John Travolta hat testvér közül a legfiatalabb, a New Jersey állambeli Englewoodban született 1954-ben. Apja, Sam Travolta félprofi amerikaifutball-játékosból lett gumiabroncs-kereskedő, anyja, Helen Cecilia Travolta a The Sunshine Sisters nevű együttesben énekelt, színészkedett és rendezett is, mielőtt középiskolai dráma- és angoltanár lett. Testvérei – Joey, Ellen, Ann, Margaret és Sam – édesanyjuk színház iránti szeretetét örökölve valamennyien színészek lettek.

Apja olasz, anyja ír felmenőkkel bírt, és John Travolta gyerekkorára túlnyomórészt az utóbbi kultúra hagyományai voltak nagy hatással. Katolikusnak nevelték, később azonban áttért a szcientológiára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

Tizenhét éves volt, amikor otthagyta az iskolát, hogy a színészkedésre koncentráljon

Kezdetben musicalekben és tévéreklámokban játszott, majd 1972-ben megkapta első szerepét az Emergency! című televíziós drámában.

A tévében látta meg először Travoltát Allan Carr producer is, aki épp a Szombat esti láz című filmjébe keresett főszereplőt – egészen odáig hiába.

A film hatalmas sikert aratott, Travolta pedig egyik napról a másikra vált világsztárrá. 

1976-ban leszerződött a The Boy in the Plastic Bubble című filmre, amelyben együtt játszott a nála tizennyolc évvel idősebb Diana Hylanddel, aki az anyját alakította. A páros randizni kezdett, és több mint egy évig tartott a kapcsolatuk, mielőtt Hyland 1977-ben, negyvenegy éves korában elhunyt mellrákban.

„Soha életemben nem voltam még senkibe ennyire szerelmes”

– mondta Travolta Hylandről nem sokkal a halála után.

Grease John Travolta Ponyvaregény
Jelenet a The Boy in the Plastic Bubble című filmből - Forrás: 20th Century Fox Studios

Attól a pillanattól kezdve, hogy találkoztam vele, vonzódtam hozzá. Olyanok voltunk, mint két őrült” – folytatta.

Travolta és Hyland a nő halála előtt már a közös jövőjüket tervezték. „Kiválasztottam egy házat, és azt terveztük, hogy a film után azonnal beköltözünk. Ha élne, valószínű, hogy feleségül vettem volna.”

Diana Hyland halála után John Travolta igyekezett a munkára koncentrálni

A következő évben megkapta Danny Zuko szerepét a Grease című filmben. Anyja, Helen Travolta ekkortájt lett beteg: nála is mellrákot diagnosztizáltak, és miután látta fia fájdalmát Hyland halála miatt, úgy döntött, hogy eltitkolja előle a betegséget.

„Tudta, hogy John min ment keresztül Diana Hyland halála miatt mindössze 18 hónappal korábban, és meg akarta védeni őt” – mondta a The U.S. Sunnak Wensley Clarkson, aki életrajzi könyvet írt Travoltáról.

Végül aztán Travolta mégis tudomást szerzett anyja betegségéről, és attól fogva, nyolc hónapon át, az asszony haláláig, végig mellette volt.

Egy elvesztett fiú

A színész 1988-ban, a Zűrös páros című film forgatásán találkozott Kelly Prestonnal, és bár a következő években a karrierje hullámzóan alakult, a magánéletében megtalálta a stabilitást, és feleségül vette a színésznőt. A pár első gyereke, Jett mindössze kétéves volt, amikor Kawasaki-kórt, egy akut gyulladásos betegséget diagnosztizáltak nála. 2009-ben, miközben az akkor már négyfős család a Bahamákon nyaralt, a tizenhat éves Jett egy roham következtében az életét vesztette.

„Megszakad a szívünk, hogy ilyen rövid időt tudtunk vele tölteni”

– nyilatkozta Travolta nem sokkal később.

Egy évvel Jett halála után a pár újabb gyereket vállalt, és rendszeresen jártak tanácsadásra is, hogy megmentsék a házasságukat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

2020-ban egy újabb tragédia

Kelly Preston, Travolta felesége mellrákban hunyt el, ezzel ő lett a harmadik szeretett nő a színész életében, aki e betegségnek áldozatul esett. Preston úgy döntött, hogy a rákkal folytatott küzdelmét nem hozza nyilvánosságra, Travolta azonban a halála után egy érzelmes Instagram-posztban tisztelgett felesége előtt.

„Nagyon nehéz szívvel értesítelek titeket, hogy gyönyörű feleségem, Kelly elvesztette a mellrákkal vívott kétéves csatáját. Bátor harcot vívott, sokak szeretetével és támogatásával” – írta.

Egy évvel Preston halála után Travolta az Esquire Mexico című lapnak adott interjújában nyíltan beszélt a gyászáról.

 „A gyász személyes, egyedi, és a saját utad megtalálása benne az, ami a gyógyuláshoz vezethet. Mindenkinek más az útja”

– folytatta, majd hozzátette: fontos, hogy a gyászoló embereknek legyen terük megélni az érzelmeiket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

John Travolta (@johntravolta) által megosztott bejegyzés

John Travolta karrierje során számos hollywoodi sztárral dolgozott együtt, Olivia Newton-Johnnal pedig a közös munka szoros, évtizedekig tartó barátságot hozott. 2022-ben azonban az akkor hetvenhárom éves Newton-John is elhunyt mellrákban, Travoltának pedig ismét meg kellett küzdenie a veszteséggel. 

„Drága Oliviám, mindannyiunk életét sokkal jobbá tetted. Hihetetlen hatással voltál ránk. Annyira szeretlek. Találkozunk majd az úton, és újra együtt leszünk. A tiéd vagyok attól a pillanattól kezdve, hogy megláttalak, örökre! A te Dannyd, a te Johnod!” – írta akkor a közösségi médiában.

Néhány hónappal később Travoltát újabb csapás érte, amikor a Nicsak, ki beszél! franchise-ban játszó színésztársa, Kirstie Alley szintén rákban elhunyt. A színész Alley-t lelki társának nevezte, kettejüket szoros baráti kötelék fűzte össze. 

Annak ellenére, hogy elsősorban színészi alakításaival vált ismertté, az őt ért veszteségek következtében Travolta sok rajongója számára példaképként is szolgált abban, ahogy a gyászt viselte.

Források: ITT, ITTITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Amanda Edwards / Contributor

Mózes Zsófi