A profi teniszezők világa épp átalakulóban van

Az elmúlt években olyan teniszlegendák söpörték be a legtöbb trófeát és kötötték le a közönség figyelmét, mint Serena Williams, Novak Đoković, Roger Federer vagy éppen Rafael Nadal. Jól példázza a nagyságukat, hogy aki még egyetlen teniszmeccset sem látott életében, vélhetően már akkor is találkozott ezekkel a nevekkel. Visszavonulásukkal (vagy annak közeledtével) viszont a teniszcsillagok új generációja törhet az élvonalba, és erre építette fel a Netflix a legújabb dokumentumfilm-sorozatát, a Könyörtelen teniszt, amely mögött a Formula 1: Hajsza a túlélésért (Formula 1: Drive to Survive) csapata áll, az izgalom tehát ezúttal is maximális fordulatszámon pörög.

„Úgy gondolom, James (Gay-Rees) és én is vonzódunk a teniszhez, mivel néhány évvel ezelőtt nagyon közel voltunk hozzá, hogy Andre Agassival készítsünk egy közös projektet. A mellette eltöltött idő, és mindaz, amit elmondott a játék fizikai és mentális követelményeiről, elindított bennünk valamit. Bár végül a közös munka meghiúsult, mindig tudtuk, hogy egy ponton el akarunk mélyülni a tenisz világában, és

megmutatni az embereknek ennek a sportnak egy olyan oldalát, amelynek a létezéséről sem tudtak

– mondta Paul Martin, a show executive producere a Netflix Tudum oldalán.

A tenisz világának problémáit is bemutatják a készítők

A sorozat kiemelt célja volt, hogy mélyebbre ásson pusztán annál, ki hányadik helyen áll a világranglistán, hogyan készül fel egy-egy rangos meccsre, majd hogyan teljesít – nem mintha ne lenne önmagában ez is lebilincselően izgalmas.

„Mindenképpen kellő időt akartunk szánni arra, hogy leüljünk a játékosokkal, és beszéljünk arról, ki miért engedi be a kamerákat” – mondta Kari Lia sorozatfőnök a nyilatkozatában. „Néhány sportoló azonnal belement, míg másoknak át kellett gondolniuk a választ. Végül ez a folyamat meghozta gyümölcsét, és

olyan mély kérdéseket is érinthettünk, mint a rasszizmus, a mentális egészség és a szexizmus a sportban.”

A sorozat a 2022-es szezonban a Grand Slam-versenyeken és tornákon, az ATP- és WTA-túrákon követi végig azokat a feltörekvő tehetségeket, akik a nagy öregek árnyékából kitörve szeretnének világelsővé válni, de legalábbis a legjobbak közé emelkedni. A középpontban a kanadai Félix Auger-Aliassime, a spanyol Paula Badosa, az olasz Matteo Berrettini, az amerikai Taylor Fritz, a tunéziai Ons Jabeur, az ausztrál Nick Kyrgios, a norvég Casper Ruud, a fehérorosz Aryna Sabalenka, a görög Maria Sakkari és a horvát-ausztrál Ajla Tomljanović játkosok állnak, akik közül többen már most a világ tíz legjobbja között vannak. Ha pedig az újoncok nem lennének elég vonzók valaki számára, a sorozatban olyan teniszlegendák őszinte meglátásait is hallhatjuk narrációként, mint Maria Sharapova, Andy Roddick és John McEnroe. 

Öt rész a tízből

Az első részben a lázadó, görög gyökerekkel rendelkező, ausztrál Nick Kyrgiost ismerhetjük meg közelebbről, aki a sportág fenegyerekeként megkérdőjelezhető attitűdjével, de vitán felül álló tehetségével vívta ki a helyét a mezőnyben, és aki hosszú kihagyás után most az Austral Openen, azaz hazai pályán kell hogy bizonyítson, a sikerében pedig nem sokan bíznak.

tenisz sorozat Netflix Könyörtelen tenisz Break Point
Nick Kyrgios - Forrás: Netflix

A második epizódban az olasz Matteo Berrettini és szintén profi teniszjátékos barátnőjének, a görög Ajla Tomljanović kapcsolatába, sikereibe és kudarcaiba nyerhetünk bepillantást. A harmadik részben a görög Maria Sakkari és az amerikai Taylor Fritz kerül a reflektorfénybe, aki sérülten kénytelen bizonyítani egy hazai tornán az Államokban. A negyedik részben a spanyol Paula Badosa és a tunéziai Ons Jabeur történetén keresztül feszegetnek a készítők olyan érzékeny témákat, mint a szexizmus és a mentális betegségek, az ötödik epizódban pedig a huszonegy éves kanadai Félix Auger-Aliassime-t ismerhetjük meg, akinek Rafael Nadal nagybátyja és egykori edzője, Tony Nadal a trénere, és az a rendhagyó helyzet áll elő, hogy az edző jelenlegi tanítványa és unokaöccse csap össze egy mérkőzésen. Ebben a részben Casper Ruud norvég játékost is megismerhetjük, aki Rafa akadémiáján tanul, és ezúttal legnagyobb példaképével kell megmérkőznie a döntőben. 

tenisz sorozat Netflix Könyörtelen tenisz Break Point
Casper Ruud - Forrás: Getty Images/Adam Pretty

A gyönyörűen fényképezett sorozat tele van személyes történetekkel, amelyek révén megismerhetünk egy-egy szeletet az élsportolók életéből, miközben a laikusokat is bevezetik a tenisz dermesztően kemény világába, ahol nem elég a hófehér felszerelést magukra ölteni a játékosoknak és kifulladásig edzeni a testüket.

Leginkább magukat kell felvértezni a saját gondolataikkal és félelmeikkel szemben, ha el akarják hinni, hogy legyőzhetik az ellenfelüket. Még akkor is, ha az történetesen épp a világ legjobbja.

A tízrészes sorozatból egyelőre öt rész látható a streamingszolgáltató felületén, az évad második felére egészen júniusig kell várnia mindazoknak, akik egy szuszra ledarálták a nyitányt. Az előzetes alapján érdemes lesz figyelni a premiert, addig pedig ideje elkezdeni nézni a rangos versenyeket.

Valaki igazán szólhatott volna korábban, hogy a tenisz ennyire pokolian izgalmas!

Kiemelt kép: Netflix

Krajnyik Cintia