WMN Ügy
WMN Ügy

„Először azért nem vettek fel karmesterképzésre, mert nő vagyok” – Csányi Valéria története

WMN Ügy – 2024.05.04. – BSz

Csányi Valéria 25 éven át vezényelte az Operaház darabjait, közel 700 előadást. Volt idő, amikor a legtöbbet foglalkoztatott karmesterként tartották számon, aztán hirtelen minden véget ért, magyarázatot sosem kapott.

Utcajogász: „Az is lakhatási szegénység, ha a jövedelmed legalább felét lakhatásra költöd”

WMN Ügy – 2024.05.03. – FB

Az Utcajogász Egyesületnek a Blaha Lujza tér az irodája, önkénteseik olyanoknak nyújtanak ingyenes segítséget, akiknek kifejezetten nagy szükségük lenne jogi tanácsadásra, ám azt nem engedhetik meg maguknak.

Dr. Gyurkó Szilvia: A gyerekvédelem nem hatalmi aktus

WMN Ügy – 2024.05.02. – GySz

„A gyerekvédelem akkor működik jól, ha a segítés, a támogatás és a megerősítés, a családmegtartó szolgáltatások, a gyerekek jogainak érvényesítése is fontos. A gyerekvédelem nem hatalmi aktus. Nem merül ki jogi eljárásokban, és nem kikényszeríthető erővel” – írja dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember.

Sok nő havi 200 órát tölt háztartási munkával, és még ő fizet érte: a jóllétével, a karrierjével, a nyugdíjával

WMN Ügy – 2024.04.30. – MZS

Bár a nők egyre inkább részt vesznek a munkaerőpiacon, továbbra is ők (azaz mi) viselik a legtöbb felelősséget a fizetetlen háztartási és gondozási munkáért. Ez még akkor is így van, ha a férfiak és a nők is teljes munkaidőben dolgoznak. Még akkor is, ha a nők az elsődleges kenyérkeresők. És még akkor is, ha a férfiak munkanélküliek.

Az LMBTQ-könyvek után már a játékoktól is rettegni kellene – ez nektek gyerekvédelem?

WMN Ügy – 2024.04.29. – KÁA

Bármennyire is az a szajkózott cél, hogy meg akarják védeni a gyerekeket, a kormány által hozott homofób és transzfób rendelkezések nem védik meg őket. Sőt, nagyon sok fiatalt kifejezetten méltatlan, embertelen helyzetbe hoznak.

Miért törölték ki a briliáns nőket a történelemből, és miért érezzük ennek a következményeit még ma is?

WMN Ügy – 2024.04.25. – MZS

Lehet, hogy a férfiak számos területet még mindig uralnak, de ha nem lennének a nők találmányai, felfedezései, irodalmi és művészeti alkotásai és minden más általuk elvégzett munka, ők sem tartanának ott, ahol ma.

„A kisebbségi lét láthatatlanná tesz és elfeledi a valódi személyiségünket” – Az Elsőajtós járat című kiállítás a cigány önmeghatározásról is szól

WMN Ügy – 2024.04.25. – FB

Elsőajtós járat címen nyílt kiállítás a Mátyás téri Kesztyűgyár Galériában, mely a cigányság önreprezentációjának fájó hiányáról is szól.

Inkább kihalnak, mint hogy férjhez kelljen menniük – A koreai 4B-mozgalom

WMN Ügy – 2024.04.25. – CSA

A 4B-mozgalom korántsem egy modern, hirtelen szárba szökkent feminista vadhajtás, sokkal inkább egy végső elkeseredés szülte kivonulás a társadalomból. Nők, akik feladták, hogy a patriarchátus ellen harcoljanak.

< 4 5 6 7 8 9 10 >