Nemrégiben D. Tóth Kriszta ÍRT születésnapi portrét a hatvanéves Cruise-ról, akit olyan a hivatása iránt érzett szenvedély hajt Hollywoodban, ami párját ritkítja. A színész korábban a The Graham Norton Show-ban mesélt arról, hogy már gyerekkorában is vonzották a kalandok, előfordult, hogy a háztetőről csúszott a hóba. Már akkor is fontos volt számára a történetmesélés, mindig igyekezett a szüleit megnevettetni vagy lenyűgözni. Rámpát is épített, ahol biciklivel mutatott be különféle trükköket. Színészként úgy érzi, hogy fizikailag és érzelmileg is bele kell adnia apait-anyait a karakterbe, és az évtizedes edzéseknek hála úgy érzi, képes az olyan mutatványok elvégzésére, amelyeket mások biztosan a kaszkadőrökre bíznának. (Legutóbbi filmje, a Top Gun: Maverick ajánlóját ITT olvashatjátok.)

A színészt mindig is vonzották a gyors autók, a motorok, a hegymászás, és véleménye szerint akkor lesz az alakítása igazán hihető, hiteles, ezáltal átélhetőbb, ha a jelenetekben valóban ő látható.

Az sem tántorítja el a veszélyes mutatványoktól, ha komolyabb sérülést szenved: öt éve a Daily Mail számolt be arról, hogy a Mission: Impossible hatodik részének forgatása közben egy rosszul sikerült ugrás közben eltört a bokája. A baleset után alig pár hónappal azonban már ismét London utcáin forgatta lövöldözős mutatványait.

Egyes híresztelések szerint, amikor nemrégiben megkérdezték a cannes-i filmfesztiválon, hogy miért nem él azzal a lehetőséggel, hogy dublőre legyen, csak ennyit felelt:

„Gene Kellyt sem kérdezte senki, hogy miért táncol.”

A legújabb hírek szerint az akcióhős A Bourne-rejtély rendezőjével, Doug Limannel – akivel a 2014-es A holnap határa című filmben dolgoztak együtt – indult el egy az űrben való forgatásról szóló filmpályázaton, amelyet először 2020-ban terjesztettek elő, ám a koronavírus-világjárvány miatt meghiúsult. A páros állítólag megkereste a Universal Filmed Entertainment Groupot (UFEG) azzal az ötlettel, hogy a színészt egy rakétával juttatnák fel a Nemzetközi Űrállomásra. 

 

„Azt gondolom, hogy Tom Cruise magával visz minket és a világot az űrbe” – mondta Donna Langley, az UFEG elnöke a BBC Newsnak.

Langley azt is elárulta, hogy a film nagy részét a földön forgatnák, a történet csúcspontjaként pedig Cruise karaktere eljutna az űrbe, természetesen azért, hogy megmentse a világot. Hozzátette, reméli, hogy a színész lesz az első civil, aki űrsétát tehet az űrállomáson kívül.

Ha a projekt megvalósul, Tom Cruise lehet az első filmsztár is, aki a Nemzetközi Űrállomáson forgat.

A színész már 2020-ban Elon Musk SpaceX projektjében is közreműködött, akkoriban Jim Bridenstine, a NASA igazgatója azt írta a Twitteren: „A NASA izgatottan várja, hogy Tom Cruise-zal együtt dolgozhasson egy filmen az űrállomás fedélzetén!” – írta a BBC.

Egyébként, ha valakiből ki is nézem, hogy képes erre az őrült expedícióra, az valóban Tom Cruise.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Vivien Killilea/Getty Images Paramount Pictures

Krajnyik Cintia