Bármennyit is tudunk az anyává válásról, megélni azt teljesen más

„Az anyává válás megkívánja tőlünk, nőktől, hogy a szülés kapujában állva letegyük addigi életünket az anyaság első intenzív éveinek idejére. Hogy átöleljük, megszeretgessük, elengedjük és elgyászoljuk a nőt, akik voltunk, hiszen a gyerekünk születése után az életünk teljesen megváltozik – mondja Tina, aki 2018-ban, kislánya születésének évében már öt éve foglalkozott nőkkel, kismamákkal, édesanyákkal.Bármennyit is tudunk az anyává válásról, megélni azt teljesen más.”

A perinatális szakember kislánya nagyjából egyéves volt, amikor Tina – hogy főállású anyaként kapcsolódjon a szakmájához, és közben mégis jelen legyen gyereke számára – pozitív megerősítéseket megjelenítő képeket kezdett rajzolni. Amikor a kislányomat szültem, az egész otthonunkat megerősítések és szülésről készült fotók díszítették.

»Képes vagyok rá«, »Biztonságban vagyunk«, »A szülés természetes folyamat« – ezek a mondatok vettek engem is körül, és tettek képessé arra, hogy bátran megadjam magam a szülés folyamatának

– meséli. Tina rajzai végül kártyacsomagokká fejlődtek, melyekre – mint a 2020-as megjelenésük után hamar kiderült – hatalmas igény és szükség volt.

szülés szülészet pozitív megerősítés Zágoni Bettina
A kép Zágoni Bettina tulajdonában van

Megerősítő kártyacsomagjai a várandósság, a szülés és a gyermekágy szenzitív időszakának érzelmeit jelenítik meg – kimondva és érvényesítve számos női és anyai megélést. Kártyái több ezer nőt kísérnek el az anyává válás útján, de a szakember szerette volna, ha ez nemcsak azokhoz a nőkhöz és családokhoz jut el, akik megveszik őket, hanem bárkihez, akinek élete egyik legjelentősebb óráiban, a szülés során szüksége lehet rá.

„2021-ben lett egy vízióm. A 2020-as adatok szerint a nők 99 százaléka intézményben hozza világra a gyerekét. Elképzeltem, mennyit segíthetne a szemléletformálásban, ha a kártyák egy része A3-as képek formájában kikerülhetne a magyarországi szülészetekre.

Ez az ötlet akkor nagyon merésznek és szinte lehetetlennek tűnt. Mégis úgy éreztem, amit tudok és tőlem telhető, szeretném megtenni azért, hogy valósággá váljon” számol be Tina a kezdetekről.

A szülészetek egyre nyitottabbá váltak a kezdeményezésre

Tina megkeresett néhány olyan szülészetet, ahol volt szakmai kapcsolata, de egy darabig nem érkezett egyértelműen pozitív válasz. Úgy döntött, nyitva tartja a szemét és fülét, de hagyja, hogy magától érjen be ez a misszió. Azt mondja, kíváncsi volt, hogy vajon az élet is lép-e egyet őfelé. Idővel meg is érkezett az első lehetőség, majd nagyon gyorsan a második, a harmadik, a negyedik is. Az első hat intézményben ő állta a kihelyezések minden költségét, azóta viszont több édesanya, szervezet, sőt, többször maguk az intézmények is melléálltak, és segítették a finanszírozást.

szülés szülészet pozitív megerősítés Zágoni Bettina
Kép forrása: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor 2023-ban a képek kikerültek arra a szülészetre, nevezetesen a Jahn Ferenc Kórházba, ahol én születtem, és ahol az anyukám édesanyává vált.

Ugyan azóta felújították, mégis… a falak őrizték az életem – és édesanyám életének – egyik legjelentősebb, legtranszformatívabb pillanatát

– idézi fel Tina, milyen érzés volt számára visszatérni oda, ahol megszületett. 

Tina haladó szemléletű lépésnek tartja a szülészetek nyitottságát, ugyanis egy zárkózottabb szakmai szempár számára elsőre idegen lehet az, amit egy-egy poszter megjelenít: van olyan kép, ahol a szülő nő meztelenül guggol, és olyan is, ami a nehézségeket, tabusított dolgokat mutatja meg, vagy éppen kimondja, hogy anyának lenni néha nehéz. Mostanra rengeteg szülés körüli szakember ismeri és használja a kártyacsomagokat is. Az évek során ezekből több tucatot adott ajándékba, mert erősen hisz abban az értékben, amit a szakembertársai a saját tudásukkal és tapasztalataikkal a kártyákhoz hozzátesznek. Tina arra is felhívja a figyelmet, hogy a szuggesztiók, megerősítések különösen nagy erővel bírnak egy olyan módosult tudatállapotban, mint amilyen a szülés is. Amikor akár csak a szemünk sarkából látunk egy ilyen képet, még ha nem is olvassuk el minden alkalommal, az agyunk észleli és pontosan tudja, hogy mi van odaírva. Innentől pedig akárhányszor érzékeljük valamilyen módon a színét, körvonalait, az üzenete hat ránk és támogat minket. A legszükségesebb pillanatban mantránk és kapaszkodónk lehet.

„Talán ha elég sokan és elég sokszor látjuk, hogy a szülés természetes folyamat, amelyre mi, nők a megfelelő támogatás mellett képesek vagyunk, akkor átírhatjuk a kollektív gátakat és hiedelmeket

– foglalja össze kezdeményezésének egyik legfontosabb célját Tina. 

Merre tovább?

„Szeretnék eljutni azokhoz is, akiknek senki sem mondja el a környezetében, mekkora változás anyává, szülővé válni. Eljutni azokhoz a nőkhöz, akik félnek a szüléstől vagy akik egyáltalán nem készülnek rá”

– számol be további terveiről Bettina, aki a segítő szakmából érkezve lett vállalkozó. Kártyáit olyan figyelem és igény övezi, ami munkára fordítható idejét nagyban kitölti. Amellett, hogy igyekszik minél több szakmai fórumon is jelen lenni és szakember társait támogatni, úgy érzi, ő maga úgy teheti meg a legtöbbet a szülés-születés minőségének változásáért, ha a kártyák által eljut olyan nőkhöz is, akik talán másra még nem nyitottak.

szülés szülészet pozitív megerősítés Zágoni Bettina
Kép forrása: Breech Without Borders

Az interjú alatt Tina személyében egy olyan nő ült velem szemben, akiben egyszerre van jelen a nyugalom és a tenni akarás. Azt mondja, már gyerekként is ösztönösen alkalmazta a pozitív megerősítéseket, majd felnőtté válásának nehézségeiben ez az eszköz vitte mindig előre, és tette képessé nem csak céljai elérésére, hanem önmaga megismerésére is: 

„A pozitív életszemlélet nem azt jelenti, hogy nem veszek tudomást a nehézségekről vagy a fájdalmas részekről, hanem azt, hogy amikor tudom, hogy az a félelmetes és kissé ingatag híd az egyetlen és legjobb út, ami átvezet a szakadékon, akkor átölelem magam, megfogom a saját kezem és azt mondom:

»Tudom, hogy nehéz, tudom, hogy félelmetes, tudom, hogy könnyebb lenne itt és most megsemmisülni, de itt vagyok veled, együtt átmegyünk azon a hídon, mert képes vagy rá. Bármire képes vagy!«”

Kiemelt képünk Zágoni Bettina tulajdonában van.

Kőrizs Kata