Izgalmas gyerekkor

Anya Taylor-Joy meglehetősen izgalmas gyökerekkel büszkélkedhet: édesanyja dél-afrikai és spanyol származású angol – fényképezéssel és belsőépítészettel foglalkozik –, apja skót–argentin egykori nemzetközi bankár, ő maga pedig egy véletlen folytán született Miamiban: a szülei épp ott nyaraltak, amikor beindult a szülés. A spanyol anyanyelvű Taylor-Joy élete első éveit Argentínában töltötte, majd a család Londonba költözött. Kezdetben nem rajongott a változásért, két teljes évig nem volt hajlandó megszólalni angolul: „Haza akartam menni, és 6-7 évesen azt gondoltam, hogy a szüleimnek nincs más választásuk, vissza kell vinniük, ha nem beszélem a nyelvet” – emlékezett vissza egy interjúban.

Végül rájött, hogy meg kell szoknia az új otthonát, és megtanulta az angol nyelvet is. Elmondása szerint nagybátyja a Harry Potter-könyvekkel segítette őt ebben.

„Gyerekként elég érett volt a szóhasználatom, mert ezekből a könyvekből tanultam” – folytatta.

Anya Taylor-Joyt már egészen kicsi kora óta vonzotta a színészet, mint azt egy interjúban elmondta, valójában nem is emlékszik, mikor jutott először eszébe, hogy ezt a szakmát válassza. Egyszerűen csak tudtam, hogy ez az utam.”

Anya Taylor-Joy Vezércsel Furiosa
Anya Taylor-Joy – Forrás: Getty Images / Karwai Tang / Contributor

Egyik legnagyobb példaképe az Oscar-díjra jelölt ír színésznő, Saoirse Ronan, akit többek között a Kisasszonyok,Brooklyn és a Lady Bird című filmekből ismerhetünk. Taylor-Joyhoz hasonlóan ő is fiatalon kezdett el színészkedni:

„Ő volt az első ember, akiről azt gondoltam, hogy hasonló korú, mint én, és olyan filmeket csinál, amik engem is érdekelnének.”

Az, hogy Ronant még tinédzserként látta mozivásznon, arra inspirálta Taylor-Joyt, hogy kövesse az álmait, ennek érdekében pedig 16 évesen otthagyta az iskolát. 

A véletlen ajándékai

Az első nagy áttörés 16 éves korában következett be – ám nem abban a szakmában, amiben eredetileg vágyott volna rá. 

Amikor ugyanis egy alkalommal a híres londoni Harrods üzlet előtt állt, kiszúrta őt Sarah Doukas, a Storm Modellügynökség alapítója, aki Kate Mosst is felfedezte – Taylor-Joy pedig másnap leszerződött az ügynökséghez, nem sokkal később pedig már a modellszakmában dolgozott.

Aztán egy fotózáson beszélgetésbe elegyedett Allen Leech színésszel, aki a Downton Abbey-ben Bransont alakította. Taylor-Joy, aki éppen egy Seamus Heaney-kötetet olvasott, elszavalt néhány verset Leechnek.

„Elkérte a nevemet és a telefonszámomat, és azt mondta: »Számíthatsz egy hívásra«” – emlékezett vissza, nem sokkal később pedig már a kezében is tarthatta a szerződését.

Annak ellenére, hogy Taylor-Joy számára sokáig elég sima volt az álomkarrierhez vezető út, mint a legtöbb színésznek, neki is szembe kellett néznie elutasítással. Egy ominózus meghallgatás Angelina Jolie fiatalabb verziójának szerepére szólt a Demóna című Disney-filmben. Bár egyáltalán nem hasonlít Jolie-ra, számára ez tökéletes feladat lett volna, hiszen elmondása szerint imádja a Disney-t – és épp ezért az elutasítást is nehezen dolgozta fel. „Nagyon sokat sírtam ezután” – mondta. Szerencsére nem kellett sokáig búslakodnia, hiszen nem sokkal később megkapta első nagy filmszerepét.

