1. Presser Gábort Chopin mentette meg a bukásból középiskolában, ugyanis év vége előtt még szét sem voltak vágva a tankönyvének lapjai. Bár direkt nem akartuk a könyvben olvasható sztorikat ismételni, megkértem, hogy ezt azért mesélje el. Azt mondta, olyan szégyenletesen hatásvadász módon zongorázta a lengyel zeneszerző egyik darabját, de megkapta a fizika kettest érte. „Ha meghallották volna a zenei tanszéken, azonnal kirúgnak” – értékelte produkcióját.

2. Nagyon erősen kötődik a hangszereihez, egy-két szintetizátor kivételével nem vált meg egyiktől sem. Szakcsi Lakatos Bélával egy hangszervásárlásnak köszönheti barátságát: máig megvan az a Hammond orgonája, amit a legendás dzsesszmuzsikustól vett.

3. Kanye Westnél szofisztikáltabb módon, de Wiz Khalifa is felhasználta hangmintaként a Gyöngyhajú lány részletét. Presser azt mondja, zenészként (sok más zeneszerzővel együtt és ellenében) úgy gondolja, a hangmintázás gyakorlata nincs teljesen rendjén. A zeneipar ugyanis semmi másra nem törekszik, csak profitra.

4.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

„Az rendben van, hogy valakik írnak egy nagyon jó dalt. Az rendben van, hogy valaki azt fantasztikusan elénekli. De ha nincs megfelelő marketingje, nem tudják a médiára »ráerőltetni« azt a dalt, nincs a médiában, akinek az valamiért nagyon tetszene, akkor az a dal halálra van ítélve.”

5. A dalszerző részletesen elmeséli (már legalábbis amennyire azt a szerződés titoktartási passzusa megengedi), hogy jutottak egyezségre Kanye West ügyvédjével. Ami a jogdíjat illeti, azt vallja: „A szerzői jogdíj annak a haszonnak egy töredéke, amit a szerző műve is kitermel.” Az emberek nem tájékozódnak a jogdíj mibenlétéről, sokan azt hiszik, a jogdíj valamiféle kegydíj – ám leegyszerűsítve, az a mű által termelt haszon bizonyos százaléka.

6. Presser felidézte, milyen volt, amikor egyetlen stúdió volt Budapesten, és alkalomadtán hónapokig tartott, mire be tudtak jutni a zenészek, hogy felvegyék a dalaikat. Ma ezzel szemben elképesztő mennyiségű zene kerül fel a YouTube-ra, és sok esetben csak szerencse kérdése, hogy rábukkanunk-e az igazán jó dalokra. 

7. 

„Lehet, hogy a világ tíz legzseniálisabb dalából ötöt soha nem fogunk hallani, mert nem tudjuk, hol keressük.”

8. A kedvenc musicalje a West Side Story, de pontosan nem tudná elmagyarázni, miért (erről írta a Majd Leonard című dalt). A West Side Story szvitet komolyzeneileg is kiemelkedő teljesítménynek tartja, mert Bernstein „fuldoklik a jobbnál jobb zenei témákban”.

9. „Velem az az egyik gond a sok közül, hogy nem tanulom meg még a saját dalaim címét se” – felelte az egyik kérdésemre. 

10. S hogy mit csinálna, ha elé állna két félmeztelen férfi, hogy írja fel az egyik dalszövegrészletét a kézírásával a hátukra, hogy aztán azt magukra tetováltathassák? Ez is kiderül a mai adásból!

Meghitt, nyugodt ünnepeket kíván a Popfilter stábja (Dián Dóri szerkesztő és D. Tóth András divízióvezető) nevében a műsorvezető: Csepelyi Adrienn

A Popfilter további epizódjait itt találjátok: