépett be 1938-ban a Nemzetiszocialista Pártba, majd az SA-ba (Sturmabteilung), és 1943-ig katonaként szolgált a háborúban, részt vett Leningrád ostromában is. Háborús bűnt nem követett el ugyan, de a fia nyilatkozatai szerint egész életében kísértette a múlt.

Forrás: Getty Images / Beata Zawrzel / NurPhoto

Arnold Schwarzenegger legutóbb Ukrajna lerohanása idején emlékeztetett a keserű tapasztalataira, amikor ezt üzente a világnak egy videóban: „Mielőtt az apám megérkezett Leningrádba, teletömték a fejét a kormánya hazugságaival, miután pedig elhagyta a várost, testileg és lelkileg is összetörten tért haza. Az élete hátralévő éveit fájdalomban töltötte. Fájt a háta egy belé csapódott repesz miatt, ami örökre emlékeztette azokra a rettenetes évekre, és legalább ilyen fájdalmat okozott neki a gyötrő bűntudat is.”

Arnold Schwarzenegger az auschwitzi látogatása során mécsest gyújtott a Kivégzések falánál és Birkenauban az áldozatok emlékművénél, majd találkozott a tábor egyik túlélőjével, aki háromévesen Josef Mengele embertelen kísérleteit szenvedte el. „Ez a történet nem merülhet feledésbe, újra meg újra el kell mesélnünk” – nyilatkozta utána.

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Beata Zawrzel / NurPhoto

Gyárfás Dorka