László Ferenc cikkei

Összesen: 4 db cikk

Angol ladyből amazonkirálynő, majd sejkfeleség: Jane Digby kalandos élete

Kult – 2024. július 16. – LF

Egy arisztokrata nő különleges története, aki a XIX. században, dacolva a korlátokkal, királyok és egyéb nagyságok kedvese lett, végül pedig hozzáment egy húsz évvel fiatalabb beduin sejkhez.

„Életem a nőkkel: mint egy telefonkönyv vagy előjegyzési naptár” – 20 éve halt meg Marlon Brando

Kult – 2024. július 1. – LF

Épp húsz éve halt meg Marlon Brando, és idén volt a születési centenáriuma is: az utókor máig lenyűgözötten, de azért némi feszélyezettség közepette hódol a XX. század egyik legnagyobb filmszínésze előtt. László Ferenc írása.

Csatahajó a fejeken: a Bridgerton-sorozat Sarolta királynéjának parókáiról

Kult – 2024. június 7. – LF

A parókák a XVIII. század közepe táján vészes mértékű növekedésnek indultak, hiszen átmenetileg még azt az eszményt is lefektették az ambiciózus párizsi hajszobrászok, hogy a női megjelenésben a száj felezővonalként szolgáljon: vagyis hosszban ugyanannyi legyen felette, mint alatta. Sarolta királyné parókáinak nyomában:

Aki sosem fogyott ki a bátorságból: Charles Aznavour évszázada

Kult – 2024. május 22. – LF

Kereken száz éve annak, hogy megszületett a francia sanzonéneklés 160 centiméteres óriása, aki kora és immár az utókora számára is példát kínált arra, hogy milyen is a romantikus és bátor férfi. Charles Aznavour megannyi dalában és a filmvásznon is gyakran adta a reményeitől megfosztott vesztest, ám a bátorságából sohasem fogyott ki. Nem csoda, hogy maga Édith Piaf is felkarolta.

< 1 >