Hiába szólok rá minden alkalommal a nagylányomra, amikor morzsás sütit eszik, hogy ne csak a tetejét egye, én is ugyanezt csinálom. Imádom leszedegetni a morzsát az itteni pékségben kapható áfonyás muffin tetejéről. Ezért is szeretem ezt a receptet: egy hatalmas adag morzsa, alatta meleg, a cukortól karamellizált gyümölcsök, és ha szerencsém van, egy nagy adag vaníliafagyi is lapul a mélyhűtőben, amit mellé adhatok.

Ezt a süteményt legutóbb a hétvégén sütöttem meg a minket spontán ötlettől vezérelve meglátogató barátainknak. Valamilyen gyümölcs mindig van itthon, most a mélyhűtőben talált piros bogyós gyümölcsöket használtam, de készítettem már almával, mangóval, friss eperrel is. Amíg a férjem pár perc alatt eltüntette a gyerekek reggelijét a földről és az asztalról egyaránt, én már be is tettem sülni a sütit a sütőbe, és mehettem porszívózni – ezalatt kb. 5 perc telt el. Még sült a crumble, amikor csöngettek.

A recept margarinnal készült, de használhatunk vajat is, a tonkabab íze pedig egy extra csavart ad!

@wmn.hu Ropogós, illatos és villámgyors! 🫐🍪 Cukrász WMN Creatorunk, Nagy Fruzsi @cukrasztitkok elhozta nektek az isteni piros bogyós crumble receptjét, extra morzsával és karamellizált gyümölcsökkel! 🍓✨ Hozzávalók: 🔸 Morzsás rész: ✔️ 100 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de lehet BL80 is) ✔️ 50 g margarin (vajjal is helyettesíthető) ✔️ 50 g porcukor 🔸 Gyümölcsös töltelék: ✔️ 200 g mélyhűtött piros bogyós gyümölcs (vagy bármilyen más gyümölcs, akár friss is) ✔️ ⅓ tonkabab reszelve (elhagyható) ✔️ 1 csomag vaníliás cukor (vagy vanilincukor) ✔️ ½ evőkanál cukor (ízlés szerint több is lehet, a gyümölcstől függően) Garantáltan ellenállhatatlan! 🤤 Januártól Fruzsit a WMN Creator Programunkban támogatjuk, mint kreatív, izgalmas és független tartalomelőállítót. Így a jövőben többször találkozhattok majd a WMN-en vele! 👩‍🍳 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #crumble ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Piros bogyós crumble

Hozzávalók

Morzsás rész:

  • 100 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de lehet BL80 is)
  • 50 g margarin (vajjal is helyettesíthető)
  • 50 g porcukor

Gyümölcsös töltelék:

  • 200 g mélyhűtött piros bogyós gyümölcs (vagy bármilyen más gyümölcs, akár friss is)
  • ⅓ tonkabab reszelve (elhagyható)
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy vanilincukor)
  • ½ evőkanál cukor (ízlés szerint több is lehet, a gyümölcstől függően)

piros bogyós crumble gyümölcsös morzsasüti vanília helyettesítése tonkabab gyors sütemény vendégeknek
Kép: Nagy Fruzsi

Elkészítés

1. A három hozzávalót egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fontos, hogy a margarin (vagy vaj) hideg legyen.

2. Akkor jó a tészta, ha kissé összeáll. Nem szükséges pihentetni.

Tipp: A morzsa nyersen, lezárt dobozban egy hétig eltartható a hűtőben. Ha nem használjuk fel az összeset, később is süthetünk belőle.

3. A fagyott gyümölcsöt egy hőálló tálba tesszük. Nem kell felengedni.

4. Rászórjuk a kétféle cukrot.

5. Ráreszeljük a tonkababot, de használhatunk őrölt változatot is. Ha nincs otthon, helyettesíthetjük fahéjjal.

6. Megszórjuk a morzsával.

7. 180 fokon 15-17 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

8. Tálalhatjuk fagyival, joghurttal vagy pudinggal, de önmagában is nagyon finom!

piros bogyós crumble gyümölcsös morzsasüti vanília helyettesítése tonkabab gyors sütemény vendégeknek
Kép: Nagy Fruzsi

Cukrásztitok

A Bourbon-vanília az egyik legismertebb és leggyakrabban használt fűszer a cukrászatban. Mexikó keleti részéről származik. Jelenleg Madagaszkár a legnagyobb vaníliatermelő ország, de egyre elterjedtebb a Tahiti-vanília is. Ez az egyetlen ehető orchideafajta! A jó minőségű vaníliarúd barnás-fekete, keskeny, rugalmas, hosszanti irányban ráncos, felülete pedig viaszos érzetű.

Mit használjunk, ha nincs otthon vaníliarúdunk?

  • Vanília aromapaszta – Tubusos kiszerelésben kapható, jó minőségű és természetes aromát tartalmaz.
  • Vaníliaőrlemény – A vaníliarúd teljes egészében porrá van őrölve, így a kevésbé intenzív héj is belekerül a fűszerbe. A vaníliafagylaltokban látható fekete pöttyök általában ezt jelzik.
  • Vaníliaaroma – Ha ezt választjuk, ügyeljünk rá, hogy természetes aromát vegyünk, amely legalább 95%-ban valódi vaníliából származik.
  • Vanillin – A vanília mesterségesen előállított hatóanyaga, amelyet az élelmiszeriparban ízesítőként használnak. Zacskós formában leggyakrabban vanilincukor néven találkozhatunk vele.

WMN szerkesztőség

Kiemelt kép: Nagy Fruzsi