Sokan gondolunk rá ismerősként, hiszen a kilencvenes években, illetve a 2000-es évek elején felnövő kis- és nagykamaszok naponta találkoztak vele a képernyőn: egy olyan korszakban, amikor még mindenki ugyanabban az időben ugyanazokat a filmeket nézte, éppen ezért másnap ugyanarról is beszélt. Talán kevesen emlékeznek rá, de a magyar nézők sem a Beverly Hills kapcsán láthatták először, hiszen több részben is megjelenő karakter volt – a hihetetlen, de már ötvenéves – A farm, ahol élünk című sorozatban is.

Shannen Doherty kapcsán azt hiszem, az első benyomásom, amit aztán később sem írt felül egyik szerepében vagy interjúkban való megnyilvánulásában, hogy mennyire határozott, kemény és öntudatos nőnek tűnik.

Ennek nyomán nem meglepő azt olvasni róla: már hétévesen tudta, hogy színésznő lesz. A családja pedig ekkoriban nemcsak édesapja munkája, hanem Shannen álmai miatt is költözött Los Angelesbe. Kiskamaszként már több szereppel büszkélkedhetett, és egyre több lehetőséget kapott olyan partnerek oldalán, mint Sarah Jessica Parker, Helen Hunt, vagy Winona Ryder. Végül az igazán nagy siker 19 évesen találta meg, amikor 1990-ben beválogatták a Beverly Hills 90210 gárdájába, Brenda szerepére. A sorozat abban az időben ikonikussá lett: miközben nyíltan beszélt a tinédzsereket érintő problémákról, olyan közegben tette ezt, amely akkoriban még sokkal elérhetetlenebbnek és csillogóbbnak tűnt. A közösségi média világában ma már ezt nehéz elképzelni, de harminc évvel ezelőtt világszerte milliók lesték kíváncsian az egyik leggazdagabb amerikai városrész kulisszatitkait.

rák Shannen Doherty Beverly Hills 90210 Bűbájos boszorkák
A Beverly Hills 90210 csapata: Ian Ziering, Tori Spelling, Shannen Doherty, Brian Austin Green, Jason Priestley, Jennie Garth, Gabrielle Carteris és Luke Perry - Forrás: Getty Images/Mark Sennet

Semmi sem fekete vagy fehér

Shannen Doherty fiatalon és hosszú szenvedés után bekövetkező halála kapcsán érthetően kevés helyen említik meg, milyen ellentmondásos kép alakult ki róla a ’90-es években. Azonban ha hitelesen akarunk végig tekinteni a pályáján és az életén: ezt sem kerülhetjük meg. A Beverly Hillsből négy évadot forgatott le, ezt követően elhagyta a sorozatot.

A tehetségét senki sem vitatta, azonban a későbbi beszámolók szerint nem volt könnyű természete, és sokszor kihívást jelentett vele dolgozni.

Ő ezt évtizedek múlva úgy kommentálta: „voltak idők, amikor ki akartuk kaparni egymás szemét”utalt vissza tömören a színésztársaival zajló állítólagos heves viszályokra és nagy ellentétekre. 

Az igazságot persze csak azok tudják, akik jelen voltak: pletykák a mai napig terjednek más forgatások kacsán is Doherty szélsőségesebb reakcióiról vagy a gyakori késéseiről, azonban nem a betegsége vagy a halála körülményeire hivatkozva fontos elnézőnek, vagy nem ítélkezőnek lennünk ezzel kapcsolatban.

A színésznő ugyanis a tőle megszokott egyenességgel vallott arról, hogy azokban a csillogó, de nehéz időkben a hírnév és a vele járó kezelhetetlen őrület egy időre talán kifordította önmagából.

„Minél többet harcoltam ellene, annál jobban átvette a híresség az uralmat a színész felett (a sajtóban – a szerk.) ezzel pedig saját magamat lőttem lábon” – fejezte ki érzékletesen, milyen zűrzavaros állapotot jelenthetett megélni a hirtelen jött világhírt és az ezzel járó figyelmet.

Bár a hírnév mára közel sem akkora kiváltság, mint évtizedekkel ezelőtt ‒ hiszen tehetségtől függetlenül minimum 15 perc szinte bárkinek juthat belőle ‒, nem kevésbé fontos beszélni arról, hogyan sodorhat a saját magával való meghasonulás szélére egy fiatalt, ha túl korán jut számára túl sok belőle.

A betegséggel küzdő ember is képes dolgozni

Ha éltek is meg nehéz időszakokat, Doherty és kollégái később valóban tisztázhatták a történteket: a színésznő az elmúlt évtizedek során több interjút adott egy-egy szereplőtársával, részt vettek közös fotózásokon, sőt 2008-ban még a Beverly Hills új feldolgozásában a 90210-ben vendégszereplőként is feltűnt. Később pedig együtt dolgozott régi társaival a FOX által tervezett remaken: ekkorra már túl volt a 2015-ben először diagnosztizált mellrákon, amelyről a kezeléseknek hála, egy ideig azt hitte, legyőzte.

