cappy - wmn

-

A Kézenfogva Alapítvány 1993-ban született, és ha egy mondatban kellene megfogalmazni a küldetését, akkor azt mondhatnánk, egy olyan befogadó társadalom létrejöttéért küzd, melyben a fogyatékos emberek és hozzátartozóik méltó módon élhetik az életüket.

És e méltósághoz ezer meg ezer körülmény, mindennapi helyzet, kihívás, leküzdendő akadály tartozik

Az egykori alapítók – Göncz Árpád, Róna Péter és Való Károly – célja az volt, hogy országszerte könnyítsenek a sérült emberek terhein.

Olyannyira sikeres lett ez Magyarországon úttörő vállalás, hogy a Kézenfogva ma már mondhatni: mozgalom, amelyhez szívesen csatlakoznak civilek, ismert emberek, sztárok, vállalatok.

Az alapítványnak ma, 25 évvel később a rendszeres és alkalmi segítőkön kívül 12 főállású alkalmazottja van: többségük szociális munkás. A vezetőjük pedig Pordán Ákos, aki azt mondja, kicsi, de ütős a csapat, és közös a tagokban, hogy a nehézségek ellenére valamennyien hisznek a merev társadalmi-, szociális szakmai- és intézményi struktúrák megváltoztatásában, egyszerűbben fogalmazva: abban, hogy a falak ledönthetők, de legalábbis megmászhatók.

Fotó: Benkő M. Fanni

Pordán Ákos eredetileg közgazdász, de mint mondja, már egyetemista korában is idegennek érezte a pénzügyi szektor kínálta szerepet és feladatokat, és amikor szakdolgozata révén kapcsolatba került a Kézenfogva Alapítványban tevékenykedő Göncz Árpádnéval, egyértelművé vált számára, hogyan lehetne igazán kamatoztatni tudását.

Pordán Ákost arra kérem, meséljen arról, mi mindennel foglalkoznak a mindennapokban, milyen konkrét „ügyekben”, helyzetekben segítenek. Erre azt válaszolja, hogy a fogyatékos embereknek életük minden fázisában támaszt kívánnak nyújtani.

„Segítünk az iskolai elfogadásukban, családjaik erőforrásainak megújításában, munkahely-keresésben vagy éppen jogi kérdésekben. Mint mindenkit, őket is megilleti, hogy szerető családban élhessenek, szabadon közlekedhessenek, állandó munkahelyük-, jövedelmük- és saját otthonuk legyen.”

Pordán tapasztalata az, hogy nem maga a fogyatékosság jelenti általában legnagyobb problémát egy embernek, sokkal inkább az előítéletek, a közöny vagy a tudatlanság. Ezért a közösség érzékenyítése, a szakemberek, a pedagógusok, az ellátásukban résztvevők továbbképzése, a civil felvilágosító kampányok és a családok támogatása rendkívül fontos, hisz így előzhető meg az érintettek társadalmi elszigetelődése és anyagi ellehetetlenülése.

„A fogyatékos emberek életminőségének alakulása számunkra a magyar társadalom érettségének tükörképe. Amíg egy társadalom nem tudja elfogadni és megbecsülni azt, hogy attól lesz egész, ha az egyének különbségeit befogadja, addig nem értük el az álmunkat, és van min dolgoznunk” – olvasható a hitvallás a Kézenfogva honlapján.

A Kézenfogva Alapítvány azért dolgozik hogy a fogyatékos emberek is méltósággal éljék életüket

Hogy miben segít a Kézenfogva?

Kérhető például az alapítványtól jogsegély, valamint családterápia, illetve konzultáció. „A fogyatékos emberek és családjaik számára biztosítunk pár-, egyéni- és családterápiás szolgáltatást, magas színvonalon, támogatók segítségével ingyenesen” – mondja Pordán Ákos.

„Segítséget tudunk nyújtani többek között különféle elakadások esetében, ilyen helyzet lehet például a fogyatékossággal való szembesülés, a diagnózis utáni trauma feldolgozása, a nevelési nehézségek, az óvodai-, iskolai elhelyezés dilemmái, a fiatal felnőtt fogyatékos családtaggal kapcsolatos problémák vagy az örökbefogadás, amennyiben a gyermek sérült.”

Fájdalmas és nyugtalanító kérdés a fogyatékos gyermeket nevelő szülőknek, hogy miként biztosítsák a jövőt szerettük számára. A Kézenfogva Alapítványnál tartanak ezért úgynevezett támogatott lakhatás-workshopokat. „Sok kérés és kérdés érkezik hozzánk nap mint nap arról, hogy miként tudják a szülők gyermekük lakhatását hosszú távon megoldani. Ismertetjük a lehetőségeket a szociális bentlakásos rendszerben elérhető szolgáltatásokról, kiemelt hangsúlyt helyezve az autonomitást és integrációt leginkább biztosító támogatott lakhatásra, mint lehetőségre.”

Pordán kiemeli még a Fecske (Otthon segítünk) programot

„Hazánkban több mint 318 ezer olyan család van, amelyben fogyatékos személy él. Közülük sokan nagyon nehéz anyagi körülmények közt vannak, mert a fogyatékos gyermek vagy felnőtt teljes felügyelete mellett csak az egyik szülő tud munkát vállalni.

