Nyíri Patrícia édesanyja, Erzsébet múlt pénteken megrázó exkluzív interjúban mesélt arról, hogy min ment keresztül a bántalmazó kapcsolatából menekülő lánya és az egész család, amióta házassága tragikus fordulatot vett. Az interjú után nem sokkal Nyíri Iván válaszolt az olvasók felvetéseire az ügy kilátástalan jogi helyzetével kapcsolatban.

Most úgy tűnik, valami elindult.

A harmadik hete éhségsztrájkoló férfi szerint

a bíróság döntése, amely Patríciának ítélte Noah felügyeletét, kis lépés a lánya és unokája hazahozatalának érdekében, de óriási lépés a Nyíri család életében.

A polinéz bíróság arra is engedélyt adott a magyar nőnek, hogy elhagyja Bora Borát és Tahitin vállaljon olyan munkát, amiből mindketten meg tudnak élni.

Szkájpon keresztül Nyíri Patrícia is jelen volt a bejelentéskor. Édesanyjával felváltva sírtak és nevettek a jó hírek hallatán. „Négy éve nem láttam a lányomat nevetni, de a hétvége óta nem tűnik el a mosoly az arcáról,”– mondta Nyíri Iván.

Az édesapa hozzátette: Magyarországon 700 000, Európában több, mint 60 millió nő szenved el családon belüli erőszakot. Közülük az egyik a lánya. Az éhségsztrájkkal Franciaország figyelmét akarja ráirányítani arra, hogy Francia Polinéziában egy magyar anya és egy francia-magyar állampolgárságú gyerek lett az ottani korrupció áldozata.

Nyíri Iván a francia követség előtt

Tiltakozásul aláírásgyűjtésbe kezdtek, hat nap alatt, több mint 11.000 ember csatlakozott hozzájuk. Nyíri Iván elmondta, hogy ezt a petíciót a múlt héten eljuttatták az Európai Bizottság alelnökéhez, Frans Timmermans-hoz, aki egyben az európai állampolgári jogok biztosa is. Ezen kívül megkapta a dokumentumot Josef Weidenholzer, az osztrák szocialista párt európai tagja is, aki az Európai Parlamentben a frakció emberi jogi szóvivője. És eljutott a petíció az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezethez is. Nyíri Iván közben további eredményeket remél a magyar külügyminisztertől. Szíjjártó Péter ma Brüsszelben tárgyal az ügyről francia kollégájával.

Nyíri Iván háláját fejezte ki a francia nagykövetnek, a konzulnak és az ügyvivőnek, akik minden nap érdeklődnek hogylétéről és ügyük alakulásáról. „Úgy érzem, megfelelő komolysággal továbbították Francois Hollande számára a levelemet, és átadták a francia kormánynak is az ügyünkről szóló dokumentumgyűjteményt. Mindenkinek köszönöm, aki jóindulattal volt a család iránt, tette hozzá az édesapa. „Ma már nem tudható, hogy a francia követségnek, a francia kormánynak, a minket támogató hírességeknek és követőiknek vagy a 11.000 aláírásnak köszönhető-e ez a pozitív fejlemény.”

Nyíri Iván a családdal együtt tovább küzd azért, hogy Patrícia és Noah hazakerülhessenek Magyarországra.

Szerintük az ő esetük is azt üzeni a családon belüli erőszak áldozatainak, hogy kérjenek segítséget, mert a magyar társadalom és sajtó is segítőkész.

Hatvani Csilla

Nyíri-Kovács Patrícia sorsáról részletesen beszélt édesanyja, Erzsébet a wmn.hu-nak, ezt ITT olvashatod el. Az édesapa, Nyíri Iván beszámolóját a kilátástalan jogi helyzetről pedig ITT.