1. „Ne nyeld le a rágót, mert bélcsavarodásod lesz tőle!”

Valóban járhat kellemetlenséggel a rágó lenyelése, de felnőtteknél nem okoz semmilyen problémát, a széklettel pár napon belül kiürül. A gyerekeknél viszont valódi veszélye van annak, ha több rágógumi is a gyomorban végzi. Ritka, de előfordult néhány olyan eset, amikor kisgyermekeknél bélelzáródás lett a rágózás vége. Persze, ehhez nem csak egy rágó kellett. 

via GIPHY

2. „Ne egyél nyers tésztát, mert megkel a gyomrodban!” 

Ennek semmi valóságalapja nincs. Abszolút tévhit, a gyerekek félrevezetése. A gyomorban lévő sav minden élesztő és egyéb baktériumot elpusztít, így a tészta nem fog meg kelni a gyomorban. 

3. „Melegen ne edd a pogácsát, mert megfájdul tőle a hasad!”

A kihűlt péktermeket valóban könnyebben emésztjük, de egy meleg pogácsától egy gyermeknek általában kutya baja sem lesz. Valljuk be, mi is jobban szeretjük melegen. Maximum annyi valóságtartalma lehet ennek, hogy egy felnőtt emésztése már sok szempontból rosszabb, mint egy gyereké, ami régebben meg se kottyant, az idővel okozhat emésztési problémákat. Ilyen a meleg péksütemény és a tizenötödik palacsinta is. 

4. „Rántott sajtra ne igyál hideg vizet, mert megkeményedik a hasadban!”

A víztől nem fog megkeményedni a sajt a gyomrunkban, hiszen az emésztőenzimek el fogják kezdeni a bontást. A nagymértékű vízfogyasztástól viszont telítve érezhetjük magunkat, így akár meg is fájdulhat a hasunk.

via GIPHY

5. „Ebéd közben ne igyál vizet!”

A gyerekeknek általában azért tanácsolnak ilyet, mert esetleg rossz étvágyúak, és az étkezés közbeni folyadékfogyasztás elvenné az egyébként is kicsi étvágyukat. Ami egyébként így igaz. 

6. „A baracknak a héja ráragad a hasfaladra, hámozd meg fogyasztás előtt!”

A barack héja remek rost- és tápanyagforrás, ezért érdemes meghagyni a gyümölcsön. Nem kell izgulni, nem ragad a hasfalra. A nagy mennyiségű barackfogyasztás viszont okozhat hasfájást és hasmenést. 

7. „Ne edd meg a barack magját, mert cián van benne!”

A barack magja valóban tartalmaz ciánt, de egy–két darabtól még semmi bajunk nem lesz. Erre én vagyok az élő bizonyíték, hiszen a nagyszüleim Gönc mellett laktak, ami a baracktermesztésről híres, és mi is egész nyáron szedtük, és persze ettük a barackot, néha a magját is.

via GIPHY

8. „Ne igyál sok vizet, mert béka nő a hasadban!”

Ezt én is hallottam, és persze izgultam is, hogy mikor fog brekegni a hasam. A folyadékfogyasztás gyermek és felnőtt korban is nagyon fontos (lenne), ezért vicces, de egyúttal káros is ez a mondás. A gyerekeket arra kell nevelni, hogy mindig megfelelő mennyiségű vizet igyanak.  

9. „Meleg leves után ne igyál hideg vizet, mert megreped a fogzománcod!”

Ezt mondhatnánk a nagyszülőknek, dehogy egy gyereknek miért mondanak ilyet, az számomra érthetetlen. 

10. „Ne igyál hideget, mert elfogja a torkod!” (Azaz torokfájásod lesz tőle.)

A hideg víztől valóban lehet torokfájásunk, úgyhogy ez elég közel áll az igazsághoz. Egészségesebb szoba-hőmérsékletű vizet fogyasztani.

11. „Ne egyél nyers krumplit, mert kukacos leszel!”

Az eddigiek között is voltak számomra furcsaságok, de ez viszi a pálmát. A nyers krumplit kis mennyiségben felnőttként is sokan szeretik. Hasfájást okozhat. Éretlenül fogyasztva pedig mérgezéses tüneteket okozhat. 

 12. „A mosatlan gyümölcstől szájfertőzésed lesz!”

Ennek valóban van valóságalapja, és nem csak szájfertőzésről van szó. Aki járt már egzotikusabb országokban, az tudhatja, hogy a mosatlan gyümölcs a turista legnagyobb ellensége, hiszen rendkívül súlyos hasmenést is okozhatnak a rajta megtelepedett baktériumok. Nem szabad elfelejtenünk a különböző szereket sem, amikkel kezelik a gyümölcsöket, főleg, ha távoli országokból szállítják. Szüleink jó okkal mondtak hasonlókat.  

13. „Ne egyél sok csokit, mert besül a kaki!” (Azaz székrekedésed lesz.)

A csoki valóban székrekedést okozhat az arra hajlamosoknál.

via GIPHY

14. „Hasmenés esetén egyél fekete csokit!”

Ez egy jó tanács, úgyhogy a hasmenés esetén legalább egy jó dolog van: gyógyszerként csokit is ehetünk. 

15. „Ha sokat rágózol, kilazulnak a fogaid!”

Bár az „olvadós rágó” számtalan fogtömésemet szedte ki gyerekkoromban, a rágóktól soha nem lett bajom. A rágózás egyébként külön jó a fogaknak, mert növeli a nyáltermelést, és ezzel védi a fogakat a szuvasodás ellen. 

16. „Edd meg a kenyér héját, abban van a vitamin!”

Ez egy trükkös mondás, de nyilván semmi köze nincs az igazsághoz, csak a szülők nem akarták kidobni a héjat. Sok gyerek ugyanis nem szereti. A gyümölcsök és zöldségek héjában valóban sok vitamin van, de ez a kenyérre sajnos nem igaz. 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images