Az anyagi nehézségek mellett a mindennapi dolgok szervezése, a hivatalos ügyek elintézése vagy akár egy bevásárlás is kihívás elé állítja a családokat. A fogyatékos gyermek sokszor egy életen át tartó felügyeletet igényel. Az egészséges testvérek és a szülők párkapcsolata is sokszor megsínyli ezt a nehéz helyzetet. A Fecske Szolgálat a családok tehermentesítését tűzte ki célul. Lényegében egy speciális, heti, havi rendszerességű gyermekfelügyeletről van szó, amit fogyatékos gyermeket nevelő családok számára biztosítunk hozzáértő szakemberek segítségével, ők a »fecskék«”.

Megerősítik a fogyatékos gyermeket nevelő családok erőforrásait

A másik nagyon fontos terület, a fogyatékos emberek munkavállalása

A statisztika szerint tíz fiatal megváltozott munkaképességű ember közül nyolcnak nem sikerül munkát találnia.


„A munkavégzés nem csupán a fizetésről szól, hanem ennél sokkal többről: emberi kapcsolatokról, egy közösséghez való tartozásról” – magyarázza Pordán Ákos. „A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek ezektől is meg vannak fosztva, amikor nem találnak megfelelő munkahelyet. Célunk, hogy ügyfeleink értékteremtő munkáját elismerjék, segély helyett saját jövedelemből éljenek, munkáltatóik pedig értékes, megbízható, lojális munkaerőhöz jussanak.”

Fotó: Benkő M. Fanni

A feladat komplex, a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt fel kell készíteni erre. A Kézenfogva Alapítvány egyik sikertörténete, hogy egy élelmiszerláncnál hallássérülteket sikerült elhelyeznie. A vásárlók figyelmét egy tábla hívja fel arra, hogy a pénztárban hallássérült munkatárs dolgozik. A dolgozók minden akadályt sikerrel vettek.

Ez a „projekt” szépen bizonyította, hogy alaptalan ódzkodni a fogyatékos személyek foglalkoztatásától, sőt, kifejezetten jól jár velük a cégvezetés. És nemcsak a munkahelyi kultúrát fejleszti, színesíti a fogyatékos emberek jelenléte, hanem fontos társadalmi üzenete is van.


Akárcsak az érzékenyítő programoknak: a Kézenfogva munkatársai felkészítik az óvodák, iskolák munkatársait, hogy ők maguk tarthassanak foglalkozásokat a fogyatékosság témájában.

Hogyan segíthetsz nekik?

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb mód a személyi jövedelemadód 1 %-ának felajánlása.

Egy felajánlás átlagosan 3900 Ft-ot jelent személyenként. Hogy ez nem sok? Egyrészt minden forint számít, ezt nem szabad elfelejteni, másrészt ezért az összegért például másfél–két órányi segítség fizethető meg egy fogyatékos gyermeket nevelő családnak. Vállalatok által futtatott, jó ügyeket támogató kampányok révén is érkezhet adomány az alapítványhoz, például most is fut ilyen.

DjDominique és a Dalma: a Kézenfogva Alapítvány nagykövete és arca

A Kézenfogva munkájához különféle jótettekkel, tárgyi eszközökkel és egyéb szolgáltatások ingyenes- vagy kedvezményes biztosításával is hozzájárulhatsz a könyvelési szolgáltatástól a raktározásig. (Az így fennmaradó összeget közvetlenül a családok segítésére tudják fordítani.) Egész évben nagy szükségük van például irodaszerekre, kommunikációs eszközökre, irodahelyiségre, szállítmányozási szolgáltatásokra, informatikai tanácsadásra, rendezvénytechnikára, színpadi kellékekre, nyomdai szolgáltatásokra, jogi- és kommunikációs tanácsadásra, programozásra…

Adományozásra is van lehetőség: 500 forintnyi segítségre pár másodperc alatt. Szóval, ha adományoznál: minden hívásoddal vagy üzeneteddel 500 forintot juttathatsz a fogyatékos embereknek. (Hívd a 13600-as telefonszámot, és válaszd a 13-as melléket, vagy küldd a 13-mas kódot a 13600-as telefonszámra sms-ben.)


Most például egy food truckra (mobil gyorsétterem) gyűjtenek, amelyet a világon elsőként kizárólag fogyatékos emberek működtetnének, a tervek szerint akár 50 embernek is munkát adva.

Bekapcsolódhatsz nagykövetként is az adománygyűjtésbe. (További részletek: ITT)

Csatlakozhatsz a Kézenfogva Alapítvány önkénteseihez is. Találkozhatsz velük a családi napok szervezői közt, az adománygyűjtő eseményeken, az országjáró ismeretterjesztő programokon, ők segítenek a rendezvényszervezésben, az adminisztrációban, a logisztikában, a programokon, az animációban.

„Nem baj, ha nem tudod nekünk ajánlani egy egész hetedet. Nem baj, ha nem tudsz felutazni hozzánk, a budapesti irodánkba. Nem baj, ha csak egy–két órát tudnál ránk szánni. Nem baj, ha túl fiatalnak vagy túl idősnek érzed magad. Nem baj, ha nem találkoztál még személyesen sérült emberekkel. A lényeg, hogy bízhassunk benned. És ami még fontosabb, hogy ők is bízhassanak benned” – olvasható a profi honlapon, amely szintén önkéntes munkával készül.

Képek: Benkő M. Fanni, Kézenfogva Alapítvány

Kurucz Adrienn