Amikor Julianna több mint tíz évvel ezelőtt az egykori iskolájában tartott beszédet, azt a tanácsot adta a végzős diákoknak, hogy őszintén éljék az életüket, tegyék azt, ami a legjobb számukra – és ne azt, ami másik szerint a legjobb lenne. „Azzal foglalkozzatok, amit szerettek csinálni. Talán félelmetes lesz rizikót vállalni, de végül úgy is az a fontos, hogy megpróbáltátok.”

Ha végignézünk az eddigi életén, világossá válik, hogy nem a levegőbe beszélt…

A napsugárlány

Julianna mindig jókedvű kislány volt, ezért az édesanyjától a „Sunshine girl” – magyarul a Napsugárlány – becenevet kapta (ami egyúttal most megjelent önéletrajzi kötetének a címe is). „Már az anyaméhből is így érkeztem meg, nem sírtam. Nagyon békés és mosolygós voltam” – mesélte egy interjúban hozzátéve, az efféle jóindulatú, szeretetteljes címkézés azonban sok esetben komoly terhet rakhat a gyerekre tenni. Bénítóan hat.

A későbbi éveiben ő is mindenáron igyekezett megfelelni a „Napsugárlány” képnek, mert úgy érezte, ezt várja el tőle a környezete. Azt az életfeladatot tette magáévá, hogy nehéz helyzetben neki kell mindenkit jobb kedvre derítenie, támaszul szolgálnia – emiatt pedig gyakran nyomta el a valós érzelmeit, és nehezen húzta meg a határokat másokkal.

A saját bőrén tapasztalta, mennyire nehéz megváltoztatni a narratívát, amiben gyerekkora óta gondolkodik magáról az ember – és a környezete is. Nehéz, de nem lehetetlen.

Julianna gyerekkora egyébként nem volt szokványos: a szülei egyéves korában váltak el, mégis igyekeztek közösen nevelni az utódaikat. Ez azt is jelentette, hogy amikor az apját a munkái külföldre szólították, az egész család ennek megfelelően változtatta a székhelyét: éltek Franciaországban, Angliában, majd újra visszatértek az Államokba. Állandó mozgásban voltak, így az otthonnak sokáig nem volt meghatározott arca számára – talán ezért is olyan fontos neki most, hogy a gyerekének és a férjének igazi otthont, a barátai számára pedig egy olyan helyet teremtsen meg, ahová jó megérkezni. A színjátszás az iskolában ragadta magával, 1991-ben tűnt fel először a vásznon, három évvel később pedig egy egész világ megismerte a nevét…

Julianna Margulies a Vészhelyzetben - Forrás: Getty Images/NBCU Photo Bank

A feltámadás, ami elhozta a világhírnevet

Juliannának fogalma sem volt, mennyire megváltozik majd az élete, amikor 1994-ben elvállalt egy vendégszereplést a Vészhelyzetben. A szerződése eredetileg egyetlen epizód erejéig szólt, aminek a végén a karaktere ráadásul meg is halt. Semmi sem mutatott arra, hogy a történet számára bármilyen formában is folytatódhatna. Néhány nappal a forgatást követően azonban megcsörrent a telefonja: George Clooney volt az. Azért kereste, hogy tudassa vele a jó hírt, szeretnék, ha csatlakozna a Vészhelyzet csapatához.

„De hát a karakterem meghalt. Hogy fogjátok ezt megoldani?” – kérdezte. „Nem tudom, majd biztosan kitalálunk valamit” – mondta Clooney, akinek ezt követően hat évadon keresztül volt a partnere Carol Hathaway nővérként.   

A karaktereikből pedig a tévétörténelem addigi legismertebb szerelmespárja vált, ami nem volt véletlen. Julianna a nemrég megjelent önéletrajzi könyvében – amelyből a People magazin idézett – elárulta: George-dzsal nagyon jól működött köztük a kémia. „Egy ilyen párost ennyire hitelesen egyszerűen nem lehet valós érzelmek nélkül megjeleníteni. George és köztem már az első pillanattól kezdve természetes vonzalom volt.”

Annak ellenére, hogy a való életben végül nem találtak egymásra, a barátságuk már 27 éve töretlen.

Julianna Margulies és George Clooney - Forrás: Getty Images/ S. Granitz/WireImage

Juliannának Carol nővér szerepe – amiért Primetime Emmy-díjat is kapott, és amiért minden évben Emmyre jelölték, amíg a sorozatban játszott – hozta el a világsikert. Épp ezért álltak sokan értetlenül a döntése előtt, amikor visszautasította a további két évadra szóló szerződését és az azzal járó 27 millió dollárt. Egyszerűen más tervei voltak a jövőjére vonatkozóan, megvolt, mit szeretne elérni, hogyan és hol képzeli el az előtte álló éveket – ennek a beteljesítése többet ért számára, mint a pénz. 

 

A férjem magam védelmében

Egy olyan ismert szerep után, mint Carol nővéré, nagy kihívás – és jó adag rizikó – egy újabb emblematikus női karakter megformálásába belevágni, főleg, ha nem is telik el sok idő a kettő között. Fennállhat ugyanis a veszélye annak, hogy a nézők az előző szereppel azonosítják az újat, így akármilyen komplexen és árnyaltan felépített karakterről van is szó, nem fogadja el a közönség.

Ahogy azonban Julianna Alicia Florrickot életre keltette, azzal az első pillanattól kezdve eltörölte Carol nővér emlékét. A megcsalt, megalázott, önmagát újradefiniálni kénytelen nő a sorozat hét évada alatt olyan fejlődésen ment keresztül, aminek ábrázolására csak egy igazán tehetséges színésznő képes. Julianna pedig az összetört, önbizalomhiányos Aliciából előhozta az igazán erős nőt, aki képes kezébe venni a sorsát, és akit nem érdekel már mások véleménye. A szerep azonban nem volt könnyű számára; a karakter által cipelt mérhetetlen fájdalomtól és traumától csak úgy tudta függetleníteni magát, ha fizikailag is leválasztotta magát Aliciától.

„Az egyetlen módja, hogy szeparáljam maga tőle, az volt, ha szó szerint az ajtón kívül hagyom. Épp ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy minden felvételen parókát viseljek. Szükségem volt rá, hogy fizikailag is kibújhassak a bőréből” – mondta.

A szerep elsöprő szakmai sikereket, igazi díjesőt hozott számára, a harmadik évadtól pedig producerként is beszállt a sorozat gyártásába, 2015-ben a Time magazin a világ legbefolyásosabb emberei közé választotta. Sikeres színésznőként és producerként pedig egyre inkább hallatta a hangját akkor is, ha arról volt szó, hogy az iparágban dolgozó nők is megérdemlik ugyanazt a gázsit, mint férfi kollégáik. Tisztában van a saját értékével – és ki is áll magáért, ha arra van szükség.

A férjem védelmében című sorozatban

Hétköznapi sztár, hétköznapi vágyakkal

Julianna a magánéletében botrányoktól mentesen, csendesen éli a hétköznapjait, örömét leli a főzésben, a háztartás vezetésében, szívesen tesz hosszú sétákat, miközben Esther Perel podcastját hallgatja. Ha a magánéletéről kérdezik, nyíltan válaszol, mégsem teszi ki életük minden mozzanatát a kirakatba.

Egyértelműen nem ő az, aki a róla szóló pletykákkal többmilliós lapeladásokat generál.

Annak ellenére, hogy sosem gondolta, hogy férjhez megy, tizennégy éve él házasságban Keith Lieberthal ügyvéddel, akit egy születésnapi bulin ismert meg. Jó kiállású férfiről lévén szó, Julianna először azt hitte, szakmabeli. Így amikor Keith flörtölni kezdett vele, rögtön a tárgyra tért: „Figyelj, nagyon kedves vagy, de kérlek, áruld el, mivel foglalkozol? Nincs semmi bajom a színészekkel, de én már átéltem ezt-azt, és nem vagyok érdekelt a dologban” – mondta Julianna, aki korábban 12 évig volt együtt kollégájával, Ron Eldarddal. Erre Keith azt felelte: „Nos, az jó, mert én ügyvéd vagyok. Így indult minden” – tette hozzá. Fiuk, Kieran tizenhárom éves, az ő meglepetésszerű érkezése (Julianna már a negyvenes éveiben járt) tette teljessé a családjukat.

Julianna Margulies és Keith Lieberthal - Forrás: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

„Korábban azt hittem, a legfontosabb, amivel nyomot hagyhatok az, ahogyan színésznőként dolgozom – ahogyan az emberekre hatok. De ha teljesen őszinte szeretnék lenni, ez semmit sem számít, ha nincs meg meg a nyugalom és a béke, valamint egy olyan ember stabilitása, akivel megoszthatom az életem, és egy gyerek. Mindezekről sosem gondoltam, hogy vágynék rájuk, amíg meg nem kaptam őket. Ha nem tapasztaltam volna meg, milyen nélkülük, sosem lennék tisztában vele, mennyire fontosak.”

Filákovity Radojka

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Gregg DeGuire/WireImage