Mustár, sajt, téliszalámi, kolbász kenyérrel – az utóbbival lehetett kiskorában rábírni, hogy nyugton maradjon, amíg édesapja pihen munka után. Anyukája ma is szendvicseket készít neki, amikor utazik, márpedig elég gyakran utazik, hiszen családjának egy része Amerikában él, s ő maga is éveket töltött már az Egyesült Államokban. Nem titok: szeret enni, ahogyan én is, úgyhogy meglehetősen nagy élvezettel beszélünk étkezésekről, ízemlékekről, főzésről, pláne, ha előtte már egy terülj-terülj asztalkám fölött gyorsan felvettük a fonalat a legutóbbi találkozásunk óta.

Mivel én magam nagyon ragaszkodom a hagyományos szatmári ízekhez, arra voltam kíváncsi például, mi az, amit Szonja hiányol Amerikában a hazai ízemlékek közül – és fordítva: mire vágyik a tengerentúlról, amikor épp Magyarországon van? A válasza kicsit meglepett, ugyanakkor rögtön érthetővé vált, amikor elmagyarázta, hogy az online kapható téliszalámi kivételével hiába keresi az igazi magyaros ízeket az Egyesült Államokban, akkor sem lesz például a főztje ugyanolyan, mint idehaza, ha a lehető legnagyobb műgonddal szerzi be az alapanyagokat. Márpedig főzni remekül tud Szonja, még akkor is, ha egyébként kifejezetten szerényen mesél erről az adásban is.

Nem tudom, ti követitek-e Szonját Instagramon, de nekem ő az egyik legszórakoztatóbb ismerősöm.

Hol kosztümös filmek forgatásába enged betekintést, hol pedig lovak nyelvét fogdossa… Ez utóbbi talán kíván némi magyarázatot, úgyhogy a Popfilterben el is mondja, mi az a Masterson-módszer, és mit lehet elérni vele a lovaknál.

Szonjának ugyanis – akinek állatorvosi asszisztensi és lóterapeuta végzettsége is van a színművészi diplomája mellett – a lovak szeretete az egyik biztos pont az életében. Különös tekintettel saját lovára, Danira, aki egy picit ugyan féltékeny a gazdája által masszírozott-átmozgatott többi lóra, de egyébként roppant rugalmas a tekintetben, hogy amikor gazdája épp az óceán túloldalán van, akkor videócsetes bejelentkezésekkel is beéri.

Naná, hiszen tudja: Oroszlán Szonja csupa olyasmit tanul Amerikában, amitől aztán neki is jó lesz. És persze ne felejtsük ki a történetből Honey-t, a színésznő kutyáját, akivel ketten olyanok ők, mint borsó meg a héja.

Szonja a Madách Színházban több legendás Broadway-musical sztárja volt, úgyhogy beszélgetünk kicsit a műfajhoz fűződő viszonyáról (elárulom: sokkal árnyaltabb, mint gondoltam), arról, miért rajong annyira Kurt Weillért (és hány nyelven tudná eljátszani), melyik az álom-musicale, és mi az, amit eszébe sem jutna elvállalni, vagy épp soha nem is vállalt életében.

Az egyik legfigyelemreméltóbb tapasztalatom vele kapcsolatban az, ahogyan próbál: lefegyverzően tudatos, hiszen már eleve úgy érkezik, hogy nagyon tudja, mit akar. Ez kívülről talán megtévesztő lehet, miközben… Na de ezt is szépen kifejtjük a beszélgetés során. 

A másik, amit nagyon tisztelek benne, hogy folyton tanul, keresi azt, milyen irányba tud fejlődni, legyen szó új szakmákról, nyelvekről vagy épp arról, amit egy lótól elleshet az életről. Mert ahogy néhány hete Halász Judit, úgy ő is elmondja: rengeteget tanult a színészetről ezeknek a csodálatos állatoknak a segítségével.

Szó esik arról, hogyan indult neki tehénpásztorkodni Montanában, hogy milyen volt az édesapjával (az egykori Atlas együttes basszusgitárosával, zenei rendezővel) dolgozni, melyik szinkronszerepére a legbüszkébb és miért, melyik Marilyn Monroe-film remake-jében kellene szerepelnie, és valójában melyik Disney-hercegnő Oroszlán Szonja.

Ami pedig a biztos pontokat illeti: természetesen nem maradhat ki a témák közül Brigi és Brúnó párosa sem. Beszélgetünk arról, miért szeretik annyira ezt a duót, miben változott a két karakter az évek során, és mitől érzik most mélyebbnek, hitelesebbnek őket, mint húsz évvel ezelőtt. Miért megy oda egy-egy jó film végén a casting directorokhoz? Melyik sorozatra kattant rá legutóbb? Miért járt a színművészetis beszédórák után még különórákra is? Melyik Oscar-díjas dalnak énekelte ő a magyar verzióját?

Egy pillanatig sem kérdés, miért szeretek annyira beszélgetni Oroszlán Szonjával: szeretem az őszinteségét, a humorát, a kalandvágyát és azt, amilyen áradó szeretettel beszél azokról, akik fontosak számára. Gyertek, hallgassátok ti is!

A Popfilter további epizódjait itt találod: 

Csepelyi Adrienn