A világbajnokság sötétebb oldala

A korábbi évek statisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy a világbajnokság alatt a bejelentett családon belüli erőszakesetek száma ugrásszerűen nő. A 2014-es világbajnokság során Angliában a segélyhívások száma 38 százalékkal emelkedett, amikor a nemzeti csapat alulmaradt.

Talán még sokkolóbb, hogy győztes vagy döntetlen meccs esetén is 26 százalékkal emelkedett a bántalmazásos esetek száma, az erőszak eszkalálódásának csúcspontja pedig jellemzően tíz órával a kezdőrúgás után következett be.

A statisztika három világbajnokság alkalmával vizsgálta a jelenséget, az erőszak jellegéből adódóan azonban – gyakran rejtett bűncselekményekről van szó – feltételezhető az is, hogy ezek a számok csupán a jéghegy csúcsát jelzik.

Bár a jelenség világszerte megfigyelhető, Angliában a rendezvényt megelőző hónapokban már évek óta futnak különböző kampányok, hogy felhívják a figyelmet az erőszak egyre növekvő mértékére. Nemcsak civil szervezetek, de a kormány is tisztában van a probléma súlyosságával, ezért, hacsak átmenetileg is, de extra intézkedéseket tesznek a családon belüli erőszak ellen – például több járőrt állítanak szolgálatba.

Maga a futball nem növeli a bántalmazás előfordulását

Tisztázzuk: az elkövetők felelősek a partnerük elleni erőszakért, nem a sport jellege.

Azonban a nőgyűlölet kultúrája, ami a jelek szerint a férfilabdarúgásban virágzik, további vizsgálatot és nagyobb odafigyelést igényel. 

A Football Supporters' Association felmérése szerint minden ötödik nő tapasztal nemkívánatos fizikai érintést a labdarúgó-mérkőzések alatt. Ugyanez a felmérés állapította meg azt is, hogy a nők 24 százaléka hallott már szexista skandálásokat, 44 százalékuknak mondták már, hogy „lány létére” sokat tud a sportról, 26 százalékuk pedig találkozott azzal az előítélettel, miszerint a nők csak azért nézik a focit, mert tetszenek nekik a játékosok. 

 

Persze a kántálások és hasonló megjegyzések hallatán a legtöbb ember csak legyint, valójában azonban az a kultúra, ami nem egyenrangú félként kezeli a nőket, elkerülhetetlenül olyan környezetet teremt, ami veszélyezteti őket.

A gyerekek sincsenek biztonságban

A brit gyermekvédelmi jótékonysági szervezet (NSPCC) is azt tapasztalja, hogy megugrik a családon belüli bántalmazás eseteinek száma a nagyobb volumenű sportesemények ideje alatt.

Egy tanulmány szerint a korábbi világbajnokságok idején az NSPCC segélyvonalához érkező hívások száma 33 százalékkal emelkedett a havi átlag fölé, ami több mint ezer hívást jelent.

Mivel az Egyesült Királyság kormányának legfrissebb adatai szerint csak Angliában legalább 250 000 gyereket érint a családon belüli erőszak, az NSPCC további intézkedéseket vár a kormánytól a kiszolgáltatott gyermekek támogatása érdekében. Annak ellenére, hogy a kormány idén májusban közzétett egy törvénytervezetet, aminek értelmében a családon belüli erőszakban érintett gyerekeket automatikusan áldozatként kezelné a rendszer, a javaslat egyelőre nem került a parlament elé.

A bántalmazás gyakoriságának okai

Ha végigvesszük a helyzet körülményeit, nem nehéz belátni, hogy miért növekszik a bajnokságokhoz köthető családon belüli erőszak. Sokan kocsmákban nézik a meccseket, mások baráti és családi összejövetelt tartanak ezek közös metszete pedig a bőséges alkoholfogyasztás. Ha ezt összekötjük a kiszemelt csapat gyenge teljesítményével, a kontroll csökken, a feszültség pedig nő.

Gondolj csak arra, hogy mit érezhet a legtöbb szurkoló, amikor meccset néz: ez egy feszült helyzet, tele indulattal. Igen, ez csak” egy sportesemény, de sokan komolyan veszik, és szenvedélyesen szurkolnak a kedvenceiknek.

Ha a csapat rosszabbul teljesít, vagy kedvezőtlen bírói döntések születnek, a hangulat gyorsan megváltozhat ez pedig sok esetben erőszakot eredményez.

A szakemberek a fokozott alkoholfogyasztást tartják az egyik legfőbb veszélyforrásnak. Nemcsak kocsmában vagy társaságban, de a fokozott izgalom miatt is hajlamos az ember többet inni, és bár ez nem menti fel az elkövetőt, kiszámíthatatlan viselkedéshez, agresszióhoz és természetesen erőszakhoz vezethet. 

 

Ráadásul a meccsnézés jellemzően a párok együtt töltött idejének a rovására megy, a kevesebb minőségi idő pedig konfliktusokat, feszültséget és a boldogtalanságérzet növekedését eredményezheti.

Amíg a férfilabdarúgásban – akár a profi játékosok között, akár a szurkolói bázisokon belül – elfogadható az agresszió és az erőszak, addig a nők is gyakrabban esnek ezek áldozatául.


Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Studio4

Mózes Zsófi