1. Pleasantville (1998)

Tobey Maguire és Witherspoon a Pleasantville című filmben (New Line Cinema, 1998)

Jézusom, emlékeztek ti erre a filmre? Tudom, hogy tisztára nyál, de én imádom az ilyen „nagyon erőteljes mondanivalót akarok átadni hollywoodi mázba csomagolva” típusú sztorikat. És a Pleasantville egy igazán jó mozi, Witherspoon fizimiskája pedig perfektül passzol az ötvenes évek Amerikájának idealizált, tökéletes világába. 

A történet fekete-fehérben kezdődik, és színesben ér véget. Szó szerint. A képen látható ikerpár (Tobey Maguire játszotta Witherspoon karakterének, Jennifernek a tesóját, Davidet) bekerül a Pleasantville nevű tévésorozatba, de nem válogatás útján, hanem belevarázsolódnak a készülékbe, és ezzel megmagyarázhatatlan folyamat veszi kezdetét. Közben elkezdik felfedezni a rajtuk kívülálló világot, és újraértelmezik az életüket is. 

Ha valamiért kihagytad ezt a filmet anno, feltétlenül pótold! Igazi kikapcsolódás és nosztalgia.

Ajánlom: vasárnap délutánra, ebéd utáni nyújtózáshoz a családdal.

2. Kegyetlen játékok (1999)

Sarah Michelle Gellarral (Original Film, 1999)

Ez az a film, ami már akkor is kasszasiker volt, amikor kigondolták – az ötlet ugyanis az volt, hogy a Veszedelmes viszonyokat áthelyezzék egy átlagos amerikai középiskola közegébe. Meglehet, nem a jelentős színészi alakítások miatt maradt meg a köztudatban, de azoknak, akik a kétezres évek elején léptek tinikorba, meghatározó mozi volt – az Amerikai pite-sorozat, a Beverly Hills 90210, a 10 dolog, amit utálok benned, vagy a Spinédzserek mellett (csak hogy azokat említsem, amik hirtelen eszembe jutottak abból a valóságos aranykorból). 

Bár (majdnem) mindenkinek a Kegyetlen játékok ikonikus csókjelenete ugrik be először (Selma Blair és Sarah Michelle Gellar között), Witherspoon figurája is kellőképpen központi ahhoz, hogy emlékeztessen rá: milyen színésznő volt a pályája kezdetén. A bájos, naiv, cukifejű Annette karakterét sikerült elmélyítenie, és ezzel ő is hozzájárult a világsikerhez. 

Ajánlom: azoknak újranézésre, akik a kilencvenes–kétezres években voltak fiatalok. Ha valaki most nézné először, nem biztos, hogy annyira fogja élvezni, mint mi.

3. Jóbarátok (két epizód, 2000)

Anistonnal a Jóbarátokban (Warner Bros., 2000)

Rachel Green húgának, Jillnek a szerepét azért kell megemlítenem, mert Aniston és Witherspoon párosa egész egyszerűen jolly joker – és már akkor is az volt, amikor huszonegy évvel ezelőtt eljátszotta Aniston karakterének húgát. 

A Jóbarátokat kevés kivétellel tényleg mindenki szereti, nem lehet róla elég csontot lerágni, és ha van egy kis sütnivalójuk (márpedig van) a folytatás készítőinek, akkor a pandémia idejére minimum bezárják a hat szereplőt a New York-i lakásba. 

Rachel amúgy is a kedvencem volt, és nemcsak ő, de a húgai is emlékezetesek voltak. (Ha nem emlékeznétek, a másik tesót Christina Applegate alakította, szintén óriási sikerrel.)

Ajánlom: mindig, vagyis bármikor újranézésre, az összes évadot.

4. Doktor Szöszi (2001)

Jaj, istenem, ki az, aki a Doktor Szöszi után nem lett a rajongója ennek a nőnek? De nemcsak azt nyerte vele a színésznő, hogy az egész világ megismerte a nevét, és felkerült az igazi celebritások közé, hanem a kritikusok is elismerően nyilatkoztak az alakításáról. Ezért nem süllyedt a Doktor Szöszi mára a ciki amerikai vígjátékok közé, mert Witherspoon eredeti színt és értelmet vitt a karakterbe. Ezt a filmet senki mással nem lehetne elképzelni.

Pedig nem indult felhőtlenül Witherspoon és a sokáig leghíresebb szerepe kapcsolata. Korábban ezt nyilatkozta róla: „Amikor elolvastam a Doktor Szöszit, azt gondoltam, »Beverly Hillsből való, gazdag diáklányszövetségi tag. Nagyszerű pasija van. Aki dobja. Kit érdekel? Ettől még ugyanúgy ki nem állhatom.« Úgyhogy tenni kellett felőle, hogy olyan személyiség legyen, akit egyszerűen képtelenség utálni.”

Sikerült neki. Tényleg képtelenség!

Ajánlom: bármikor. Azoknak is, akik (még) nem kedvelik a színésznőt!

5. A nyughatatlan (2005)

Joaquin Phoenixszel (20th Century Fox)

2005-ben játszotta el Johnny Cash szerelmét, June Cartert, az alakítása pedig az Oscar-díjig repítette, mert legalább olyan mély nyomot sikerült hagynia vele, mint a Casht alakító Joaquin Phoenixnek.

Sőt, egyes vélemények szerint képes volt még felül is múlni, márpedig Phoenix elementáris tehetség, nem volt könnyű dolga Witherspoonnak.

