A Nobel-díjas fizikus nem véletlenül kapta a kaliforniai műegyetem hallgatóitól a „Nagy Magyarázó” becenevet. Olyannyira rajongtak érte, hogy előadásait fölvették, és később egy kötetsorozatban összegyűjtötték. Szövegei közül a kedvencem az a néhány perces monológja, amelyben megmagyarázta, hogy egy pohár borban miként van ott az egész világegyetem. Íme:

Richard Feynman az egyetemen (fotó: California Institute of Technology)

Egyszer egy költő azt mondta: „Az egész univerzum ott van egy pohár borban.” Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy mit is akart ezzel kifejezni, de hát a költők nem azért írnak, hogy mi megértsük őket.

Ami igaz, az igaz, ha közelebbről megvizsgáljuk azt a pohár bort, valóban látjuk benne az egész világegyetemet. Ott van a fizika: az örvénylő folyadék, amely a levegő mozgásától és az időjárástól függően elpárolog, a pohár falán megcsillanó tükröződések, na és az atomok, amelyekről mindannyian tudunk, és amelyeket beleképzelünk. Az üveg maga a Föld kőzeteinek desztillációja, az összetételében pedig ott rejlik az univerzum korának titka, a csillagok evolúciója.

Milyen különös kémiai anyagok alkotják a bort? Hogyan jöttek létre? A frementumok, az enzimek, a szubsztrátumok, és a mesterséges hozzávalók...

Ott, abban a borban benne van a legáltalánosabb bölcsesség: minden létező élet az erjedés maga.

A bor kémiáját nem vizsgálhatod anélkül, hogy betegségek okát fel ne fedeznéd. Mily’ élénk a bordói vöröse, ahogy lenyomatot képez annak tudatalattijában, aki a poharat nézi! Noha az ember szűk tudatának kényelmes ezt a pohár bort, ezt az univerzumot, részekre bontani – fizikára, biológiára, geológiára, csillagászatra, pszichológiára, és a többire –, ne feledjük, hogy a természet nem ilyen!

Úgyhogy rakjuk is szépen újra össze, és el ne felejtsük, hogy mi is az ő haszna! Élvezzük egyszer és mindenkorra: igyuk meg, és felejtsük el ezt az egészet!

Az előadás eredeti felvételét itt meg is hallgathatod angol nyelven, a hanganyaghoz az amerikai PBS csatorna készített videót: