Herkules és Aladdin

Azon túl, hogy a kilencvenes években készült közös sorozatepizódjuk, mindkét mozifilmben bizonyítható utalás van a másik hős történetére.

A Herkules kerti jelenetében a címszereplő és Megara mintha hullócsillagot látnának – az azonban nem hullócsillag, hanem a repülőszőnyegen randizó Jázmin és Aladdin!

A bizonyíték? Mindkét mesében láthatjuk ugyanazt a szobrot a kertben!

A kis hableány és Herkules

A Herkules azonban nemcsak Aladdin világával áll összeköttetésben. Igaz, ezt tulajdonképpen józan paraszti ésszel sem nehéz kiókumlálni.

Hiszen Herkules apja maga Zeusz, a főisten, Arielle-é pedig Triton, a tenger istenének, azaz Poszeidónnak, s egyben Zeusznak a fia! Így aztán Herkules és Arielle unokatestvérek.

A Herkules című mesében pedig egy villanás erejéig láthatjuk is magát Poszeidónt. 

Tisztára, mint egy mexikói szappanopera!

Jégvarázs és A kis hableány

De haladjunk csak tovább, mert úgy tűnik, A kis hableányt ezredszer is újranézni olyan, akár a mélytengeri búvárkodás: az ember mindig észrevesz valamit a fenéken, aminek addig a létezéséről sem tudott.

Mert belegondoltál már, hogy vajon kié lehet az a hajóroncs, amit Arielle a barátai legnagyobb rémületére kívülről-belülről felfedez a mesében? Hát Elza és Anna hercegnő szüleinek elsüllyedt hajója!

Aranyhaj és Jégvarázs

Oké, oké, nem vagy még eléggé összezavarodva? Akkor ezt kapd ki: a Jégvarázs 2.-ben Aranyhaj (immár rövid frizurával) és Flynn látható az Anna koronázási ceremóniájára érkező tömegben. Hogy miért? Hát a válasz – az internet népe szerint – kézenfekvő: mert a lányok unokatestvérek! Az elméletek szerint ugyanis Elzáék és Aranyhaj édesanyja testvérek voltak. Ez (bár a kettejük közötti hasonlóság valóban vitathatatlan, ahogyan a lányok is hasonlítanak egymásra) számos kérdést felvet – hiszen a Jégvarázs 2.-ből ismerjük Elzáék édesanyjának származását. No, de ilyen apróságokon ne akadjunk fenn! Ugyanis van még itt néhány dolog…

Például, hogy az a bizonyos hajó akkor süllyedt el, amikor Elzáék szülei épp Aranyhaj visszatérési ünnepségére tartottak! 

Az önkéntes nyomozók azt is bizonyítékként hozták fel, hogy míg a Jégvarázs Norvégiában játszódik, az Aranyhaj Németországban, A kis hableány meg köztudottan Dániában – ami pont a két ország között terül el, ha tengeren próbáljuk egyiket a másik felől megközelíteni.

Jégvarázs és Tarzan

Oké, képzeljük el, hogy mindez hülyeség.

Elzáék szülei egyáltalán nem haltak meg, „csupán” hajótörést szenvedtek egy trópusi szigeten. (Khm. Ehhez, mondjuk, eléggé el kellett tévedniük Németország és Norvégia között, na de oda se neki.)

Ha ez nem volna elég: a királyné életet adott egy harmadik testvérnek, egy kisfiúnak. A szülőket ezután tragikus módon megtámadta és megölte egy leopárd – és bumm, már meg is érkeztünk Tarzan történetébe! Ez az elmélet egyébként azt is tudjuk, kitől származik: Chris Buck, a Jégvarázs társrendezőjének fejéből pattant ki. Ja, történetesen ő rendezte a Tarzant is…

Hófehérke és Aranyhaj

Mielőtt végleg kifésülnénk az Aranyhaj szálait, még adós vagyok egy elmélettel, amely a kedvencem az összes közül.

Mert belegondoltál már, tulajdonképpen ki is Aranyhaj gonosz mostohája? És miért olyan megszállott a fiatalságát és szépségét illetően? Hé, ez nem ismerős valahonnan? Ó, dehogynem: hát a Hófehérke gonosz mostohája, aki…

Hm, amúgy mi is történt vele a mese végén? Leszakad egy szikla alatta a viharban – de vajon meghalt, vagy, mondjuk visszatért, hogy Aranyhajat terrorizálja egy másik mesében? 

Kis hableány és Pán Péter/Hook

Emlékszik valaki, mi történt Arielle anyukájával? Meghalt, amikor egy kalózhajó útjába került. Innen már nem nehéz kitalálni, az összeesküvés-elméletek gyártói szerint kié volt az a hajó: úgy bizony, Hooké! Athena aztán, fiatal hableányként szerepel a Pán Péter című mesében is: egy vízesés alatt fürdőzve láthatjuk. 

A Szépség és a szörnyeteg és Tarzan

Az elméletek szerint Jane és Belle rokonok: előbbinek utóbbi az egyik felmenője. A bizonyíték? A sárga ruhán túl az ikonikus teáskészlet, amely bár nem beszélő verzióban, de valóban látható a Tarzan című mesében is. 

A Notre Dame-i toronyőr és A Szépség és a szörnyeteg

És akkor kapcsoljunk be még egy rajzfilmet a láncolatba, igaz, ez legalább világos, mint a nap: az Out There című dal alatt egy pillanatra láthatjuk Belle-t, amint Párizs utcáin sétál.

Ti ismertek még hasonló easter eggeket és elméleteket a Disney-univerzumból?

Kiemelt képek: Disney

Csepelyi Adrienn