Felkészültél az ünnepi Natalie Portman-utazásra? Akkor vágjunk is rögtön bele!

1. Más néven született

A Natalie Portman csak a művészneve, amit nagyanyja leánykori neve után vett fel. Valójában (a héber eredetű) Neta-Lee Hershlag néven született. Édesapja Avner Hershlag termékenység-kutató, édesanyja Shelley Stevens. Portman anyai rokonai osztrák és orosz zsidók voltak, apai rokonai Lengyelországban, illetve Romániában éltek, később pedig Izraelbe emigráltak.

2. Kettős állampolgár

Portman Izraelben, Jeruzsálemben született, de hároméves korától Washington D.C., Connecticut és Long Island volt gyerekkora helyszíne, az Egyesült Államokban nőtt fel, így ő izraeli és amerikai állampolgár is.

3. Nem mindig volt népszerű

Long Islanden járt állami iskolába, ahol a Prada táskák és vasalt hajak között a gigászi hátizsákokkal közlekedő Portman mindig kilógott a sorból, a kezén mindig nyomot hagyott a hibajavító. Nem érdekelték a külsőségek, csak a színészet és a tanulás, kedvenc tantárgya a matematika volt.

1994-ben - Forrás: Getty Images/Ken Weingart/Michael Ochs Archives

4. Imádott táncolni

Már négyéves korában elkezdett balettozni, ami abszolút passzolt a személyiségéhez, maximalizmusához. Balett-tanulmányai komoly segítséget jelentettek a Fekete hattyúban nyújtott alakításához, amiért 2011-ben meg is kapta az Oscar-díjat.

5. Minden egy pizzázóban kezdődött

Kilencéves volt, amikor a Revlon egyik képviselője felfigyelt rá egy pizzázóban. Az ügynök megkérdezte Portmant, érdekli-e a modellkedés, mire a kislány határozottan rávágta, hogy az ugyan nem, de a színészet annál inkább.

6. Natalie, a profi

Tizenegy éves volt, mikor megkapta Luc Besson: Léon, a profi című kultikus filmjében Mathilda szerepét Jean Reno oldalán. A film kifejezetten nem gyereknek való, így Portman édesapja nagyon szigorú megkötésekkel engedte lányát szerepelni. Például nem káromkodhatott (sokat), a cigarettázós jeleneteknél nem volt szabad a cigit letüdőznie, és mindig ott állt valaki mögötte, hogy elfújja előle a füstöt. A kritikusok imádták a filmet és Portman alakítását is. Akkora siker volt (az amúgy francia film), hogy ezen a ponton döntött Portman a névváltoztatás mellett, hogy óvja a saját és családja intim szféráját.

Jean Renoval a Léon, a profiban - Forrás: Getty Images/Patrick CAMBOULIVE/Sygma

7. „A Lolita egy szennyfilm lesz!”

A Léon, a profiban a szülői elképzelésekhez képest picit felnőttesebb volt Natalie Portman szerepe, emiatt érték is a szülőket támadások a bemutató után, így érthetően a későbbiekben még a korábbiakhoz képest is körültekintőbbek voltak a szerepekkel, főleg a testiséggel kapcsolatban volt zéró a toleranciájuk. Így esett, hogy nem sokkal később határozottan visszautasította a Lolita 1997-es filmváltozatának főszerepét, mondván: „az egy szennyfilm lesz, a 9 és ½ hét rendezője készíti.”

8. Britney Spears-szel is dolgozott

Tizenkét évesen másod szereposztásban volt Britney Spears „beugrósa” a Ruthless című musical főszerepében.

9. Majdnem ő lett Júlia

Baz Luhrmann 1996-os modernizált Rómeó és Júliájában majdnem Portman kapta Júlia szerepét, de végül túl fiatalnak ítélték, így lett Claire Danes Leonardo DiCaprio partnere.

10. Mindig konkrét elképzelései voltak a szerepeiről

1999-ben, tizennyolc évesen elvállalta az egy zaklatott anya-lánya kapcsolatról szóló Mindenütt jó című film egyik főszerepét Susan Sarandon mellett. Az elején nem volt egyértelmű, hogy ebben a formában összejön majd a film, ugyanis Natalie először visszaadta a forgatókönyvet. Problémája volt az egyik jelenettel, amiben partnere meztelenül szerepelt volna. Ekkor Sarandon húzta be a kéziféket, hogy márpedig ő nem hajlandó mással dolgozni, kizárólag Portmannal, így a forgatókönyvírók összedugták a fejüket, és az ominózus jelenetben a fiú végül alsónadrágban szerepelt, így átment Portman szűrőjén, és a film is megszülethetett.

11. Nem ment el a bemutatójára

Mivel 1999-ben épp javában készült középiskolai vizsgáira, úgy döntött, nem megy el a Csillagok háborúja-Baljós árnyak premierjére, amiben Amidalát alakította. Azt mondta:

„Nem érdekel, ha a tanulmányaim tönkreteszik a karrierem. Inkább legyek okos, mint filmsztár.”

Csillagok háborúja-Baljós árnyak című filmben

12. Hat nyelven beszél

Kicsi korától kezdve nagyon érdekelték a különböző nyelvek. Beszél angolul, héberül, spanyolul, franciául, németül és japánul.

13. A Harvardon végzett

Natalie 2003-ban diplomázott pszichológiából, a híres-neves Harvard Egyetemen, több tanulmány is fűződik a nevéhez. Elmesélései alapján komoly kisebbségi komplexussal fogott bele tanulmányaiba, attól félt, hogy nem ismerik el, mert nem elég okos a többiekhez képest, és csak az idejét eltöltögető, unatkozó hollywoodi színésznőként tekintenek majd rá. Ehhez képest több mint tíz évvel  a diplomája megszerzése után felkérték, hogy ő mondjon beszédet a Harvard nyílt napján, amit óriási megtiszteltetésként élt meg.

14. Kiemelkedő intelligenciája van

Érdekes, hogy mennyire bizonytalan volt önmagában a Harvardon, pedig 140-es IQ-ja kiemelkedően magasnak számít.

15. A dublőre és hasonmása is világsztár

Natalie Portmant a sajtóban is gyakran keverik a szintén világhírű Keira Knightley angol színésznővel, aki egész konkrétan Portman dublőre (sőt, szerepe szerint hasonmása) volt a Baljós árnyakban.

Keira Knightley a Baljós árnyakban

16. Színházban is remekel

A Ruthless című musicalen kívül is akadtak színházi szerepei. Natalie Portman „nemcsak” a filmvásznon, hanem a színpadon is otthonosan mozog. Eljátszotta már Anne Frankot is, de a legendás Meryl Streep partnereként Csehov: Sirály című klasszikusában is szerepelt már.

17. Képmutatással vádolták

2020-ban Portman különleges Dior-ruhában vonult az Oscar vörös szőnyegén. A köpenyén az Akadémia által mellőzött női rendezők nevei voltak aranyszínnel felhímezve. Az üzenet erős volt, de a Harvey Weinstein-ügy egyik kulcsfigurája, Rose McGowan színésznő keményen nyilatkozott Portman akciójáról. Szerinte Natalie Portman képmutató, és a kiállása valójában önmarketing, valójában nem tesz semmit azért, hogy a helyzeten javítson, míg azok, akik tesznek is valamit (például McGowan, aki kőkemény megpróbáltatásokon ment keresztül a Weinstein-ügyben való szerepvállalása miatt), azokra sokkal több teher hárul. Arra is akart utalni, hogy Portman produkciós cége nem foglalkoztat annyi nőt, mint amennyire szívügyének kommunikálja Portman a szakmájára súlyosan jellemző hímsovinizmust.

A vádakra Portman a tőle szokásos alázatos és méltóságteljes hangnemben reagált, gyakorlatilag elismerte, hogy bőven van még hová fejlődnie kiállás és tettek terén.

18. Már akkor vega volt, amikor még nem volt „divat”

Natalie Portman nyolcéves korától vegetáriánus, majd később vegán lett. Ez nem csupán a táplálkozására van hatással, hanem a vásárlási, ruházkodási szokásaira is. Nem hord és nem fogyaszt semmi állati eredetű terméket, és a környezet védelme már akkor is fontos volt számára, amikor még nem folyt a csapból is a zero waste. Több forgatáson is elérte, hogy az étkezéshez ne használjanak eldobható műanyagokat. Jelenleg a főzés hangsúlyosabb szerepet kap az életében, mint eddig, ugyanis elkezdett vegán receptes videókat is készíteni.

19. Kamerák előtt nyírták le a haját

A 2006-os V mint Vérbosszú című sötét hangulatú film kedvéért Portman engedte kamerák előtt lenyírni a haját. Bár a jelenet és a hajvágás traumatikus volt számára (ez látszik is az alakításán), alapvetően pozitívan nyilatkozott a kopasz korszakáról, mert végre félredobhatta egy időre a hiúságát. Nagy volt rajta nyomás a forgatáson, mert csak egyszer vehették fel a jelenetet, előtte önkéntesekkel próbálták a kameramozgásokat és fényeket.

V mint Vérbosszú című filmben

20. Majdnem belerokkant a Fekete hattyú forgatásába

Napi tizenhat órát gyakorolt Darren Aronofsky filmjének forgatása előtt, és annak ideje alatt, ami már önmagában is sok fájdalommal járhat, de még a bokája is kificamodott, sőt, egy bordája is eltört egy emelésnél. A tréning és a forgatás hatására több mint tíz kilót fogyott. A rengeteg kínkeserves munka persze megtérült az Oscarral, sőt…

21. A Fekete hattyúnak köszönheti a családját

A film forgatása alatt ismerte meg Benjamin Millepied francia koreográfust, aki később a férje és gyermekeik apja lett.

22. Dalcímet is ihletett

Egy Team Sleep nevű rockbanda egyik dalának az eredeti címe nem volt más, mint „Natalie Portman”, ám a később megjelent lemezükön végül ugyanaz a dal már más címet kapott.

23. Nincs tévéje

Helyette inkább streamelni szokta a számára érdekes filmeket, sorozatokat (Broad City, Transparent).

24. Rendezőként is megmutatta már magát

Először egy rövidfilmet rendezett (Eve, 2008), aztán egy életrajzi drámát (A Tale of Love and Darkness), és azt mondja, rengeteg terve van még.

25. Kém a családban

Natalie Portman egyik dédnagymamája a II. világháborúban kémként ügyködött.

26. Nem ismerte a Star Wars-sorozatot

A Baljós árnyak sikeres castingja után nyilatkozta, hogy még soha nem látott egyetlen Star Wars-filmet sem, nem volt rajongója.

Nem mással, mint Johnny Depp-pel szerepelt Paul McCartney „My Valentine” dalának videóklipjében.

Johnny Depp-el Paul McCartney „My Valentine” dalának videoklipjében

28. Nem buta, sőt!

Mostanra már nem új információ, de a nyilatkozatai alapján az is kiderül, hogy ez tényleg nemcsak egy póz volt részéről, hanem valódi frusztráció. „Állandóan azon stresszeltem, hogy az emberek azt gondolják, csak azért tanulhatok a Harvardon, mert híres vagyok, és nem azért, mert kiérdemeltem. Ezért, ha véletlen valami hülyeséget mondtam órán, az nagyon mélyen érintett. Nyilván mindenki mond néha sületlenséget, de én ott azonnal a föld alá akartam süllyedni.

Azt éreztem, megerősítettem, amit mindenki gondol rólam, hogy én vagyok az »ostoba színésznő«.”

29. Nehéz volt neki a Star Wars-filmek forgatása

Csak tizenhat éves volt, és elég elveszettnek érezte magát a forgatáson, hiába szeretett George Lucasszal, Ewan McGregorral és Hayden Christensennel együtt dolgozni. Sosem értette teljesen, mi zajlik körülötte, mert sokszor zöld háttér előtt forgattak, egy csomó mindent csak utómunkával adtak a filmhez. Korábban nem csinált ilyesmit.

30. Volt punk haja is

2005-ben, mikor a Goya kísérteteit forgatták Javier Bardemmel, ha tehették, együtt járták éjszaka Madrid utcáit. Akkoriban volt kopasz, és mivel a Goya kísértetiben parókát viselt, punk frizurát növesztett. Ennek köszönhetően nem nagyon ismerték fel a bolyongásaik alatt.

Goya kísértetei című filmben

31. Ellentmondásos figurája a zsidóságnak

Portman felmenői közül sokan odavesztek anno a zsidóüldözés alatt. Apai nagyapjának szülei is Auschwitzban haltak meg. Nagyon fontosak számára ezek a gyökerek, de 2018-ban mégsem vette át a Genezis nevű díjat, amit jelentős zsidó személyiségeknek adnak át minden évben. Azzal indokolta a díjátadó bojkottját, hogy nem akart együtt mutatkozni Benjámin Netánjáhu miniszterelnökkel. Nehezményezte az izraeli hadsereg eljárását az akkori erőszakos gázai tüntetéssorozattal szemben. A döntés nagy port kavart, Juvál Steinitz energiaügyi miniszter egyenesen „antiszemitizmust súroló tettnek” nevezte Portman döntését, Oren Házán képviselő pedig a színésznő izraeli állampolgárságának visszavonását követelte. A Genezis-díj Alapítvány közleményt adott ki, mely szerint sajnálják, hogy ezzel a döntéssel Portman átpolitizált egy olyan díjat, ami az emberi civilizációhoz sok mindennel hozzájáruló zsidó tehetségeket ünneplik.

32. Kicsi a bors…

Egész pontosan 160 centi. Egyszer, amikor a Star Wars-forgatások alatt a londoni reptéren átszálláshoz igyekezett, megkérdezték, van-e kísérője, mert a mérete alapján gyereknek nézték. (Bár ehhez az arca is kellett…)

33. Kedvenc étele…

…a fekete bab tofuval.

34. Születése nyomát máig a fején viseli

A V mint Vérbosszú című, már többször említett filmben a haja (hiánya) miatt egészen látható egy horpadásnyom a fejbúbján, amit a születésekor bevetett vákuumos „rásegítés” okozott.

35. Fizetett a kiképzésért

A Fekete hattyúhoz szükséges balettleckékért ő maga fizetett.

A Fekete hattyú című filmben

36. Mila Kunis jó barátja

Hiába voltak egymás riválisai a Fekete hattyúban, és hiába próbálta a való életben is kiélezni kettőjük viszonyát Darren Aronofsky, végül Portman és Kunis barátnők lettek a való életben.

37. Apja nyomaiba szeretne lépni

Portman édesapja termékenység specialista, és lánya kilátásba helyezte, hogy egyszer ő is erre a pályára lépjen.

38. Portman, a múzsa

Nem más, mint maga Zac Posen, a világhírű divattervező nevezi Natalie-t a múzsájának.

39. Felveszi a kesztyűt

Nem gondolnánk, de Portman egyik kedvenc hobbija a birkózás. Segít neki összpontosítani és levezetni a feszültséget.

40. Ma negyvenéves

Isten éltesse!

Szabó Anna Eszter

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Jeff Kravitz/FilmMagic