wmn-walkingdead

A héten egészen egyedülálló kihívásba vágtuk a fejszénket, illetve a szegecses baseballütőnket. A Vöröskereszttel és a FOX csatornával összefogva: egy délelőttre véradó hellyé válhatott az irodánk. A FOX Walking Dead országjáró véradó-sorozatába becsatlakozva, a 13 véradó helyszín közül az egyik budapesti állomás mi lehettünk, ami hatalmas megtiszteltetés volt számunkra.

váradás az irodában
Nekünk is furcsa volt, hogy rendelő lett egy napra az irodánkból

Mindamellett, hogy temérdek munka és kihívás elé állított minket az elmúlt hónapokban a vállalás, hogy egy délelőttre mi is alkalmassá váljunk a véradók fogadására, iszonyatosan izgultunk, hiszen még sosem csináltunk ilyet korábban.

véradás
A steril készlet átadása

Vajon eljön egyáltalán valaki? Alkalmas lesz az irodánk véradó helyszínként, van közöttünk olyan, aki adhat vért, és mi van, ha rosszul lesz valaki? Na, ezek azok a kérdések, amiken teljesen felesleges volt aggódni, mert vérprofi kezekben voltunk. 

véradás
Sugárzó mosoly és gyorsan telő vérgyűjtő üvegek

De hát, istenem, ahol ennyi nő dolgozik együtt, azért egy kis dráma egy csipet pánikkal kijár. Egyedül Zimre Zsuzsa őrizte meg a hidegvérét, aki egykori indexes újságíróként legalább egy ájulást jósolt a délelőttre. Hát, neki csalódottan (és persze jóllakottan, mivel éhesen senkit nem engedtünk el) kellett távoznia a nap végén az irodából.

Véradás powered by Walking Dead
Aki ismer és olvas minket, az tudja, hogy szeretünk csavarni egyet a dolgokon, és játékossá tenni az eseményeket. Fiala Borcsa ismét kisütött nekünk valamit, a FOX csatorna jóvoltából pedig a Walking Dead Vérbutikja is kitelepült az irodánkba.

véradás
Iszonyú menő dolgokat kaphattak ajándékba a véradók

Az első állomás az adatfelvétel volt, majd a véradó szoba következett, hogy a véradást követően különböző feladatok teljesítéséért járó pontokat igazán dögös ereklyékre válthassák be a zombisorozat rajongói. Persze nem volt feltétel a véradás, bárki nyugodtan belebújhatott egy Walking Dead jelmezbe, hogy aztán játékból a sorozat szereplőjévé válhasson.

DTK nem tétovázott sokáig, egyből rárepült a jelmezkészletre, hogy aztán egész nap a Walking Dead főgonosza, Negan bőrébe bújva járja az irodát, és ellenőrizze, minden rendben zajlik-e. Bár a Vöröskeresztes kollégák azt mondták, hogy a jól szervezettség, a kellemes hangulat és a húzónevek miatt volt ekkora sikere a WMN véradásának, én ezen kép láttán azért elgondolkodnék…

Meg a következő képsorok láttán is, ahol a háromfogásos véradó menünket főztük két napon át Fiala Borcsával. 

Fiala a konyhában: „Szerintetek elég lesz? Nem kéne még egy kiló csirkeszárny?”

Az előzetes regisztrációt követően 50 ember adhatott az irodánkban vért csütörtökön reggel kilenctől délután kettőig, ahol a véradás után Fiala Borcsa vette az embereket a szárnyai alá, hogy aztán BBQ csirkeszárnnyal, hot doggal és sajttortával bélelje ki a gyomrukat, és mehessenek Walking Dead-es pontgyűjtő játékra.

Borcsa a konyhában
Borcsa süt-főz, szel, pörög és nevet

Fialával mi a konyhai részleget erősítettük, mint a tű és vér látványától is irtózó csapat. Mi csak művérrel dolgoztunk, de azzal nagyon. Már előző nap elkészítette kedvenc Vörös bársony tortáját, aminek tésztáját vörösre színezte, hogy passzoljon a tematikus Walking Dead-naphoz. És ez még csak a desszert, vigyázat, két másik fogás is következik!

konyhai életkép
Konyhai életkép: csíkosban és pöttyösben

Csütörtök reggel az irodánkba érkezők nagy örömére BBQ-csirkeszárny illata lengte be a levegőt. Amíg sültek a szárnyak, addig „zombi hot dog ujjakat” faragtunk virsliből. Mutatom: 

Tíz körül már akkora tömeg gyűlt össze, hogy ötven főre elég hot dog és kétkilónyi csirkeszárny sütése után Fiala aggódva tette fel a kérdést: „Szerintetek elég lesz? Nem kéne még egy kiló csirkeszárny...?” 
Szerencsére elég volt, nem úgy, mint a sajttorta, úgyhogy déltől palacsintasütést is rendeztünk. Egy biztos, én ezt már most kikötöm, ha kitörne a zombiapokalipszis, akkor a biztos túlélés érdekében Borcsával maradnék. Persze beszereznék egy olyan furkós botot, mint DTK-é, néha jó lesz az még klopfolásra.

Utcán várakozó férfiak, szevasztok!
A csirkeszárny illata végül nem csak az irodát, az utcát is belengte, ennek örömére megjelent az első férfi is az irodában, Csongor, aki a barátnőjét kísérte, és a következő erős mondattal indított nevetve:

„Tele van az utca várakozó férfiakkal, mert a csajaik nálatok adnak vért, gondoltam, összeszedem a bátorságomat, és feljövök.”

Bátorságáért cserébe all you can eat ellátásban lehetett része, amíg várakozott.

Máté Csongor és kedvese

Úgyhogy ti, kedves férfiak, akik legközelebb barátnőiteket kíséritek egy WMN-eseményre ne várakozzatok az utcán, gyertek be hozzánk!

Mindenki nagyon lelkes volt, mindenki nagyon fontosnak tartotta a véradást, akadtak, akik rendszeres véradók és már hatodik, sőt: tizenkilencedik alkalommal jöttek vért adni, és volt, aki egyenesen vidékről utazott fel hozzánk, hogy itt lehessen első véradó. Nekik külön köszönet érte. Sajnos néhányan így is kiestek a rostán.

véradás
Megkönnyebbült mosoly a végén

Az őszi időszakban ugyanis sokan kihullanak, nálunk nagyjából húsz százalékos volt a lemorzsolódás, összesen kilencen nem tudtak vért adni. Egészen klasszikus okokból, mint a szezonális allergia, a felső légúti megbetegedés és torokfájás miatt. Végül így zártuk a napot összesen 43 véradóval, akik mintegy húsz liter vérrel adományozták meg a Vöröskeresztet.

„Ha izgultak is, végig nevettek, úgyhogy most nevetős vért viszünk” – összegezték a nap végén az eredményeket a Vöröskereszt munkatársai.

Kriszta és a véradók
Kriszta és a véradók

Az általános tapasztalatokhoz képest meglepően sok első véradó érkezett, amit pedig még inkább jó szívvel vettek, az a tudatosság: jól tájékozott és felkészült véradók jöttek el hozzánk.

Gáspár is adott vért
A WMN munkatársa, Zákányi Gáspár is első véradó volt, a mögötte álló úr viszont már többször is adott vért

Úgyhogy mindannyiunk nevében köszönjük nektek, drága olvasók, hogy eljöttetek, és segítettek abban, hogy helyreálljon az ország vérkeringése!

A véradáson készült képekért kattints a Facebook-képgalériánkra: 

Szőcs Lilla 

Fotók: Csiszér Goti/ Goti Photography