A Jedi visszatér a Bem moziba

Kisiskolás voltam, amikor először láttam a Csillagok háborúját, és onnantól kezdve az volt minden vágyam, hogy magam is Jedi lovag lehessek. Az iskolai farsangra így kölcsönkértem a templomból a betlehemesek kardját, felvettem apukám (rajtam) földig érő barna köntösét és a fénykard hangját utánozó bizzegéssel büszkén vonultam végig a farsangijelmez-bemutatón. 

Aki hozzám hasonlóan ekkora rajongó, az nem is tudna jobb programot elképzelni annál, mint moziban nézni végig a Jedi visszatér című remekművet, amelyben Luke igazi Jedi lovaggá válását követhetjük végig.

A filmet az első, eredeti magyar szinkronnal vetítik március 25-én a Bemben, ahol egészen különleges élmény a mozizás. Jegyeket ITT válthatsz a filmre, de addig is: az Erő legyen veled!

A séták királynője csak rád vár – fedezd fel vele a város titkos kertjeit

Nincs is jobb annál, mint egy gyönyörű tavaszi napon eddig ismeretlen helyeket felfedezni, titkos kerteket és tereket bebarangolni. Erre csábít most az Imagine tematikus túrája, amit a séták királynőjének is neveznek. Nem véletlenül, hiszen egyszerre magával ragadó és titokzatos, szórakoztató, mély és gyönyörű – mint egy valódi királynő.

Mindegy, hogy az illatozó virágokat, az öreg fákat vagy az emberi történeteket kedveled, téged is elvarázsolnak majd a városban megbújó zöld oázisok, a hétköznapokban nem látható magán- és intézményi kertek.

A sétára ITT tudsz jegyet váltani. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Imagine (@imagine_budapest) által megosztott bejegyzés

Vecsei H. Miklós, Eredics Benjámin és Hegedűs D. Géza tánczenés előadását nem szabad kihagyni!

Tudjátok, mi a legjobb a tavaszban? Az ébredő természet és a jó idő mellett, persze… Azok a hihetetlenül izgalmas programok, amikkel a Bartók Tavasz immár harmadik alkalommal örvendezteti meg a kultúra szerelmeseit.

Március 31-től tizenhét napon át világhírű együttesek, nem mindennapi együttműködések, díjnyertes zeneművek és nem utolsósorban saját műfajukban legendás alkotók várják a nézőket:

mint például a Söndörgőből ismert Eredics Benjámin, aki Vecsei H. Miklóssal közösen álmodta meg fordulatos tánczenés előadásukat, amely Hegedűs D. Géza narrációjával kerül színpadra.

A Végvárak, vitézek előadást egy generációkon átívelő közös élmény, A koppányi aga testamentumának története ihlette; a korszak karakteres figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete elevenedik meg benne – a tánc nyelvén. A darab zenéjében hatásosan keveredik a XVI. század végének zenei miliője a népzenével, a modern hangszeres effektusok a tánczene temperamentumával.

A darab Eredics Benjámin zeneszerzésében, Vecsei H. Miklós víziójában, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével és Hegedűs D. Géza értő narrációjával hangzik majd el a Zeneakadémia Nagytermében. Jegyeket ITT válthatsz az április 4-i előadásra.

Eredics Benjamin és Hegedűs D. Géza bartók tavasz
Eredics Benjámin és Hegedűs D. Géza – Fotó: Eredics Áron

Ingyenes tárlatvezetés Korniss Péter lenyűgöző fotókiállításán

Régóta rajongok Korniss Péter csodálatos munkásságáért, amelynek fotótörténeti és művészi jelentőségét annak gazdagsága, egyedi látásmódja és folytonosan megújuló volta teszi kiemelkedővé. A magyar fotográfia egyik meghatározó alkotójának több mint ötven évet felölelő életműve elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását. Legújabb, Várfok Galériában látható kiállítása és a Bookart Kiadó gondozásában megjelenő könyve a folyamatosan gyarapodó pálya gyújtópontjára, az erdélyi falura, Székre fókuszál.

Korniss 1967-ben járt először Széken, itt szembesült a hagyományos falusi közösségek még élő és gazdag kultúrájával, és pályáját annak szentelte, hogy ezt a hamarosan eltűnő világot megörökítse a Kárpát-medence több területén is a következő nemzedékek számára.

Szék így mindennek a kezdete, az eredet, ahova az elmúlt évtizedekben rendszeresen, mind a mai napig visszajár. Az ötvenöt évet felölelő széki munkája a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektjének tekinthető és még világviszonylatban is párját ritkítja. Ezt az anyagot – az elmúlt két évben készített friss művekkel egyetemben – lehet megtekinteni a Várfok Galériában, ahol ingyenes tárlatvezetéseket is tartanak a tárlaton, legközelebb április elsején. Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Korniss Péter (@peter_korniss) által megosztott bejegyzés

Mi az élet értelme, és mi mindent adnál azért, hogy megtaláld?

Számomra az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb színházi élménye volt Janne Teller Semmi című művének előadása a Budapest Bábszínházban, amit a szerző világhírű ifjúsági regénye alapján készítettek (a filmadaptációról pedig Borcsa írt egy remek cikket, amit ITT olvashatsz). A provokatív alkotást Dániában először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették, a belőle készült hazai darab pedig hasonlóan zseniális, mint a regény. És ha most értetlenkedve húznád fel a szemöldököd azon, hogy míg mindenki a színház új darabját, a Dekameron 2023-at ajánlja (ami tényleg csodálatos), addig én egy olyan darabot emeltem ki, amit már jó ideje játszanak, ne tedd!

Meg vagyok róla győződve ugyanis, hogy minden élethelyzetben más-más fontos üzenete, rétege tárul fel a történetnek, amely a legmélyebb, legfájóbb kérdéseket teszi fel: mi is az élet értelme, és mi mindent adnánk azért, hogy megtaláljuk?

Így pedig annak is érdemes időről időre újranéznie, akinek már volt szerencséje egyszer látni. Hidd el, van még benne olyan útravaló, amit magaddal tudsz vinni. A darabot szinte mindig telt házzal játsszák, az április 6-i előadásra azonban még van néhány szabad jegy. Ne habozz lecsapni rá ITT.

Kiemelt kép: Hirling Bálint / Bartók Tavasz; Korniss Péter; Piti Marcell / Budapest Bábszínház; Imagine

Filákovity Radojka