Már csak azért sem volt könnyű dolgunk, mert a CAFe rengetegféle rendezvényt kínál, mondhatni mindent, mi szem-szájnak ingere. Jelen esetben inkább szem és fül, de ne vesszünk el a részletekben. Itt mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő programot: koncertek, táncos bemutatók, előadások, performance-ok és még sok más – a kortárs kultúra színe-javából válogathatunk október 4. és 20. között. Következzék hát a mi öt kedvencünk!

Margó Fesztivál és Irodalmi Könyvvásár

Kezdjük rögtön egy fesztivállal a fesztiválon belül! A Margót már nem kell bemutatni senkinek: a méltán mind híresebb kortárs irodalmi esemény a frissen megjelent művek bemutatásán túl sok egyéb attrakcióval készül idén is. Október 10. és 13. között meghallgathatjuk, hogy milyen könyvek inspirálták Lovasi András énekes-dalszerzőt, de az Ivan and the Parazol frontemberének, Vitáris Ivánnak a kedvenc műveibe is bepillantást nyerhetünk. Az utolsó napon, vasárnap pedig D. Tóth Krisztával is találkozhattok: fiatal szerzőnkkel, Nyáry Lucával beszélget annak első könyvéről.

szerintetek hányan vagytok a képen? mindanyiotoknak nagyon köszönjük, szuper közönség vagytok! ❤️ #margofeszt

Építsd meg a Halászbástyát az Erzsébet téren!

Ha valami kültéri programra vágysz, és részt is vennél egy műalkotás elkészítésében, ne hagyd ki a Halászbástya felépítését – kartondobozokból! Október 12-én Olivier Grossetête, Marseille-ben élő művész az Erzsébet téren építi fel a budai Vár egyik ékkövét. Egyedül persze nem menne neki, így számít a segítségünkre: a világ majd minden nagyvárosában alkotó művész a járókelőkkel együtt épít kartondobozokból épületeket gondosan kidolgozott tervei alapján, és aztán közösen el is bontják őket.

#FantasticFeats | This weekend saw Olivier Grossetête take over Guildhall Yard with the People's Tower! Inspired by the Guildhall, the tower was made entirely from cardboard by volunteers who worked tirelessly to create the structure. The final tower was razed on Sunday as planned, by onlookers and our very own Senior Account Manager Charlotte 🏢⁠ ⁠ 📸 by Ben Broomfield⁠ ⁠ #ThePeoplesTower #london #guildhall #guildhallyard #tower #architecture #cardboard #structure #architect #oliviergrossetete #fantasticfeats #cityoflondon

Beyoncé és Jay-Z koreográfusa Budapesten – Sidi Larbi Cherkaoui előadása

A táncművészet egyik formabontó, azt ma is alakító szereplője október 18-án és 19-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatja be Nomad című előadását, amit a belga Eastman és a 420PEOPLE táncosaival közösen hozott létre. A mozaiksivatagos díszlet előtt a táncosok mozdulataikkal egy olyan világot teremtenek, amiben nehéz, de nem lehetetlen élni, de a túlélés kulcsa az összetartozás. Igen, ez pontosan az az előadás, amit nem elképzelni, hanem látni kell.

Nomad moving on... x pic by @filipvanroe

William Fitzsimmons koncertje az Akváriumban

Az amerikai énekes-dalszerző, zenei producer William Fitzsimmons legújabb, Mission Bell című albuma személyes hangvételű és igazán különleges. A korábban megírt, majd magánéleti válsága miatt félretett albumot 2018-ban vette elő újra a szerző, hogy lelkének összetört darabkáit belegyúrja. A válása miatt érzett szomorúság, kiábrándultság, majd az újra felcsillanó remény – ez mind benne van a dalokban, amit október 13-án élőben is meghallgathatunk az Akvárium Klub KisHALL termében. Az „előzenekar” szerepében Járai Márk.

@williamfitzsimmonsofficial is returning to Budapest! He will be performing at the Akvárium Klub for the CAFé Budapest Festival on October 13th. Tickets go on sale September 11th so mark your calendars and check out the details at the link in the bio!

I Pensieri – A Modern Musici Aquincum koncertje

A Modern Musici Aquincum egy frissen alakult együttes, amelyben olasz és magyar zenészek együttműködésében hallhatjuk a kortárs remekművek legjavát. A kollaboráció az egykor ösztöndíjasként a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanuló olasz csellóművész, Pierluigi Ruggiero ötlete alapján valósult meg, ennek eredményét október 17-én hallgathatjuk meg a Budapest Music Center koncerttermében.

Dián Dóri

Kiemelt kép: Facebook/CAFe Budapest – Fotó: Felvégi Andrea