Carrie Fisher minden volt, ami Leia Organa hercegnő szerepéhez kellett

A szereposztáskor George Lucas egy pimasz harcosnőt keresett, nem pedig egy bajba jutott kisasszonyt, és mivel Fisher távol állt attól, hogy sztereotip hercegnő legyen, tökéletesen alakította Leiát. Már csak egy forradalmi frizurára volt szükség.

1977-ben, a Star Wars IV: Egy új remény című filmben debütáltak Leia hercegnő kontyai, és annak ellenére, hogy a Star Wars-saga teljes története során mindössze egyetlen filmes megjelenést értek meg, a frizura mégis bevonult a filmtörténelembe. Az biztos, hogy George Lucas nem a semmiből húzta elő ezt a csavaros stílust – de mégis honnan merített ihletet?

Egy 2002-es interjúban elárulta, hogy egy olyan forradalmi megjelenésre vadászott, amely különbözik minden más, a divatban addig látottól.

Előfordulhat, hogy George Lucas inspirációjaként végül mexikói forradalmárnők szolgáltak, akik a XX. század eleje körül csatlakoztak a diktatórikus hatalom elleni harchoz, és a mexikói lázadók fontos részét képezték. 

 

Felmerült, hogy George Lucas múzsája a forradalom ezredese, Clara de la Rocha volt – de mi igaz ebből?

De la Rocha leginkább arról ismert, hogy 1911-ben egy kulcsfontosságú csatát vezetett Észak-Mexikóban, ahol

lóháton átkelt egy folyón, majd kiiktatott egy erőművet, hogy a lázadó erők éjjel észrevétlenül támadhassanak.

És bár a szerepe a mexikói forradalomban rendkívüli és történelmi jelentőségű, számos kutató szerint jó esély van arra, hogy Leia hercegnő frizurája nem lett volna túl praktikus a harcba induló ádáz forradalmárok számára.

Sokan úgy gondolják, hogy a korabeli nők hosszú fonatokat, kalapokat és kendőket hordtak, ráadásul a harctéri körülmények is kemények voltak, ugyanis a nők feladata volt többek között az ellátmány szállítása, a férfiak szükségleteiről való gondoskodás, kémként vagy csempészként való szolgálat, de akadtak, akik részt vettek a csatában is.

Bár De la Rochát a lehetséges kényelmetlenségek ellenére lefotózták, amint ezt a frizurát viseli, valószínű, hogy Leia fürtjeinek valódi ihletője inkább az indián hopi törzs volt

A 2010-es népszámlálás szerint közel húszezer hopi indián él az Egyesült Államokban.

A hopi nők évtizedek óta az arizonai rezervátumokban élnek, és a mindennapi életükben a hagyományokon keresztül tartják fenn a hopi kultúrát, amiben erősen jelen van a vallás, a spiritualitás, valamint az erkölcsről és etikáról alkotott nézeteik. Hopinak lenni annyi, mint ezek betartására törekedni, amely magába foglalja a minden iránti teljes tisztelet állapotát, a békét, valamint a Maasaw, a Teremtő vagy a Föld Gondviselője utasításai szerinti életet. A hopik mindig is szentnek tekintették a földjüket, magukat az őseiktől örökölt föld gondozóiként tartják számon, hagyományos szertartásaikat pedig az egész világ javára rendezik.

Két fiatal hopi nő - Forrás: Getty Images/Oklahoma Historical Society

Néhány évvel ezelőtt egy Star Wars-tematikájú vándorkiállítás alkalmából a rendező egyik vízió táblájának segítségével tisztázták a Lucas inspirációja mögötti zavart: valójában de la Rocha képe volt a táblán, a hopi nők fotóival kiegészítve.

A képek bizonysága szerint a frizura, amelyet a hopi törzs nőtagjai viselnek, sokkal inkább hasonlít Leia kinézetéhez, mint a legtöbb mexikói forradalmár hosszabb, fonott haja.

De függetlenül attól, hogy Leia hercegnő frizurája melyik kultúrából származik, Lucas mindenképp jó úton járt, amikor a két kultúra erős nőinek inspirációját használta. Ahogy Leia hercegnő és az őt megtestesítő Carrie Fisher, úgy ezeknek a női alakoknak az öröksége is vitathatatlan a történelemben – és tovább él a kontyokkal, forradalmukkal és kultúrájukkal együtt.

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT és ITT