A béranyaságról sokan semmit nem tudnak, sokan ördögtől való, amúgy is elérhetetlen dolognak titulálják. Esetleg simán csak legyintenek, hiszen a legtöbb családban ilyesmi szóba sem kerül. Most viszont garantáltan beszélni fogunk majd róla a sorozatnak köszönhetően. 

Néhány dolgot azonban nem árt tisztába tenni előtte.

Maga a fogalom azt jelenti, hogy az olyan párok, akiknél egészségügyi okokból a nő nem képes kihordani a gyermeket, szerződéssel támogatva a folyamatot, „kibéreli” egy előzetesen erre kiválasztott és erre vállalkozó nő méhét, aki a beültetés után kihordja az embriót, és a szülés után átadja a vér szerinti szülőknek a gyermeküket. Béranyákat nemcsak heteroszexuális párok, hanem homoszexuálisok is igénybe vehetnek, ez esetben viszont petesejtdonort is igényelniük kell, amely nem minden esetben a béranya petesejtjét jelenti. Bizonyos országokban semmilyen formában nem vehetik igénybe a béranyaság lehetőségét az azonos neműek, valahol (nálunk például) hetero párok és egyedülállók sem.

A két főszereplő, Borbély Alexandra, Adorjáni Bálint és a rendező Kovács Dániel Richárd a Mellékhatás forgatásán

A jogi vonzatok bonyolultak, régiónként, országonként eltérőek. Vannak olyan országok, ahol engedélyezés után betiltották a béranyaságot (Thaiföld), mert virágzó iparággá nőtte ki magát, máshol pedig felröppennek olyan hírek is egy-egy hírességről, hogy hiúsági okokból nem hordták ki a gyereküket, inkább béranyára bízták ezt a feladatot. (Ez utóbbiak feltehetően pletykák maradnak örökre, soha nem fog kiderülni, mi volt az igazság, és mennyire rosszindulatú esetleg ez ügyben a közvélemény.)

Mindeközben Indiát tartják „a világ méhének”, ott lehet a legolcsóbban béranyához jutni, jelenleg több mint 3000 béranyakórház működik, és több milliárdos forgalmat bonyolítanak.

A béranyaság nemcsak jogi, hanem erőteljes etikai kérdéseket is felvet, mégpedig elsősorban az anyagiak szemszögéből: 

Be lehet-e árazni egy születendő gyermek, egy világra készülő ember életét? És ha mindez lehetséges, akkor mi az ára?

A jogi rendszerek bonyolultsága, a felvetülő morális kérdések, és a szegről-végről személyes érintettségem miatt (2014-ben kioperálták a méhem) nem akarok állást foglalni az ügyben. Ami tény, nagy vállalás ezt a témát képernyőre vinni, mert egész biztos, rengeteg vitát szül majd, de ami még ennél is biztosabb, hogy a társadalmi viták és az ilyen ügyekben való érzékenyítés is úgy kellenek, mint egy falat kenyér.

Az RTL Klub és a rendező tehát ebben a tekintetben nem lőtt mellé, és ahogy a szereplőgárdát elnézem, úgy sem. Az alapsztori adott: 

Gyermekért régóta küzdő pár (Tenki Réka és Nagy Zsolt alakításában), a nő sokadjára is elvetél, ráadásul a fiatal, jóképű sztárorvos (Adorjáni Bálint) nem teljesen legális hormonkezelést ad a nőnek, amitől véglegesen meddővé válik. Ekkor kezdődik a bonyodalom, aminek táptalaja, hogy Nagy Zsolt karaktere leginkább a pufimellényes „építésivállalkozóvagyok”-oligarchák lehengerlő táborába tartozik. Borbély Alexandra a jóképű doki feleségét alakítja, az ő jelenléte még fontos momentumokhoz köthető a sztoriban, úgy érzem. És nem mehetek el szó nélkül Sztarenki Dóra mellett sem, aki egy extra szálat hoz a sorozatba, és igencsak rendezetlenek a körülményei. (Sztarenkit az HBO-s Terápia óta figyelem, már akkor tudtam, nem tűnik el azzal a sorozattal.)

Nagy Zsolt és Adorjáni Bálint a Mellékhatásban

Borbély és Tenki jelenléte biztos pont a képernyőn, az állandóan kiváló minőséget hozó alakításokat már szinte el is várja tőlük az ember. Nagy Zsoltra mintha ráöntötték volna a szerepet, ez a „rosszfiú-imázs” nagyon megy neki, egyedül Adorjáni a kérdés, és ő is leginkább amiatt, hogy talán jobb választás lett volna egy kevésbé tiszta tekintetű, jó küllemű színész erre a szerepre, de ezt majd a következő részek úgyis eldöntik, hogy az első megérzésem megalapozott-e. 

A téma tehát nagyon bonyolult és nagyon mai, sok fordulat lesz ismerős, és legalább ugyanennyi karakter is. Nagyon friss, nagyon ropog, de ami a legfontosabb, hogy nem érzem erőlködésnek, ahogy azt számos, itthoni készítésű produkciónál tapasztalhattuk már. 

Borbély Alexandra a Melléhatásban

Ha pedig sikerül a társadalmi diskurzusba beemelni azt a fontos, és sokakat érintő kérdést, amire tényleg szinte lehetetlen válaszolni, hogy áruba bocsátható-e az anyaméh, és van-e ára egy gyereknek, mi megengedhető és mi nem a meddőség elleni harcban, akkor már megérte leforgatni.

Az első rész április 4-én, 21:00-kor látható az RTL Klub műsorán. 

Szentesi Éva

Forrás: Nyomorúságon hízik a béranyaipar (168 óra, Parászka Boróka, 2017)

Képek: Mellékhatás (RTL Klub, 2020)