A betegség azonban 2017-ben kiújult: Shannen ezt mégsem osztotta meg szinte senkivel, csak 2020-ban beszélt róla nagy nyilvánosság előtt. Ettől fogva azonban kifejezetten fontossá vált számára, hogy őszintén kommunikáljon az állapotáról. Több helyen is elmondta: a legfontosabb számára, hogy a kívülálló emberek és a rákban érintettek is lássák, a betegséggel küzdők is képesek dolgozni, alkotni, és ugyanazok a személyek maradnak a küzdelmeik ellenére.

Ezért nem beszélt szereplőtársainak sem (Brian Austin Greent kivéve, aki végig támogatta) arról, milyen kezelésekre jár a közös munka idején. Na és persze szeretett színészpartnere, Luke Perry váratlan halála miatt is a hallgatás mellett döntött. „Nagyon furcsa érzés volt, hogy nálam diagnosztizálnak valamit, és aztán valaki, aki egészségesnek tűnt, ő megy el először… A legkevesebb, amit tehetettem, hogy ez a munkát az ő tiszteletére is végigcsinálom”nyilatkozta később

 

A karrierje mellett a magánélete is hullámzó volt

A színésznő bevallása szerint, ha fiatalon kevésbé veszik el a hírnév útvesztőiben, vagy átgondoltabban dönt, talán karrierje is nagyobb fordulatokkal szolgált volna még a Bűbájos boszorkák sikerét követően. Erről és saját valója küzdelmes megtalálásáról a félig önéletrajzi Badass című könyvében vallott, ahol a szokásos szókimondásával értékezett az élet dolgairól, mesélt személyes történeteiről (például szülei haláláról), illetve adott praktikus tippeket a hétköznapi elégedettséghez: ezzel is megmutatva, hogy a kiegyensúlyozottság összetett, és sokszor igazán hosszú út vezet el hozzá.

Az övé biztosan nem volt egyszerű: a magánélete közel sem mondható békésnek, több eljegyzés, házasság és válás követte egymást az életében, míg végül Kurt Iswarienko fotós mellett talált nyugalmat 2011-ben. Jó volna, ha írhatnám, haláláig: de sajnos az elmúlt egy évben a válásukról is sok szó esett a sajtóban.

Az okokat nem tudjuk, mindenesetre

a már többször emlegetett People-interjúban Doherty célzott rá, hogy szívesen lenne még szerelmes az életben. A betegséggel küzdve azonban nyilván nagyon nehéz randiznia, hiszen nem tudja, mennyi ideje van hátra.

Nem csak színésznőként hagyott nyomot, emberként is

Bár végül valóban a Beverly Hills Brendája és a Bűbájos boszorkák Prue-ja marad a két szerep, amelyről leginkább emlékszik rá a világ, példaértékű ahogy a betegsége mellett sem adta fel a hivatását, valamint megtalálta a célt, amely az egyre romló állapotával együtt is értelmet adott az utolsó hónapjainak és éveinek. „Számomra adott egy platform, ahol beszélhetek róla, érzem a felelősségemet, ezért csinálom” – mondta szintén az emlékezetes People-portréban.

rák Shannen Doherty Beverly Hills 90210 Bűbájos boszorkák
A Bűbájos boszorkák: Alyssa Milano, Shannen Doherty és Holly Marie Combs - Forrás: Getty Images/Hulton Archive

Ehhez mérten hosszú ideje dokumentálta a rákkal való küzdelmet az Instagram-oldalán. A 2023 januárjában zajló agyműtétjéről is nyíltan posztolt, ez utóbbira azért volt szükség, mert az áttétek nyomán már itt is daganatok alakultak ki.

Nemrég a Let’s be Clear nevű podcastban részletesen is mesélt az operációról, valamint a félelmeiről.

Emellett arról is őszintén vallott, hogy bár talán az élete múlik rajta, már képtelen lenne belevágni egy újabb kemoterápiás kezelésbe.

Shannen Doherty egyszerre sikeres és hullámzó pályája mellett nem csak színésznőként hagyott nyomot: emberként is. Tabudöngető módon állt ki a nyilvánosság elé, adott hangot a betegséggel járó nehézségeknek és beszélt a benne munkáló élni vágyásról. Mi pedig, akik hallgattuk, egyszerre voltunk hálásak, jöttünk zavarba, tiszteltük a bátorságát, és kívántuk, hogy valami csoda folytán mégis meggyógyuljon.

„Nem félek a haláltól, tudom, hova megyek… Akkor kellene félnem, ha nem lennék jó ember, de az vagyok. Nem tartok tőle, csak nem akarok meghalni. Ez a különbség… Még nem számoltam le az élettel” – fogalmazta meg alig nyolc hónappal ezelőtt. Az útjának most mégis vége lett.

Nyugodjon békében!

Kiemelt kép: Getty Images/Weiss Eubanks/NBCUniversal 

Széles-Horváth Anna