November 30-án rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc tanárt összesen három budapesti gimnáziumból, akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjog csorbításával szemben és az oktatás ügye mellett. Ezen felül a Belügyminisztérium további 24 tanárt fenyegetett meg kirúgással.

A Társaság a Szabadságjogokért munkajogi pert indít a kirúgott nyolc tanár ügyében, az elbocsátások híre pedig újabb tiltakozó akciókat indított.

Még aznap tüntettek, valamint a diákok határozatlan idejű virrasztásba kezdtek a Belügyminisztérium előtt, ami most is tart.

Országos megmozdulás

Az országos pedagógussztrájk, amit a PDSZ hirdetett meg, december 8-án, reggel nyolckor kezdődött, mindeközben pedig országszerte közel 100 iskolában tartottak ülősztrájkot a második tanóra ideje alatt a diákok az Egységes Diákfront felhívásához csatlakozva. De demonstráltak Pécsett, Szegeden, Miskolcon, Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, sztrájkolnak Szolnokon, Ajkán, Veszprémben, Szigetszentmiklóson és Tatán is.

Nem mindenhol megy szervezetten a sztrájk, egy fejér-megyei általános iskola pedagógusa azt mondta, náluk az a tíz tanár, aki sztrájkol, egyénileg teszi akkor, amikor tud, mindenki más időpontban.

A fővárosban is demonstráltak

Budapesten is több helyen voltak megmozdulások. A Blaha Lujza téren reggel hétkor kezdődött a diákok ülősztrájkja, körülbelül száz fő gyűlt össze. A tüntetők egy része el akarta foglalni a Rákóczi utat, de a rendőrök ezt nem engedték, ezért néhányan a zebrán vonultak oda-vissza, amikor a lámpa zöldre váltott, és azt kiabálták, hogy a sztrájk alapjog. Többen az SZFE-s tüntetésekről ismert piros-fehér szalagot kötöttek a ruhájukra vagy maguk köré, és ugyan ülősztrájkként volt meghirdetve az esemény, de feltehetően a hideg miatt sokan inkább ácsorogtak. A demonstrációnak fél nyolckor lett vége.

Fél nyolctól az Egyetem téren az ELTE oktatói, dolgozói, hallgatói közösen fotózkodtak, hogy kiálljanak a pedagógustársak és a magyar oktatás ügye mellett. A Budai Várba a Vörösmarty Gimnázium tanárai szerveztek tüntetést, sorfalat álltak a Karmelita kolostor közelében. Papírrepülőkre írták a követeléseiket, amikkel megdobáltak egy kihajtó kormányzati autót.

Sztrájkolnak a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban is. Balatoni József „Jocó bácsi”, az intézmény tanára és a WMN szerzője elmondta, náluk a tanári kar körülbelül egyharmada sztrájkol közösen, a diákok pedig egyénileg demonstrálnak, sokan nem mentek ma iskolába.

„Azt gondolom, hogy ez lelkiismereti kérdés, hogy álljunk bele és maradjunk is benne. Én eddig minden demonstráción részt vettem, amin tudtam.”

– mondta Jocó bácsi.

Forgalomkorlátozással is igyekeztek felhívni az oktatás helyzetére a figyelmet, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai és diákjai a Szentendrei út egy sávját foglalták el reggel nyolckor. A Telex szerint 500–600 fős tömeg gyűlt össze, a lapnak a tüntetés egyik szervezője azt mondta, azért döntöttek a forgalomkorlátozás mellett, mert „álltak már élőláncba, tüntettek, ennek ellenére úgy érzi, még mindig nem jut el sok emberhez, hogy mi zajlik az oktatásban”. 

 

De nem csak az AKG-s tanárok és diákok választották ezt a módszert, a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és a Leövey Klára Gimnázium diákjai közösen foglalták el az Üllői út és a Viola utca kereszteződésénél az Üllői út Nagyvárad tér felé menő egyik buszsávját. A demonstráció reggel nyolckor kezdődött és egy óra hosszát tartott. A diákok molinókat és transzparenseket tartottak, és olyan, a korábbi tüntetésekről ismerős rigmusokat skandáltak, mint „nincs tanár, nincs jövő”, „fizessétek meg a tanárainkat” és „elegünk van”. Az elhaladó autósok dudálással és integetéssel fejezték ki szolidaritásukat a tüntető diákokkal, egy betegszállító és egy BKK-busz is dudált nekik.

A demonstráció békés hangulatban telt, a résztvevők szinte folyamatosan skandáltak, és a tanár-diák tüntetések himnuszává vált Mi vagyunk a Grund! című dalt kétszer is elénekelték.

„Látjuk, hogy milyen sok probléma van a magyar oktatással: a tanárok fizetése és megbecsülése, a tanárhiány, a Nemzeti Alaptanterv. Mi ugyan alapítványi iskola vagyunk, de fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk az ügy mellett, ahogy a tanáraink is. Szolidarítunk az állami iskolákkal, és üzenjük nekik, hogy nincsenek egyedül, velük vagyunk”

– mondta Lili, a demonstráció egyik szervezője, aki végzős a Politechnikumban. Hozzátette, hogy a tanárhiányt ők is érzik, náluk tavaly fél évig nem volt, aki a biológia fakultációt tartott volna, és összességében a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusokból van hiány az iskolájukban.

Nincs vége

A tanárokért való kiállás a mai nappal nem ért véget, az Egységes Diákfront december 9-re az MTVA székháza elé, a Kunigunda utcába hirdetett tüntetést, mivel a megadott határidőig, november 16-ig nem hívta be őket az M1. A diákok azt szeretnék elérni, hogy hétköznap, főműsoridőben, az M1-en, élő adásban legalább öt percig beszélhessenek az oktatási rendszer problémájáról. 

   

A tanárok, diákok és szülők 9 pontból álló követelése a következő:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, XXI. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A fotókat szerzőnk készítette

Dián Dóri