1. Veszélyes a könnycsatornákra

Amikor azt mondom, hogy a Fel igazán megható mű, akkor nem csak a magam nevében beszélek. Bizonyára te is megkönnyezted az Ellie és Carl kapcsolatát bemutató néhány perces jelenetet a film elején, ami olyan erős, hogy már forgatókönyv formájában is könnyekre fakasztotta a produkciós csapat tagjait.

2. Villámkezű lufis

Carl Fredricksennek az a nagy terve, hogy a házát héliummal töltött lufik segítségével repteti a magasba, hogy elutazzon egészen Paradise Fallsig, ahogy arra ígéretet tett a feleségének még kisgyerek korukban. De tényleg lehetséges lenne egy ilyen akció? Elvileg nincs kizárva, bár a folyamat bizonyára feltűnne a környezetnek a valóságban (ellentétben a filmmel, ahol Carl meglepetésszerűen tud eliszkolni a felhők fölé).

Egy rutinos lufis egy légballont 9 másodperc alatt képes megtölteni héliummal és a végét megcsomózni.

Egy akkora ház felemeléséhez, amiben az öregúr lakik, nagyjából 12,5 millió léggömbre lenne szükség, azaz ha Carl nem eszik, nem iszik, nem megy pisilni, sem aludni, akkor három és fél esztendő alatt már el is készül a projekttel – persze csak akkor, ha időközben egyetlenegy lufi sem durran ki.

(A film egyébként egy ideig Hélium munkacímen futott, gondolom, nem vagy különösebben meglepődve.)

3. Kocka- és lufifejek 

Ha jobban megnézed az emberi szereplőket, feltűnhetnek a geometriai formák. Míg Carl tetőtől talpig kifejezetten szögletes, Russell igencsak kerek fejjel bír. Így van ez minden karakterrel: a legtöbbnek körökön és téglalapokon alapul a formája, csak a gonoszak háromszögűek. Az idős házaspár ugyan nem csak négyzetekből és körökből áll, mégis elég jellemző rájuk ez a két forma, nézd csak meg a szemüvegeiket! De a körülöttük lévő tárgyak java része is kör vagy négyzet alakú.

4. Eichhörnchen!

Talán emlékszel, a filmben szereplő kutyáknak könnyen elterelődik a figyelmük, ha mókust látnak. Ez csak a német verzióban volt másképp, ott az ebek a macskáktól tudtak kevésbé fókuszálni. És hogy mi ennek az oka? A szó hossza. Míg ugyanis németül a „Mókus!” felkiáltás így hangzik: Eichhörnchen!, addig a macska ennél jóval rövidebb: Katze.

5. Morgós múzsa

Carl arcának és morózus természetének Walter Matthau és Spencer Tracy volt az ihletője.

A Fel egyébként a második olyan Pixar-film, aminek egy idős ember a főszereplője, az 1997-es Geri sakkozik a megjelenése évében elnyerte a legjobb animációs rövidfilm díját. (Ez is nagyon aranyos mese amúgy: egy idős úrról szól, aki maga ellen játszik sakkot az őszi parkban, miközben próbál a saját eszén túljárni. Geri aztán a Toy Story 2.-ben is felbukkan, ő az, aki visszavarrja Woody leszakadt kezét – amikor kihúzza a szerszámosládája fiókját, látszik benne pár sakkfigura. Geritől származik az idézet, ami egyben a Pixar ars poeticája is: „A művészetet nem lehet siettetni.”)

halál rajzfilm túlvilág Pixar Fel
Jelenet a Geri sakkozik című animációs rövidfilmből – Forrás: Pixar

6. Mit keres itt egy Disney-eb?

Dug ihletője pedig Plútó kutya volt, amit nemcsak színeiben, de mozdulatában is megidéz. Ha megnézed a pózt, ahogy feszült figyelemmel megáll, miközben a feje búbjától a farka végéig egyetlen hosszú egyenest alkot, láthatod a párhuzamot a Disney-kutyával – bár a testalkatukban valóban fellelhető némi különbség (ezzel persze nem szeretném body shamingelni szegény Dugot).

Bob Peterson, a film egyik írója-rendezője elmesélte, hogy a mondatot, amit Dug boldogan elkurjant („csak most találkoztam veled, és szeretlek”), egy kisgyerek ihlette, akivel akkor találkozott, amikor a 80-as években táborfelügyelőként dolgozott.

7. Tényleg szeretik a madarak a csokit?

A filmben Kevin, a madár, nagyon szereti a csokoládét. Ám mielőtt elkezdenéd a környékbeli szárnyasokat magadhoz csábítani az édességgel, jobb ha tudod: a való életben a madarak ételmérgezést kapnak tőle!

8. A valóságban is szívfacsaró

A Felhez egy igazán szívszorító, valós történet is kapcsolódik: az egyik kis Pixar-rajongót, a 10 éves Colby Curtint rákkal diagnosztizálták, és sajnos sejteni lehetett, hogy nagy valószínűséggel nem fogja megérni a bemutatót, az utolsó kívánsága azonban az volt, hogy láthassa a művet.

Ezért a filmes cég egyik alkalmazottja a kész film DVD-jével elment Curtinék házához, ahol a lány a családjával együtt nézhette meg a mesét. Curtin hét órával a vége felirat után hunyt el.

9. Hol van Russell apja?

Két izgalmas rajongói teória is napvilágot látott a filmmel kapcsolatban. Az egyik Russell apjáról szól, akiről leginkább annyi derül ki, hogy a hiánya igen fájó pont a kisfiúnak, nem véletlen, hogy annak ellenére igyekszik Carllal barátkozni, hogy az minden tőle telhetőt elkövet, hogy elvadítsa magától a túlbuzgó kiscserkészt. De hol van a kedves apuka? A rajongók szerint

elképzelhető, hogy ő is felbukkan, méghozzá útépítő munkásként: ő az a napszemüveges, védősisakos fickó, aki az öreg háza körüli felújítási munkákat felügyeli.

Mondom is sorban, mik az elméletet alátámasztó bizonyítékok! 

Egy: neki is sötét a haja, akárcsak Russellnek. 

Kettő: a fülcimpájuk is hasonló. 

És ami a legfontosabb (azaz három:) nincs jegygyűrű az ujján! 

Ebből a rajongók azonnal kikövetkeztették, hogy a fickó elvált, és új kapcsolatban él (ennyi kiderül a Russell által elmondottakból is), ráadásul az, hogy a kisfiú épp a már gyéren lakott környéken kopogtat be az öregúr otthonába, szintén azt bizonyítja, hogy nem véletlenül van ott – valószínűleg az apja közelében akar lenni. Az elmélet gyártói azzal is érvelnek, hogy Russellről lehet tudni, az apja korábban sok időt töltött vele, ám ez mostanában sajnos nem így van. Ebből pedig szerintük egyenesen következik, hogy az apát előléptették építésvezetővé, ergo több a melója, és a vele járó felelősség is, de a fizetése is jobb. Ebből engedhette meg magának, hogy Russellnek GPS-nyomkövetőt vásároljon, ami talán kompenzálása volt a sok távol töltött órának. Úgy gondolod, ez az elképzelés igazán túlzás? Pedig az még a kanyarban sincs a másik teóriához képest! Készen állsz rá? Na, akkor kapaszkodj meg! 

10. Valójában már a mennyben vagyunk?

Sokak szerint Carl már a film elején beadja a kulcsot, az egész dél-amerikai repülés pedig valójában az ő útja a túlvilágra. Egy Reddit-felhasználó, bizonyos WolfieIsCorona, egy 2020-as posztban azt fejtegette, hogy valójában így is értelmezhető a film: Carl nem sokkal a megözvegyülése után követi Ellie-t a túlvilágra. Attól a ponttól kezdve, hogy telepakolja a házát léggömbökkel, valójában már nem él, ezért is vesz meseszerű fordulatot a cselekmény. Azaz:

az idős férfi valójában nem Paradise Fallsba, hanem a túlvilágra (azaz a paradicsomba) tart. 

És hogy akkor kicsoda Russell? Egy angyal, aki segít neki az átjutásban. Valami hasonlóra egyébként ő is utal egy ízben, amikor azt mondja: „Segítenem kell neked átkelni valamin!” Ezzel kiérdemli a szárnyait, amelyeket a Vadon felfedezője jelvényként ábrázolnak. A kegyvesztett felfedező, Charles Muntz, akivel Carl és Russell a kalandjuk során találkozik, pedig valójában egy bukott angyal, akinek az a küldetése, hogy Carlt a pokolba rángassa. 

Lehangoló? Attól függ, honnan nézed. Végül is lehet ez egy olyan film, ami roppant érzékenyen, és szívmelengető módon mesél a halálról és a túlvilágról. És akkor talán valóban érdemes újranézni a Felt, most már ezzel az értelmezéssel a tudatunkban. 

Forrás: MentalFloss; MentaFloss; IMDb, Pixar Wiki Fandom; Pixar Wiki Fandom

Kiemelt kép: Pixar

Fiala Borcsa