Menstruáció és magömlés

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle közös kutatásában olyan keresőszavakkal indultunk a gyerekek nyomába a mindenki számára elérhető internetes oldalakon, amelyekre minden gyerek kíváncsi: mi várható az első menstruáció vagy éppen az első magömlés alkalmával, vagy milyen az első csók, az első szerelem és az első szex.

A kutatásban nem vizsgáltuk a pornográf oldalakat, hanem kifejezetten azokra a nyilvános felületekre koncentráltunk, ahol a szexualitással összefüggő kérdéseikre érdemi válaszokat kereső gyerekek, fiatalok tájékozódhatnak.

A kutatás egyik legfontosabb tanulsága, hogy a „lányos” témák sokkal gyakrabban fordulnak elő a nyilvános weben, a fiúk még mindig ritkábban kérdeznek, és kevésbé várja őket kész információ.

A fiúk nemi érése, az első magömlés például sokkal ritkábban jelenik meg a neten, mint a menstruáció.

A lányok tehát több cikket, beszélgetést, fórumot találnak az őket érintő, érdeklő témákról, viszont a „lányos témákhoz” és a lányok netes beszélgetéseihez, fórumaihoz jobban kötődnek negatív érzelmek és aggodalmak, mint a fiúk nemi fejlődésének kérdésköréhez.

Ijedtség, csalódottság, félelem, kétes információk – jó eséllyel ezekkel találkozhatunk a legtöbbször magyar nyelvű publikus neten, ha lányként az első szexről, szerelemről vagy menstruációról akarunk olvasni.

Valós kamaszok valós hozzászólásai (változtatás nélkül)

„Ez az első menstruációm volt? Egy kicsit csíp, viszont akkor lehetséges ilyen mennyiségű- és színű vér? Kezdek megijedni.”

„Első kapcsolat (? ) 17 éves lány vagyok és még mindig nem volt barátom. Kábé négy éve volt az, hogy először szerelmes lettem valakibe, de mivel nem volt, és nincs is önbizalmam, ezt sosem mondtam el neki. (És még mindig szerelmes vagyok belé) Most meg már úgy vagyok, hogy szeretnék is kapcsolatot, meg nem is. Nemrég írogattam egy sráccal aki folyton bókolt, meg nagyon kedves volt, de annyira berezeltem, hogy finoman dobtam. (Nagyon félek az első csóktól, a szextől, meg úgy ettől az egésztől. Nem is félek, hanem inkább rettegek. De valahol belül pedig szeretnék végre valakit, akit szeretek, és akivel jó lenni. Tudom, hogy borzasztóan szánalmas vagyok, de nem tudom, mit csináljak ezekkel az érzésekkel.“

A fiúkat közvetlenül érintő témák alacsony megjelenése, és az „elsőket” övező negatív „hangulat” mellett a kutatás azt is megmutatta, hogy a neten a névtelenség segít a legtöbbet a gyerekeknek, fiataloknak abban, hogy a kényes, tabunak számító kérdéseiket is feltehessék.

Azonban az egymástól szerzett információ valóságtartalma sokszor kétes, és ez meg is jelenik a csalódott kommentekben.

„Légyszi, csak olyan válaszoljon aki nem fikázni akar, hanem normális választ adni” – hangzik egy segítségkérés. És ez a válasz: „Aha ja. Azért remélem, felfogtad, hogy a szex felnőtt játék, felnőtteknek, felnőtt szabályok szerint. Lehet, hogy rossz látni, ahogy mások „fikázzák” a tudatlan és felelőtlen viselkedésedet, de hátha segíteni fog abban, hogy fejben is felnőlj, nem csak testben. Ha gumi nélkül akarsz szexelni, akkor használj fogamzásgátlót, de persze tartsd észben, hogy az sem véd 100%-ban, és a betegségek terjedését pedig semennyire nem gátolja. Ha meg se gumi, se tabletta nem akaródzik, meg gyereket se akarsz, akkor marad a kézi- és szájmunka... meg a másik lyuk.”

Gyerekek, egyedül

A kutatás azt mutatja, hogy a neten a csak magyarul beszélő gyerekek ugyanúgy magukra maradnak a szexualitást, nemi érést érintő kérdéseikkel, mint az iskolák és családok jó részében. De nemcsak az érdeklődésükkel maradnak egyedül, hanem a félelmeikkel, bizonytalanságaikkal is, ami még nagyobb gond. Ha együtt írjuk be a netes keresőkbe a „gyerek” és a  „szex” szavakat, a legtöbb találat az erőszakra és a visszaélésekre utal – tehát a felnőttek féltik a gyerekeket. De itt meg is állnak. Tömegesen csak a félelem és a féltés van jelen a magyar publikus interneten – a válaszok, a megelőzés lehetőségei nem.

A kutatási eredmények megerősítettek minket abban, hogy nagy szükség van az olyan hiteles, anonimitást biztosító online szexedukációs programokra, mint amit mi is indítottunk idén év elején.  A Yelonban és a Yelon cseten szerzett tapasztalatok, valamint a kutatás eredményei is azt erősítik meg, hogy a gyerekek a weben teszik fel a legkönnyebben a szexualitással, szerelemmel összefüggő kérdéseiket.

A neten már senki nem passzív olvasó, hozzászólunk, megosztunk, blogolunk, kérdezünk, válaszolunk. A biztonságos nethasználat és az egészséges szexuális fejlődés érdekében, szükség van célzott, megbízható felületekre.

Ezek megteremtésével talán ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy a gyerekek jó érzéssel emlékezzenek majd vissza az elsőre... az első csókra, szerelemre, szexre.

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images