Ha valakinek valaha megvolt valamelyik Sade-lemez, biztos, hogy mind az arca, mind a hangja örökre beleégett az emlékezetébe.

Nem ő a legkreatívabb alkotó, nem a legproduktívabb, a hangterjedelme sem vetekszik az operaénekesekével, mozgásával nem körözi le táncosait, botrányairól sem hallani sokat, és nem jön velünk szembe minden közösségi portálon (sőt). Mégis, a maga visszafogottságával Sade jelenléte még olyankor is megkerülhetetlen a zenei szcénában, amikor egy évtized is eltelik újabb lemeze nélkül.

Utánanézve szinte mindenhol ugyanazt a néhány információt találjuk róla. Helen Folasade Adu (a Folasade jelentése: dicsőséggel koronázott – a művészneve ennek becézése) Nigériában született. A joruba nemzetiséghez tartozó édesapja közgazdaságot tanított, brit édesanyja nővérként dolgozott. A kislány négyéves korában szülei elváltak, az anya fiával és lányával visszatért Angliába, a Great Hawkesley-ben lakó nagyszülőkhöz. Az addig Afrikában nevelkedett gyerekek ekkor láttak először életükben havat. Sade 11 éves volt, amikor édesanyja újra férjhez ment – erről az időszakról ritkán és kevéssé lelkesen beszélt később.

Tizennégy éves korától bátyjával klubokba jártak táncolni – ekkor fedezte fel igazán magának a zenét, elsősorban az amerikai soul nagy klasszikusait, Aretha Franklint, Billie Hollydayt, Marvin Gaye-t, de részt vett a Jacksons’s Five egy koncertjén is.

A középiskola után elvégezte a rangos londoni művészeti iskola, a Central Saint Martin’s School of Art divattervezői képzését. Tervezett férfikollekciót, és dolgozott modellként is. Egyszer azonban egy ismerőse, Lee Barrett, felkérte, hogy vokálozzon a Pride nevű együttesben. Sade elfogadta az ajánlatot, bár a zenélésről azt tartotta: „…nem horgolok, nem tollaslabdázom, szóval úgy gondoltam, ez egy jó kis hobbi lesz!” Ekkor még ő sem mérte fel, mennyivel többről is van szó. A színpadon jó másfél évig még a remegésig izgult, viszont a dalok írásába hamar beleszeretett. Ebben a Pride szaxofonos-gitárosa, Stewart Matthewman lett a társa, és azóta is együtt jegyzik a legtöbb számukat. Hamarosan kiderült, hogy Sade jóval több, mint egy csinos háttérfigura, a dalszerzés és a zenélés vált a fő önkifejezési formájává. A Pride néhány zenészével (Stewert Matthewman és Paul Denman basszgitáros, majd később csatlakozott hozzájuk a billentyűs Andrew Hale, a dobos Paul Cooke, és Dave Early) 1983-ban megalapították közös, Sade nevű zenekarukat, megírták a Smooth Operator című számukat, és innentől nem volt megállás. 

Forrás: Getty Images / Express Newspapers

Noha a legnagyobb lemezcégek próbálták meg becserkészni Sadét, ő a viszonylag kisebb Epic kiadót választotta. Szerényebb összeget kapott ugyan, viszont magas részesedést az eladásokból. Kockáztatott, és bejött:

a több mint ötvenmillió eladott lemez a legsikeresebb brit énekesnők közé repítette.

Sorolhatnánk még további adatokat is: Grammy-díjakat, platinalemezeket, elismeréseket, ehelyett vegyük inkább több oldalról szemügyre Sadét és az ő „gyémánt életét” (Diamond Life – ez Sade első lemezének címe, én kérek elnézést). 

Nem sok sztár tudja megőrizni a magánélete viszonylagos háborítatlanságát

Természetesen ez Sadénak sem sikerült maradéktalanul, de az elmúlt évtizedekben már egészen jól áll. A nyolcvanas években azonban még minden lépését árgus szemmel figyelte a sajtó. Az 1984-es berobbanása és 1988 között kiadott három albumot, és ugyanennyiszer indult turnéra. 1986-ban David Bowie mellett szerepelt az Absolute Beginners című filmben is, amelynek bemutatóját a cannes-i filmfesztiválon, a versenyen kívüli szekcióban tartották. Ezután fokozatosan nagyobb szünetek jöttek az egyes lemezek között [négy év (1992), nyolc (2000), majd újabb tíz év (2010)]. Egyre kevesebb interjút adott – híresen nem kedveli ezt a műfajt.

Többször elmondta, hogy az újságírókkal való párbeszéd olyan, mintha egy ismeretlennek mesélné el az életét egy buszon. 

Hogy mi történt vele az elmúlt közel harminc évben? Élt. 1989-ben férjhez ment Carlos Pliego spanyol filmrendezőhöz, Madridba költözött, majd 1995-ben elvált. Szakításukról annyit árult el, hogy „nagyon szomorú történet. Nagyon gyorsan kellett távoznom, egy kis csomaggal.” 1996-ban már Bob Morgan jamaicai zenei producer volt a társa, érte is elhagyta egy időre Nagy-Britanniát, és akkor a Karib-térségben élt. 1996-ban közös gyermekük született, de később szétváltak útjaik. 2005 óta Gloucestershire-ben él, és partnere 2007 óta Ian Watts. 

A tény, hogy valaki gyönyörű, igényes, gazdag, híres és a szakmájában sikeres, még nem garancia arra, hogy boldog ember legyen. 

Ami pedig az egy-egy album közti, hosszú szüneteket illeti: Sade többször leszögezte, hogy csak akkor jelentkezik újabbal, amikor van mondanivalója.

2018-ban egy Disney-filmhez vett fel egy újabb számot, 2020-ban pedig a Sade zenekar tagjai összegyűltek az Abbey Road stúdióban, hogy felfrissítsék mind a hat lemezüket, amelyek This Far címmel jelentek meg 2020 őszén egy bakelitpackban. 

Forrás: Getty Images / David Wolff – Patrick

Divat és zene

Ma már elég gyakori, hogy – részben kétes hírű – celebek egyszerre vallják magukat modellnek, énekesnek, esetleg színésznek és életmód-tanácsadónak is. Sade esetében a két tevékenység – a divat és a zenélés – aránylag rövid ideig zajlott párhuzamosan. Noha az egyikre készült, mégis a másik lett hivatása. Nyilatkozataiból tudjuk, hogy amennyire szereti magát a divatot, a divatipar annyira taszítja. Úgy érezte, hogy ott nem valósíthatná meg önmagát, nem hagyták, hogy az legyen, aki. Számára ezt a lehetőséget a zeneipar megadta. Akkor, azokkal és olyan anyagot készít, amilyet ő szeretne. Híresen hűséges zenésztársaihoz – amikor egyszer megkérdezték tőle, miért, nevetve válaszolta, hogy

„Ha már ördög, jobb egy ismert ördög, mint egy ismeretlen”.

Mivel igényes, albumait szinte a tökéletességig csiszolja – sokan néha ezt a túlpolírozott hangzást vetik a szemére. 

Számomra Sade zenéje olyan, mint Coco Chanel kis fekete ruhája: egyszerre elegáns és visszafogott, látszólag egyszerű, valójában sokszor mívesen kidolgozott – és mindenhová illik.

Anyaság

Sade egyetlen gyermeke, Mickailia Ila Adu, 1996-ban született. Az énekesnő teljes mértékben meg akarta élni az anyaságát, többek között ezért is maradt távol jelentős ideig a zenéléstől. Gyermeke 2016-ban, az előbújás napján hozta nyilvánosságra, hogy férfinak érzi magát, és ennek megfelelően elindul a nemi átalakító műtétek rögös útján. Ma már Izaak Theo Adu a neve. 2019-ben a világsajtót is bejárta az az Instagram-posztja, amelyben bejelentette, hogy a folyamat befejeződött, fizikai és lelki valója egybeért. Ebben a legmélyebb szeretet és hála hangján mondott köszönetet édesanyjának: „[…] Köszönöm a bátorítást, amikor minden nehéz, és a szeretetet, amit adsz nekem. [te vagy] A legtisztább szívű. Nagyon szeretlek. […]”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Izaak Theo Adu-Watts (@izaaktheo) által megosztott bejegyzés

Mit tehet egy szülő, ha a gyermeke segítségre szorul? Szereti, feltétel nélkül, és támogatja, amiben csak tudja. Mindegy, hogy világhírű és gazdag, vagy egyszerű átlagember. Sade is ezt tette és teszi.

A magánéleti kanyar után a szakmai és nyilvános vizekre visszaevezve: rajongói rendületlenül reménykednek abban, hogy Sade hamarosan őket is boldoggá teszi. A napokban újra felmerült egy pletyka, amely szerint 2022-ben végre újabb albuma jelenne meg – ezt azonban hamarosan cáfolták. Talán majd egyszer erre is sor kerül. 

Mindenesetre addig is hallgassuk Sade zenéit, és kívánjunk neki boldog születésnapot!

Kis Zsuzsa

Forrás: ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Matt Kent / WireImage