Ezután a karrierje fénysebességre kapcsolt

2015-ben Anya Taylor-Joy játszotta Thomasint a Robert Eggers által rendezett A boszorkány című horrorfilmben. A film készítése közben rengeteget tanult, és mivel a film váratlanul nagy sikert aratott, így neki és Eggersnek egyik napról a másikra meg kellett tanulniuk megbirkózni a hírnév terhes részével is. „Azt sem tudtuk, hogy egyáltalán megnézi-e majd valaki, aztán szó szerint egyik napról a másikra berobbant a film” – emlékezett vissza.

Anya Taylor-Joy Vezércsel Furiosa
Anya Taylor-Joy A boszorkány című filmben – Forrás: A24

Mivel a karrierje elején számos horrorfilmben vállalt szerepet, a média elnevezte „Sikolykirálynőnek” – a sztereotípiára azonban idővel boldogan cáfolt rá, hiszen mindig is az volt a célja, hogy a legkülönbözőbb műfajokban dolgozzon. 

„Nagyon érdekes, hogy az emberek mindenáron be akarnak zárni egy dobozba – mondta. – Nagyon hálás vagyok azoknak a rendezőknek, akik túl láttak ezen.”

Későbbi szerepeivel bebizonyította, hogy képes a műfajok széles skáláján mozogni, ráadásul jellemzően összetett, szokatlan női karaktereket alakít. Megválogatja, milyen szerepeket fogad el, szerinte ugyanis az egyik legfontosabb dolog egy karakterben, hogy többdimenziós legyen.

Anya Taylor-Joy Vezércsel Furiosa
Anya Taylor-Joy – Forrás: Getty Images / JB Lacroix / Contributor

Bár külsejének köszönheti, hogy felfedezték, nem volt mindig jóban magával

Anya Taylor-Joy gyakran vált bullying áldozatává, távol ülő szemei miatt gyakran támadták a kommentelők: „Többször volt, hogy valaki megjelölt egy halat ábrázoló képen, azzal a szöveggel, hogy ez vagyok, mert így állnak a szemeim – mondta.

– Olyan mélyen érintettek az ehhez hasonló megnyilvánulások, hogy nagyon sokáig nem néztem tükörbe. Sőt, még ma sem töltök túl sok időt a tükör előtt, nem igazán kell foglalkoznom az arcommal. De sajnos nektek igen.”

A színésznő megosztott még egy fájdalmas emléket a gyerekkorából. „A játszótéren köztudottá vált, hogy ha valaki azt akarja, hogy elkapjam a labdát, akkor oldalról kell dobnia, mert ha csak úgy egyenesen felém dobta volna, akkor biztosan nem kapom el.”

Szerencsére azonban idővel egyre inkább megbarátkozott a tükörképével. „Olyan, mintha az évek alatt az arcom is nőtt volna egy kicsit. Kezdek belenőni önmagamba. Kicsit kevésbé vagyok furcsa” – nyilatkozta.

A nőgyűlölet nem csak a szereposztásban fordul elő – ez a médiában is probléma

Taylor-Joy egy korábbi interjúban elárulta: az egyik legfontosabb dolog, amit észrevett a nemek közti egyenlőtlenség kapcsán a filmiparban, illetve a médiában, az, hogy a férfiak és a nők esetében más jelzőket használnak.

„Amikor egy férfi kollégám elmondja a véleményét valamiről, úgy írnak róla, hogy »megfontolt és racionális«, míg rólam azt írják, hogy »pimasz, sarkos, öntörvényű«.”

Anya Taylor-Joy hosszú utat járt be, mind színészként, mind fiatal nőként. És úgy tűnik, a közeljövőben sem lassít a tempón, és továbbra is arra törekszik, hogy új dolgokat próbáljon ki – az egyik nagy célja például, hogy musicalben szerepeljen. 

És bár jelenleg a Furiosa: Történet a Mad Maxből című akciófilmben láthatjuk, akár készül vele musical, akár nem, egészen biztos, hogy a fiatal színésznő tartogat még meglepetéseket a számunkra!

Forrás: ITTITTITTITTITT

Kiemelt kép: Getty Images / James Devaney / Contributor

Mózes Zsófi