Johnny Cash nehéz, kőkemény életútját látnia és hallania kell mindenkinek, még azoknak is, akik nem feltétlenül indulnak rá a zenejére. Egy igazi legenda súlyos problémákkal, amilyennek egy ikonnak abban a korban lennie kellett. James Mangold filmje pedig ezt letaglózóan mutatja meg.

Ajánlom: csak úgy.

6. Vadon (2014)

Reese a Vadonban (Pacific Standard, 2014)

Reese Witherspoon villámgyorsan csapott le producerként Cheryl Strayed igaz történetére, aki az anyja halála után gyalog indul el egy 1500 kilométeres útra egy hátizsákkal, hogy megértse a gyerekkorát, és végül békét kössön önmagával. Ami (szerintem) a film hibájaként róható fel, hogy a színésznő szinte semmilyen külső változáson nem ment át a szerep kedvéért. Nehezen tudom elképzelni, hogy ha átgyalogolnék árkon-bokron, akkor nem változna a testem lényegesen, de legalább a séróm/szemöldököm/bajuszom ne lenne rendezetlenebb valamivel. Az emberek amúgy is szeretik a nagy átváltozásokat a vásznon, így szerintem ezt a ziccert kár volt kihagyni. 

Witherspoont viszont ismét Oscarra jelölték a szerepért, és alapvetően neki köszönhetjük, hogy nem egy nyálas, csöpögős, az élet értelmét nagy közhelyekkel kereső sztori lett belőle. 

Ajánlom: azoknak, akik tudni szeretnék, milyen érzés coelhói mélységekig gyalogolni önmagukba. Jó, nem csak akkor. 

7. Holtodiglan (2014) producerként

A film főszereplőjével, Rosamund Pike-kal és egyik producertársával, Bruna Papandreával a Holtodiglan New York-i premierjén, 2014-ben – Forrás: Getty Images/Dimitrios Kambouris

Witherspoon következő nagy produceri dobása a Holtodiglan című film volt, amelyben egyáltalán nem szerepelt. Rosamund Pike karaktere viszont örökre a szívünkbe égett, annyira tökélyre vitte a vérg.ci nézést. (Olyannyira, hogy a Netflix nemrég megismételtette vele egy minisorozatban is.) 

A Holtodiglan király sztori: izgalmas fordulatok és zseniális színészi alakítások jellemzik, pedig Ben Affleck a másik főszereplő, akit annyira nem bírok, de erre a mafla, átbaszott férj szerepre tökéletes volt. És ne felejtsük el, ebben a filmben tűnt fel Emily Ratajkowski is! Pike pedig egyszerűen őrületes! Annyira imádom a karakterét, hogy kineveztem a „resting bitch face” királynőjének. Jelölték is az összes fontos díjra, nem véletlenül.

Ajánlom: azoknak, akik sose tudják, mit nézzenek a pasijukkal/szerelmükkel/férjükkel péntek este.

8. Hatalmas kis hazugságok (2017–2019)

Witherspoon a sorozat első évadában (Hello Sunshine, 2017)

Újabb produceri munka, újabb hatalmas siker. Witherspoon még az elsők között ismerte fel a sorozatokban rejlő lehetőséget, és szépen átevezett a streamingszolgáltatókra – bravúros húzás volt. És kapásból olyan szereposztással nyitott, mint Nicole Kidman, Laura Dern, Zoe Kravitz, Shailene Woodley és Alexander Skarsgård, csak hogy a törzsgárdát említsem az HBO két évados sorozatából.

A Hatalmas kis hazugságok olyan erősen kezdett, hogy a fél világ szava elállt, és nemcsak a színészek miatt, hanem azért is, mert olyan pontosan és érzékletesen mutatta be egy bántalmazó kapcsolat dinamikáját, ráadásul belehelyezve azt a kiváltságosok társadalmi köreibe.

Witherspoon remekül hozza a felsőosztálybeli, nagyszájú, túlbuzgó, álszent anyát és feleséget, aki épp csak a saját életével nem bír.

Ajánlom: azoknak, akik nem akarnak sokáig izgulni azon, hogy ki a gyilkos, de szeretik a jó sztorikat és a profi színészeket.

9. The Morning Show (2019–)

Jennifer Anistonnal a The Morning Show-ban (Hello Sunhsine, 2019)

„Eljött az idő, látunk titeket, hallunk titeket, és el fogjuk mesélni a történeteiteket” – mondta Witherspoon a 2018-as Golden Globe-on, a #metoo-botrány kirobbanása utáni első jelentős gálán elmondott beszédében. Szavát pedig betartotta.

A The Morning Show-ban ismét főszerepet játszik, méghozzá Jennifer Aniston mellett, a sztori pedig nem üthetett volna nagyobbat – gyorsan nyúltak hozzá, ráadásul kellő árnyaltsággal. A munkahelyi zaklatás, és hatalommal való visszaélés témája még ma is parázs téma, pláne 2019-ben, másfél évvel Harvey Weinstein bukása után. A témát pedig nem úgy dolgozták fel, hogy egyedül a férfit démonizálják vele, hanem azt is vizsgálták, kik és hogyan asszisztálnak egy ilyen hatalmi pozícióban történő visszaéléshez. 

A sorozatot rekordösszegért vette meg az Apple TV, és már készül a második évada, ami a járvány miatt késik ugyan, de állítólag az idén elkészül. Én már tűkön ülve várom!

Ajánlom: kötelezően mindenkinek!

Reese Witherspoonnak pedig boldog születésnapot, és további hangos sikereket!

Szentesi Éva