2024 első pár napjában az „idegenek Miamiban” szóösszetétel volt a legkeresettebb az X-en (lánykori nevén Twitter). De nem csak az amerikaiak körében népszerű platformon zúdulnak ránk az elméletek a floridai nagyvárosban randalírozó állítólagos két és fél-három méter magas idegen lényekről, a TikTikon is videók ezrei próbálják magyarázni a történteket.

A konteózás akkorára duzzadt, hogy a helyi rendőrség még napokkal az eset után is kénytelen volt magyarázni a történteket, és bár állítják, hogy semmiféle űrlény nem volt a környéken, az ufóhívőket a magyarázat kicsit sem győzte meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ONLY in DADE (@onlyindade) által megosztott bejegyzés

De mi is történt pontosan?

Január elsején hatalmas erőkkel vonult ki a miami rendőrség a Bayside bevásárlóközponthoz. A körülbelül 50 villogó rendőrautó ellepte a környék utcáit, hasonló felvételeket leginkább akciófilmekben lehet látni. A közösségi médiában hamar elterjedt, hogy a hatalmas mozgósítás a plázát megszálló űrlények miatt van, és azóta is tele van az internet a homályos felvételekkel, amiken az állítólagos lényeket lehet látni.

„Szemtanúk” videókban számoltak be a hatalmas idegenekről, miközben azt állítják, a hatóságok el akarják titkolni az ügyet.

A rendőrség szerint azonban nincs szó idegen invázióról. Elmondásuk szerint valójában egy 50 fős, kamaszokból álló társaság randalírozott a plázában tűzijátékokkal felszerelkezve, durrogtattak és fosztogattak. Az óriási mozgósítást azzal magyarázzák, hogy a beérkező hívások alapján azt lehetett feltételezni, hogy lövöldözés van a bevásárlóközpontban – ami az Egyesült Államokban sajnos nem egyedi eset. A rendőrség szóvivője az NBC Newsnak e-mailben összegezte a helyzetet: „Nem voltak idegenek. Egyik repülőteret sem zárták le. Semmit nem titkolnak el a nyilvánosság elől. LOL.” (Az üzenet végén szereplő utolsó 3 betű a „laughing out loud”, magyarul „hangosan nevetek” közkeletű rövidítése, amivel a szóvivő valószínűleg arra akart utalni, micsoda képtelenség az űrlényekről szóló teória.)

A magyarázat persze sokakat nem győzött meg, hiszen a konteóhívőknek a cáfolat egyet jelent azzal, hogy el akarják titkolni az igazságot. Sokan egyszerűen elképzelhetetlennek tartják, hogy néhány tinédzser miatt ennyi rendőrt vonultassanak fel, és egyértelmű bizonyítékként tekintenek a rossz minőségű felvételen látható homályos alakra, amire azóta sincs más magyarázat.

Az összeesküvés-elméletek hívei mellett persze vannak jó páran, akik kétségbe vonják, hogy valóban űrlények mászkáltak volna a plázában.

Az egyik érv, amellyel a legtöbbet lehet találkozni az ügy kapcsán az, hogy ma már mindenkinek ott lapul a zsebében a hipermodern telefonja, amikben igen jó kamerák vannak, még sincs egy olyan felvétel az idegenekről, ami perdöntő bizonyítékként szolgálna, csak homályos, kivehetetlen videók keringenek a neten.

A pro-alien tábornak persze erre is megvan a magyarázata: a hatóságok blokkolták a telefonokat a környéken, hogy ne lehessen bizonyítékokat készíteni, egy másik elmélet szerint pedig az űrlények jelenléte zavarta meg a digitális eszközöket úgy, hogy nem lehetett telefonálni és felvételeket készíteni a helyszínen. 

A teóriák mellett természetesen azonnal megjelentek a neten az elméletet kifigurázó mémek shoppingoló alienekről, illetve többen annak a véleményüknek is hangot adtak, milyen érdekes, hogy az idegenek megint pont az Egyesült Államokba látogattak el. Az űrlényvonatra több híresség is „felült”, William Shatner, a Star Trek Kirk kapitányát alakító színész például ezt írta az X-en: „Úgy tűnik, űrlények látogattak meg egy miami bevásárlóközpontot?”

Ti mit gondoltok, mi történt a miami plázában az év első napján? Írjátok meg kommentben!

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube / WPLG Local 10; YouTube / Curioso Planeta

Dián Dóri