Igyál végig negyed évszázadot – Szívderítő italtörténeti séta kóstolóval

Micsoda örömet tud szerezni egy jó pohár minőségi ital – persze meg is kell érni hozzá!

A mondás szerint az első kör az egészségé, második a jókedvvé, a harmadik a bánaté, a negyedik viszont már a gyalázaté – de odáig azért el kell jutni.

Ezen a budapesti sétán viszont – ne aggódj! – csak a második körig emelitek majd a poharakat, amelyekben a bortól kezdve a sörön át a pálinkáig, a likőrökig és a pezsgőig megannyi ital, íz, történet keveredik, de csak mértékkel, éppen annyira, hogy mosolyogva térhess haza. Jegyet ITT válthatsz a szeptember 24-i sétára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Imagine (@imagine_budapest) által megosztott bejegyzés

Boszorkányok nyomában Győrben – Furcsaságok, pajzánságok történetei

A régi házunk udvarában állt egy kerekes kút, onnan locsolta anyukám és a nagymamám a virágokat, fákat. Sokat nézegettük magunkat a húgommal a kút vizében, és hogy ettől a cseppet sem veszélytelen művelettől egyszer s mindenkorra eltántorítson minket, a nagymamám azt mondta, a kútban lakik a szerb boszorkány, Baba Zuba, aki bármikor magával ránthat minket a mélybe, ha túl közel merészkedünk a kúthoz. A boszorkányhit, a XVI–XVIII. század boszorkányperei, az ördöggel való cimborálás „dokumentált esetei” sokak kíváncsiságát felcsigázzák még ma is.

Noha a boszorkányégetéseknek Mária Terézia 1768-ban véget vetett, még mindig van mit mesélni erről a misztikus világról, a megváltozott női szerepekről – magyar viszonylatban is.

Épp ezért rejt hihetetlen izgalmakat a dr. Bagi Zoltán, a Győri Városi Levéltár igazgatója által vezetett séta, amelynek során nemcsak Győrben gyönyörködhetsz, hanem a város izgalmas történetét is megismerheted, méghozzá ebből a különleges aspektusból! Bővebb információkat ITT találsz az október 1-jei sétáról.

Háborús bunkertúra a Csepel Művekben

A Csepel Művek a valaha volt legjelentősebb gyárunk, a benne húzódó második világháborús bunkerek pedig az egyik legerősebb üzemi óvóhelyi rendszernek számítanak itthon. E tematikus sétán ezeken kalauzolnak végig föld alatt és felett, a tömegóvóhelytől a kórházbunkerig, miközben megismerheted, mi minden történt a Csepel Művekben 1944-ben.

A gyár 2-es számú egykori légoltalmi szakszolgálatos körzetparancsnoki óvóhelyén pedig szó szerint megelevenedik a történelem: az ugyanis egy több ezer kiállítási tételt felsorakoztató, igazi élő múzeum, méghozzá eredeti, még működőképes gépészeti berendezésekkel. Itt nemcsak a fotózás lehetséges, de a kiállított eszközök jelentős részét ki is lehet próbálni. Az izgalmas, négyórás túráról ITT találsz bővebb információkat.

Fenn a Tettye, lenn a város – Ráérős barangolás egy varázslatos vidéken

Pécs az egyik kedvenc városom, amellett ugyanis, hogy hihetetlenül élhető léptékű, gazdag történelemmel, kultúrával, remek gasztronómiával és csodás természeti kincsekkel is büszkélkedhet – minden adott tehát a tartalmas kikapcsolódáshoz. A Tettye pedig ugyanolyan elválaszthatatlan része Pécsnek, mint a városban felépített dzsámi. Sőt, Pécs a Tettye nélkül nem is létezhetne, hisz a római, az ókeresztény és a középkori város lakói is mind-mind a hegy köveiből építkeztek. Ahogy fogyott a hegy, úgy nőttek a völgyben a templomok, a házak, a város falai.

A Tettyéről lenézni csodálatos élmény, évszázadok óta pillantanak le innen az itt élők: püspökök, kerengő dervisek, szőlősgazdák, bosnyák leányok, és persze a „Tettye koronázatlan királya” számtalan víg kedélyű vendégével…

A hegyoldal gazdag és titkos történetével, köveivel, virágaival, egykori lakóival ismerkedhetsz meg ezen az izgalmas, háromórás sétán, amelyre legközelebb október 1-jén kerül sor, és amelyre ITT tudsz jegyet váltani.

Pécs, a Tettye látképe – Forrás: Wikipédia

Kutass a háború nyomai után az Esterházy-kincseken – zseblámpával

Felejthetetlen kincses kalandra invitál az Iparművészeti Múzeum, amelyben egy éjszakai, zseblámpás tárlatvezetés keretében mutatják be, milyen pusztítást képes okozni a háború – mindezt műkincseken keresztül. A páratlan kincsekben bővelkedő Esterházy hercegi kincstár műtárgyait a második világháború végén bombatalálat érte a budai Esterházy-kastély Tárnok utcai pincéjében, és megközelítőleg öt évig hevertek a föld alatt, mielőtt kiemelték őket. Több mint hetven éve azon vannak az Iparművészeti Múzeum restaurátorai, hogy amit csak lehet, helyrehozzanak belőlük. De vannak olyan műtárgyak, amelyek nem javíthatók.

Ezekből készült az Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című kiállítás a felújításra váró Iparművészeti Múzeum Üllői úti épületében. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről, jegyet pedig ITT válthatsz a szeptember 23-i éjszakai tárlatvezetésre.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash / Tobias Reich

Filákovity Radojka