1. Egy kis játékkal indítottunk a beszélgetést: arra kértem Liát, idézze fel a nagymamája konyháját, amelyről olyan szépen ír a könyvében. Azt mondja, a nagymamája mindig elegáns volt, ugyanakkor beletanult a vidéki, gazdálkodós háziasszonyi létbe, és nagyon élvezte azt. Hogy mik jutnak elsőként Lia eszébe a nagymama főztjéről? Meglepő, de kedves apróságok!

2. 

Lia imád saját kézzel tárgyakat készíteni, barkácsolni: a karantén alatt például a fürdőszobáját újította fel. Lehet, hogy ezek nem tökéletesek, de sokkal nagyobb örömet okoznak neki, mint a készen vásárolt dolgok.

3. A spórolás szerinte nem más, mint az étel, az erőforrások tisztelete, és ez nemhogy nem ciki, de egyenesen menő. A karantén megerősítette ebben.

4. A társasházuk kertjében Lia a szomszédaival közös veteményest hozott létre a karantén alatt, felváltva gondozták a növényeket, közösen használták a zöldségeket.

5. 

Várkonyi Judit legújabb, „Vénusz virrasztása” című kötetében Lia történetei – sőt, meztelen fotói is szerepelnek. Persze csak sejtelmesen: nem tudni, hogy az adott meztelen testrész pontosan melyik – a kötetben szereplő – művészhez tartozik Kállay-Tóth Anett fotóin.

Lia nem szívesen vetkőzik színpadon sem, csak ha okkal kérik tőle, az írónőhöz azonban régóta barátság fűzi, emiatt vállalta el a felkérést.

6. Lia, ha kamerának játszik, visszafogottabbak a gesztusai, halkabb a beszéde, mint amikor színpadon az utolsó nézőtéri sort is el kell érnie – energiában

7. 

Több évadnyi „Beugró” után mindössze nyolc-tíz jelenetre mondja azt, hogy ő „makulátlan” volt benne. Ebből is jól látszik, mennyire kritikus magával… Azt mondja, hogy egy improvizáció akkor tökéletes, ha úgy érzi, nem akasztotta meg semmi.

8. A Szonya című darab (amely a Bűn és bűnhődés átirata) Katyerina Ivanovna nevű karaktere volt lelkileg a legnehezebb, amit Lia valaha alakított, ugyanis két gyerekkel kellett nagyon kegyetlenül beszélnie, és ebbe szinte belebetegedett. A gyerekek egyébként folyton nyugtatták, hogy tudják, mennyire szereti őket – és ezzel ők a saját korábbi bántalmazásos traumáiból gyógyultak.

9. Fontos, hogy olyan emberek vállalják a véleményüket a környezetvédelem témájában, akiket szeret a közönség. A szakemberek hitelesebbek, mégsem figyel oda rájuk senki. Az sem baj, ha valaki támadja őt emiatt:

„Rendületlenül kiállunk, csináljuk, és, mondjuk, – hátha eggyel több ember kezdi majd érteni.”

10. Lia nemrég meditációt tartott egy környezetvédelmi akcióban részt vevők számára. Ebből kapunk mi is egy kis ízelítőt a beszélgetés végén – szuper élmény, annyit mondhatok!

Csepelyi Adri

A Popfilter további epizódjait itt találjátok: