Emlékeztek még A simlis és a szendére 1985-ből? Willis, ha nem is abban tűnt fel először, de talán azzal vált szélesebb körben ismertté, mert a Cybill Shepherddel forgatott bűnügyi sorozat sok háztartásban vált kedvenccé. A Dallas és az Isaura utáni időkben nagy áldás volt ez. 

Maga Willis különösebben sosem volt szívtipró, de a pimasz mosoly már harmincöt évvel ezelőtt is ott figyelt a szája sarkában. Sosem volt belé szerelmes a fél világ, talán nem lógott annyi lány falán, mint Brad Pitt vagy Leonardo DiCaprio, és talán már arra is kevésbé emlékszünk, mennyire brutál jó filmekben játszott. 

Most segítek nektek felidézni, hátha szükségetek lesz rá:

1. Drágán add az életed (1988)

Az biztos, hogy akkor is ezzel kellene kezdenem, ha annyira nem is szeretném ezt a filmet. Nem vagyok különösképpen akciómozi rajongó, de ezt a legelső részt én is kocsányon lógó szemekkel bámultam, Willisnek pedig védjegye lett ez a szerep. Nemhiába építettek külön franchise-t John McClane nyomozó karakterére. 

Az atlétában rohangálva, piszkosan, trógerül, nyers stílusban mentem meg a világot attitűd pedig rendesen megreformálta az akciófilmek műfaját. Az öt részesre (jól érzitek, túl hosszúra) nyúlt sorozat új stílust teremtett, hiszen a Drágán add az életed! kaptafájára rengeteg mozi készült, és – jól sejtitek – paródia is. 

Ha engem kérdeztek, akkor McClane nyomozó tutira MacGyvernek, Chuck Norrisnak és Charlie Sheennek volt a szerelemgyereke, de ez csak az én véleményem. 

Viszont a kopasz akcióhősök ma is ugyanolyan kultikusak és menők, és ennek az alapkövét Willis tette le. 

Híradó helyett, vacsi mellé, vagy simán csak háttérzajnak ajánlom a filmet.

2. Jól áll neki a halál (1992)

Goldie Hawnnal és Meryl Streeppel a Jól áll neki a halál című filmben

Bár ebben nem feltétlenül Willis a legemlékezetesebb, feltétlenül nézzétek meg, vagy nézzétek újra ezt a filmet. Meryl Streep és Goldie Hawn annyira vicces benne a fiatalságért folytatott harcban, de Willis sem akármilyen komplexitással csillogtatja meg fekete humorát a Jól áll neki a halálban. 

Vérbeli sötét komédia, megfűszerezve az Addams Family eszenciájával, hozzáadva a legmagasabb kvalitású színészek jelenlétét a vásznon. 

Még ennél is ínségesebb időkre szigorúan kötelező, hogy ne veszítsük el a maradék humorunkat. 

Üríts ki közben egy hatalmas fagyis bödönt!

3. 12 majom (1995)

Ha nagyon parásak vagytok, akkor ezt a filmet ne most „vegyétek ki a tékából”, mert eret vágtok magatokon, vagy még magasabb szintre emelitek a szorongási faktort az agyatokban. Viszont én (még) a humoromnál vagyok, ezért nem hagyhattam ki ebből a felsorolásból. 

A történet hátborzongatóan összecseng a jelenlegi helyzettel: egy vírus tombol a világban. Egy maroknyi ember a föld alá kényszerül.

Willis egy elítéltet alakít a filmben, aki épp a börtönbüntetését tölti, és őt bízzák meg azzal a feladattal, hogy utazzon vissza a múltba, hogy mintákat szerezzen a vírusból. (Mi sem könnyebb ennél, ugye.)

A sztorit természetesen nem mesélem tovább. Ha még nem láttátok, lehet tippelgetni, mi lesz a vége... Pont úgy, ahogy most, ebben a jelenlegi helyzetben is tesszük. Közben visszagondolhatunk azokra a régi szép időkre, amikor ezeket a filmeket pusztán szórakozásból néztük, nem pedig egyfajta jóslatot fürkészve. 

Ne egyél mellé semmit, viszont annál többet igyál!

4. Az ötödik elem (1997)

Milla Jovovichcsal Az ötödik elem című filmben

Nagy kedvenc, igazi klasszikus, zseniális látványvilággal, bravúros jelmezekkel és szereplőkkel. 

Luc Besson lassan huszonöt éves filmje egyféle utópia: egy misztikus, teátrálisnak mondható, alternatív valóságot mutat be, rengeteg sci-fi elemmel és utalással a Csillagok háborújára. Mégsem hat másolatnak, és azt is elmondhatjuk róla, hogy elég határozott stílust képvisel. 

Milla Jovovich ebben a filmben vált modellből igazán színésznővé. Aki látta, annak tutira a retinájába égett egy Leonardo da Vincire tett, látványos utalás, még ha nem is ugrott be azonnal a Vitruvius-tanulmány. 

Külön érdekesség, hogy a film jelmezeit Jean Paul Gaultier alkotta, aki a kedvenc divattervezőm. 

Az ötödik elemet azokra az estékre ajánlom, amikor tökéletesen el akarod terelni a gondolataidat a világban zajló eseményekről.

Popcornt bekészíteni hozzá kötelező!

5. Armageddon (1998)

Steve Buscemivel, Will Pattonnal, Michael Duncannel, Ben Affleckkel és Owen Wilsonnal az Armageddonban

A katasztrófafilmekre azért van szükség most, mert táplálnunk kell magunkban a reményt, hogy léteznek igazi hősök, akik megmentik ezt a világot, és azt is tudnunk kell, hogy a rettenet után mindig szépség és bőség jön, a sötétség után pedig világosság. 

Az Armageddon egy klasszikus aszteroidás sztori – igazából semmi különleges nincs benne. A maga évtizedében hatalmas filmnek számított, most pedig alkalmunk lehet máshogyan értékelni a jelentőségét és a jelentését is. 

Az igazi hősök most is köztünk vannak, ezt tudjátok, csak nem egy csapat asztronauta személyében, hanem a kórházakban dolgoznak az életüket kockáztatva, halált megvető bátorsággal, nulla pihenéssel, az életünkért. 

Ha még sírna egy kicsit a szád azon, hogy otthon kell maradnod, akkor gondolj azokra, akik nem tudnak most hazamenni. És készíts be zsepiket, mert garantáltan bőgni fogsz!

6. Hatodik érzék (1999)

Haley Joel Osmenttel a Hatodik érzékben

Haley Joel Osment volt a a kétezres évek legzseniálisabb gyerekszínésze, aki olyan ikonikus mozikban kapott főszerepet, mint az A.I. Mesterséges értelem, vagy az itt emlegetett Hatodik érzék. Aztán felnőtt, továbbra is színészettel foglalkozik, ám a többség méltatlanul elfeledte. 

A Hatodik érzéket megnézni igazi, hideglelős para még most is. Viszont annyira jó mozi, hogy kár volna kihagyni. Zseniális fordulatokkal, szép alakításokkal, és Bruce Willis szuper karakterével igazi csemege lehet. 

Azokra az estékre ajánlom, amikor már túl vagy a pánikon, megemésztetted a szorongást, és rád tört a végtelennek tűnő nihil. Garantáltan kirángat belőle. (Majd utána parázhatsz máson, de legalább elfelejted a világvégét!)

7. Bérgyilkos a szomszédom (2000) – Már megint bérgyilkos a szomszédom (2004)

Matthew Perryvel és Amanda Peettel a Bérgyilkos a szomszédom című filmben

Ó, igen, a kedvencem. Nagyon szeretem ezt a vicces, kétrészes mozit, mert briliáns a humora, jó a forgatókönyve és a karakterek is emlékezetesek. 

Bruce Willis, Matthew Perry és Amanda Peet hatalmas trió, de a többi színész sem elhanyagolható. A vígjátékok legjavából való ez a sztori, és azon kevés filmek egyike, amikből hiába készítettek kettőt, nem csorbítja egyik a másikát. 

Azért is az unikumok közé sorolható, mert szuper a magyar szinkronja.

Azokra a napokra ajánlom, amikor már nem tudod mivel lefoglalni magad meg a családot, vagy tényleg csak hahotázni akarsz egy olyan dolgon, ami innen nézve most a boldog, felszabadult békeidőkre emlékeztet.

Ha van otthon liszt, akkor majszolj mellé palacsintát!

Bruce Willisnek pedig még egyszer boldog 65. születésnapot! Mi ma az ő filmjeivel ünneplünk!

Szentesi Éva 

Kiemelt kép: Getty Images/Rich Fury