Gyerekkel tüntetni – vagy a gyereknek tüntetni, egyáltalán nem ördögtől való, azonban érdemes néhány dolgot végiggondolni előtte.

1. Van-e egy gyereknek joga tüntetni?

Minden 18 éven aluli gyereket megillet a szabad egyesülés és békés gyülekezés joga, hiszen a jogszabályok szerint „ez biztosítja a gyermek helyét a társadalom aktív, résztvevő tagjaként”

A gyerekek szabadon szervezhetnek tüntetést vagy felvonulást, ha betartják a jogszabályi kereteket (tehát például a rendőrség engedélyezi az eseményt).

2. Mit tehet egy gyerek, ha úgy érzi, az iskolában hátránya származna abból, ha elmenne a tüntetésre?

Semmilyen hátrány nem érheti azt a gyereket, aki törvényben biztosított alapvető jogát gyakorolja, tehát például részt vesz egy tüntetésen. Abban az esetben, ha a gyerek mégis azt tapasztalja, hogy emiatt az iskolában hátrány éri, akkor eljárást lehet kezdeményezni, az iskolai diákképviseleti szervezeteknél, az iskola fenntartójánál vagy az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalánál.

3. Mit tehet a szülő, ha nem ért egyet azzal, hogy a gyereke tüntetni akar?

Az 1991. évi LXIV. törvény szerint az állam „elismeri a szülőknek azt a felelősségét, jogát és kötelességét, hogy a gyermeknek a jogai gyakorlásához képességei fejlettségének megfelelően, iránymutatást és tanácsokat adjanak”.

Ez azt jelenti, hogy szülőként mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy a gyerek értse a tüntetés mibenlétét, lássa az esetleges kockázatokat, mérlegelhesse, mit jelent, ha részt vesz, és mit, ha kimarad.

A szülő joga az „iránymutatás és a tanácsadás” – mindez a gyerek legjobb érdekében.

Ha tehát szülőként nem értesz egyet a gyerek döntésével, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy biztonságban tudd őt, és fogadd el: nem akadályozhatod őt abban, hogy alapvető szabadságjogát gyakorolja.

Ha a gyerek nélküled megy tüntetni, akkor érdemes pár praktikus szempontot végiggondolni: legyen nála feltöltött mobiltelefon, készpénz, és beszéljétek meg, hogy ha gond van, kit tud elérni (ki tud érte menni, illetve ő kinek a lakására tud felugrani). Egyezzetek meg néhány alapszabályban: ne egyedül menjen a tüntetésre, legyenek vele olyanok, akiket ismer; ha azt érzi, hogy a tüntetést provokálják vagy erőszakossá válik, azonnal menjen el onnan. Az is fontos, hogy előzetesen ismerd meg a tüntetés célját, nézz utána a szervezőknek, és annak is, hogyan bonyolítják le a rendezvényt.

Nyugodtan fogalmazd meg a kérdéseidet, dilemmáidat a gyerekednek. Beszéljétek végig, hogy milyen érzések vannak bennetek. Ez sokszor segít neki is abban, hogy megértse, miért aggódsz.

4. Hogyan készüljetek fel arra, ha a gyerekkel együtt mentek tüntetni?

Beszélgessetek előtte arról, miért érzed fontosnak, hogy ott legyetek a tüntetésen, és milyen családi értékeket képvisel a rendezvény. Annak érdekében, hogy a gyerek könnyebben tudjon azonosulni a tüntetés/felvonulás céljaival, arra helyezd a hangsúlyt, hogy miért mentek, és ne arra, hogy mi ellen tiltakoztok. Például ne azt mondd, hogy a „jogtalanságok ellen” tüntettek, hanem azt, hogy „a demokráciáért”.  Főleg akkor figyelj oda erre, ha egészen kicsi gyereked van, mert ő szó szerint veheti, ha azt mondod neki, hogy azért vesztek részt a tüntetésen, hogy „harcoljatok az igazságtalanságok ellen” – és megrémülhet tőle, hogy igazi harcra is sor kerülhet. Egyben magyarázd el neki a demokrácia fogalmát is.

