Az Egyesület az Inklúzióért fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő szülőkből és gyógypedagógus szakemberekből álló csapata 2017 óta dolgozik azon, hogy egy elfogadóbb és együttműködőbb világ jöjjön létre a „sima” és a speciális igényű emberek között. Szemléletformáló foglalkozásokkal, (gyógy)pedagógus-képzésekkel, sorstárs csoportokkal, kapcsolódásokkal és a jelenlegi kampányukkal is bontják a falakat a két világ között.

Ne gondold túl, csak kezdd el a beszélgetést! – ez a kampány fő üzenete, amit négy fiatal a saját történetén keresztül is közvetít:

  • Juhász Tamás író zenész, aki látássérült;
  • Miklós Petra egyetemista, akinek születése óta hiányzik a bal alkarja;
  • Pere Petra színész, aki Down-szindrómával él; és
  • Tóth-Kovalik Ádám orvos, aki kerekesszékben él.

A városban és az online térben is megtalálható plakátok és hirdetések mellett a egyesület honlapján videóinterjúkból is megismerhetjük őket és azt, mit gondolnak az állapotukról, mivel foglalkoznak, és hogyan állnak a világhoz. Miklós Petra például azt meséli el, azzal szokott viccelődni, hogy cápatámadásban veszítette el az alkarját (aztán persze elmondja, hogy így született), Juhász Tamás pedig azt mondja, teljesen megérti, hogy másoknak miért ijesztő, hogy nem lát, hiszen őt is megrémíti, ha arra gondol, hogy elveszíti a hallását vagy a végtagját. Pere Petra elmeséli, hogy a legnagyobb vágya, hogy hozzá hasonló gyerekeket tanítson, Tóth-Kovalik Ádám pedig gyerekorvosnak készül, és arról beszélt, milyen vicces helyzeteket okoz, ahogyan a gyerekek reagálnak a kerekesszékére. 

Mindennek a lényege, hogy eloszlassa az ép emberek fejében megfogalmazódó aggályokat, gondolatokat, amik meggátolják abban őket, hogy nyissanak a speciális igényű emberek irányába. Teret és lehetőséget akarnak adni a találkozásra, a beszélgetésre, mert hisznek abban, hogy mindannyian tanulhatunk egymástól.

„Nagyon fontos volt számunkra, hogy a kampány hangvétele könnyed, humoros és pozitív legyen, és elmozduljunk az eddig megszokott üzenetektől.

Bátorítani szeretnénk az embereket, hogy ne féljenek párbeszédet kezdeményezni fogyatékossággal élő emberekkel” – írja az egyesület közleményében az Egy Sima, Egy Fordított egyik alapítója és operatív vezetője, Török Flóra.

Az Egy Sima, Egy Fordított célja elsősorban, hogy „akadálymentesítse” a gondolkodást, ennek érdekében pedig nemcsak plakátokkal és videókkal készültek, hanem különböző workshopokkal is. Ezekről minden információ megtalálható az egysimaegyfordított.hu-n, ahol a programokhoz résztvevőként, önkéntesként és támogatóként is lehet csatlakozni.

Kiemelt kép: Egyesület az Inklúzióért

Dián Dóri