Ünnepelj: a Romani Design workshopjával, filmvetítéssel és koncerttel

A roma kultúra hihetetlenül színes és gazdag, és kevés jobb alkalom van rá, hogy te is megismerkedj vele, mint a roma kultúra napja, amit remek ingyenes programokkal ünnepelnek a VII. kerületi ERöMŰVHÁZ szervezésében. Április 6-án a K11 Művészeti és Kulturális Központban egymást érik az izgalmasabbnál izgalmasabb események.

Délelőtt a kicsik örülhetnek: az Évkerék Társulat A Nap s a Hold megszabadítása című roma legendamesét adja elő, amit élő muzsikával kísérnek.

Délután a Szuper WMN-díjra jelölt Romani Design környezettudatos bőrékszer-készítő workshopot tart szabászati munkafolyamatokból megmaradt időtálló, prémium alapanyagokból. A workshopra a belépés díjköteles, ám igazán kedvező: elővételben 2500, a helyszínen 3000 forintért lehet rá jegyet váltani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Romani Design (@romanidesign) által megosztott bejegyzés

Ezt követően a Háromezer számozott darab című filmet tekintheti meg a közönség (ingyen). Császi Ádám rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életét viszi vászonra olyan színészekkel, mint Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Mizo Edmond, Elek Ferenc és Vilmányi Benett.

Az estét pedig a fantasztikus Amaro Duho (A mi lelkünk) zenekar zárja, amely tradicionális oláh cigány zenét játszik, teli szeretettel, lélekkel, megfűszerezve saját dallamokkal, gondolatokkal.

Ismerd meg: roma hét a Józsefvárosban

Hiszem, hogy a sztereotípiák eloszlatásának és az elfogadásnak a megismerés az alapja. Így ha esetleg lemaradnál a roma kultúra napjáról a VII. kerületben, akkor se csüggedj, a Józsefvárosban egy egész hetet szentelnek neki. Az OPRE ROMA! szervezője az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, a programok pedig elképesztően széles palettát ölelnek fel az ismeretterjesztőtől a szórakoztatóig.

Előbbit illetően jó szívvel ajánlom figyelmetekbe Nyerges Erika író előadását, aki a kávéházi cigányzene történetéről mesél majd, és a muzsikus világból hoz izgalmas-színes anekdotákat.

A roma nők társadalmi helyzetéről kerekasztal-beszélgetést tartanak április 9-én. Többek között olyan kérdések lesznek terítéken, mint hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy roma nőnek a mai Magyarországon – erre keresnek majd választ a saját szakmájukban elismert, kiemelkedő teljesítményt nyújtó résztvevők,

így Balogh Adrienn újságíró, Horváth Anita fotográfus, Horváth M. Judit fotográfus, az Amaro Drom roma közéleti magazin volt főszerkesztője, és Rézműves Szilvia a Polgár Alapítvány az Esélyekért fejlesztési vezető munkatársa, az 1Magyarország Kezdeményezés alapító tagja. De a cigányok kortárs magyar irodalombeli megjelenéséről is izgalmas kerekasztalra lehet majd számítani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Uccu Alapítvány (@uccu_alapitvany) által megosztott bejegyzés

Emellett még számtalan, jobbnál jobb programmal készülnek: lesz például tematikus séta a nyolckerben, Romani Design-workshop, fotókiállítás-megnyitó, színházi előadás és koncert is.

Foglalj helyet: a Népszigeten a legjobb a teraszélmény

Jó hír, hogy elérkezett az idő, amikor nemcsak a virágok nyílnak, hanem a teraszok is.

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a belvárosi nyüzsgő forgatag helyett a vízpartot részesítem előnyben, így előbb megtalálsz majd a Népszigeten, mint, mondjuk, a Gozsdu udvarban vagy Újlipótban – mondom is, hogy miért.

A Népsziget – vagy más néven Szúnyog-sziget – néhány éve helyezte fel magát a főváros gasztronómiai térképére, azóta újra pezseg az élet az újpesti Duna-parton. Ahogy ezt a sokáig elhanyagolt városrészt elkezdték újra felfedezni az emberek, úgy nyíltak meg a jobbnál jobb vendéglátóipari egységek is, ahol az ember a természet ölelésében, csodás panorámában gyönyörködve kortyolgathatja el a kisüzemi sörét vagy a gyöngyöző fröccsét. És bár a felhozatal világi, az én személyes kedvencem közülük mégis a Perem Bisztró, ami egy vadregényes csücsökben helyezkedik el, ahol árnyas fák között, színes fényfüzérek és lampionok alatt foglalhatsz helyet – olyan, akár egy tündérkert.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Perem (@perembisztro) által megosztott bejegyzés

Feed the beast: ismerd meg Ázsiát ételeken keresztül

Évek óta nagy álmod egy ázsiai körút, de úgy érzed, hogy bilibe lóg a kezed? Részben igazad van, de ne szomorkodj, ha fizikai síkon nem utazhatsz,

az ízek és a gasztronómia határokon átívelő erejének köszönhetően most kicsit belekóstolhatsz az ázsiai életérzésbe – méghozzá Budapesten.

A Botellón Terasz programjait időről időre ajánlom, nem véletlenül, hiszen mindig minőségi formában hozzák el a nemzetközi gasztronómia legjavát. Április 18. és 21. között friss street food fogásokkal, egzotikus italokkal – a legjobb ázsiai éttermek kínálatával – várnak. Ne hagyd ki!

programajánló Kimenő Radival ERöMŰVHÁZ Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány Botellón Terasz
Forrás: Facebook / Botellón Terasz

Cooltúra: aztán irány a mellékhelyiség

Nos, ha azon gondolkodnál, hogy a sors fintora vagy a bennem szakadatlanul dolgozó szarkazmus sodorta-e egymás után ezt a két programot, akkor megnyugtatlak: az utóbbi. De ne is akadjunk fenn apróságokon.

Egy nyilvános vécéről egészen biztosan a művészet a legutolsó dolog, ami az ember eszébe jut.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Miklós Kiss (@kissmiklos) által megosztott bejegyzés

De nem csak azért formabontó kissmiklos (Kiss Miklós) kiállítása, mert ezt a kettőt ötvözi. Hanem azért is, mert közel 100 műalkotás és 20 egyedi látványvilágú illemhely vár a neo-pop art stílusjegyeivel megkomponált különleges enteriőrben, ahol az egységes public art művet alkotó terek és műtárgyak izgalmasan kötik össze a funkcionalitást a művészettel és dizájnnal. A POP&ROLL Art Toilet rendhagyó koncepcióját a sikeres művész által megálmodott POP&ROLL Art Shop és a kortárs alkotók időszakos kiállításainak helyet adó galéria egészíti ki. A kiállítást április 24-ig tekintheted meg.

Kiemelt képek: Facebook / Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány; kissmiklos.com / Fotó: Eszter Sarah; Facebook / Botellón Terasz; Facebook / Romani Design

Filákovity Radojka