Vond be a gyereket az előkészületekbe. Készítsétek együtt a transzparenseteket, vagy ha a tüntetéshez kapcsolódóan van póló vagy más felirat, kitűző, sapka, kendő, stb. amit viselni tudtok, azt válasszátok ki együtt. Sok gyerek boldogan visz transzparenst (legalábbis egy ideig, amíg el nem fárad), viszont az fontos, hogy csak olyan feliratot tartson a gyerek, amit megért, amiről előzetesen beszéltetek, amivel azonosulni tud.

Szülőként elsősorban te felelsz a gyereked biztonságáért, ezért fontos, hogy ha a tüntetés olyan irányt vesz, ami a gyereket (vagy téged) félelemmel vagy bizonytalansággal tölti el, azonnal ott kell hagyni az eseményt.

Ne várjátok meg „amíg kialakul, mi fog történni”. Ha már a tüntetés előtt is vannak olyan érzéseid, hogy nem biztos, hogy a rendezvény békés lesz, akkor jobb, ha a gyerek otthon marad. 

5. Mi történjen a tüntetés után?

Nagyon fontos, hogy gyerekek esetén megfelelően „vezessük le” a tüntetést. Ez olyan, mint edzés után a nyújtás és lazítás: segít abban, hogy hatékonyabb és sikeresebb legyen az alkalom. Tehát ne csak tüntetés előtt beszélgessünk sokat, hanem utána is. Vegyük végig, hogy mi volt a legemlékezetesebb, legmeglepőbb, ami történt a rendezvényen. Osszuk meg, hogy kinek melyik szlogen vagy transzparens, esetleg beszéd tetszett a legjobban.

Engedd a gyerekedet kérdezni, és megfogalmazni az észrevételeit, aggodalmait, sőt akár az ellenérzéseit is.

+ Még néhány praktikus tanács gyerekkel tüntetőknek

Úgy készüljetek fel, mint egy kirándulásra: előtte menjen mindenki pisilni, legyen nálatok víz és nasi, meg nedves törlőkendő és zsepi. Kend be a gyereket napkrémmel, adj rá sapkát, legyen nálad váltás ruha, némi készpénz és már indulhattok is. Ha tudod, hogy a gyereked hamar elfárad, vigyetek magatokkal babakocsit, amiben megpihenhet, vagy készüljetek úgy, hogy nyakba tudjátok venni. Az is jó megoldás lehet fáradtság esetén, ha kiálltok egy kicsit a vonulók közül, és csak nézitek őket miközben pihentek. Ilyenkor lehet olvasgatni a többiek transzparensét, figyelni a szlogeneket, beszédbe elegyedni másokkal.

Nagy tömeg esetén megvan a kockázata annak, hogy egy kisgyerek elkeveredik, ezért mindenképpen olyan ruhát (sapkát, kendőt) adj rá, amit könnyű észrevenni, és legyen a gyereknél egy papírlap a telefonszámaitokkal, amit oda tud adni egy felnőttnek, ha elveszne. Kisebb gyerek esetén ezt a számot bele lehet írni a ruhájába, vagy rá lehet írni a karjára is.

Beszéljétek azt is végig még otthon, nyugodt körülmények között, hogy ha véletlenül elszakadnátok egymástól, kihez menjen oda segítséget kérni (rendőr, láthatósági mellényt viselő tüntetés-szervező…).

Ha ez az eshetőség (hogy elveszhet), vagy bármi más félelemmel tölti el a gyereket, akkor inkább ne vidd magaddal a tüntetésre.

Ebben a kérdésben is igaz, hogy csak olyat tegyünk, ami a gyerek szükségletének megfelelő, és az ő érdekét szolgálja.

Dr. Gyurkó Szilvia 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ GeorgePeters,  Linda Raymond