„A hetedik te magad légy!”

Ez lesz a hetedik alkalom, amikor a könyvesboltok többsége nem zár be sötétedés után, hanem olyan élményekre hívja az olvasókat, amelyeket aztán legalább egy évig dédelgethet magában, készülve a következő Olvasás Éjszakájára.

Az egyéjszakás fesztivál nem titkolt célja, hogy a könyvkultúra örömeibe az olvasók is mélyebben betekinthessenek.
„A társadalom olvasásképét szeretnénk frissíteni” – írta a Supka Géza Alapítvány a közleményben, ők szervezik ugyanis ezt a különös éjszakát. Holnap (szeptember 28., szombat) kora délutántól másnap hajnalig a rendezvény helyszínein a könyv-, e-könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget, illetve ezen a napon az ország könyvesboltjainak egy része hosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket.

Programok, amelyeket szerintem nem szabad kihagyni:

1. Bookangel: „A legvagányabb olvasókönyvem” díjkiosztója

Alexandra Pódium, 13.00 (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)

Nagyon sok fiatal felnőttet beszippantott már az olvasás világába a Könyvmolyképző írói műhelye. A legvagányabb olvasókönyvem pályázatára olyan vidám, de tartalmas történeteket vártak, amelyekkel a kezdő olvasókat is meghódíthatják. Ennek a pénzdíjas pályázatnak lesz az ünnepélyes eredményhirdetése, utána pedig Varga Bea vezető szerkesztő beszélget a közönséggel arról, hogyan találhatja meg egy kezdő író a módját, hogy például a Könyvmolyképző közelébe kerülhessen.

2. Bookline: Az Év Gyerekkönyve – Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza 

Móricz Könyvesbolt és Kávézó, 17.00 (1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2.)

Keresztesi József rendhagyó verses meseregénye kapta idén júniusban a legnagyobb szakmai elismerésnek számító „A legjobb gyerekkönyv” díját a Hubby és a Bookline szervezésében. Szekeres Nikolett-tel és Ruff Orsolyával beszélget a szerző többek között arról, hogy a közönség ízlése és a szakmai díjak hogyan keresztezik egymást.

3. Melinda Gates: A nő helye

Móricz Könyvesbolt és Kávézó, 18.00

Mostanában nagyon népszerűek azok a könyvek, amelyek bátor nők életéről szólnak. Melinda Gates például mozgósító erejű könyvében olyan rendkívüli nők életét mutatja be, akik nem alkudtak meg, és erejükkel, kitartásukkal példát mutattak az egész világnak.
A végre magyarul is olvasható bestsellerről a nálunk igen gyakran publikáló Gyurkó Szilvia és a Van Helyed! Alapítvány vezetője, Bódis Kriszta beszélget majd.

4. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi iskolás lesz

Örkény István Könyvesbolt, 16.00 (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

A neves kortárs meseszerző, Tamás Zsuzsa érzékeny, költői, mégis a hétköznapok világát bemutató Kicsi Mimi-sorozatában most az iskolakezdés témáját járja körül. Nagyon sok gyereknek igazi vízválasztó az iskola, ez a könyv sokat segít a szorongás leküzdésében. Néhány remek mesét olvas fel új könyvéből a szerző az Örkény István Könyvesboltban. 


5. Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Libri Könyvpalota, 15.00 (1072 Budapest, Rákóczi út 12.)

Azt hiszem, még soha nem találkoztam annyira varázslatos városi ismeretterjesztő könyvvel, mint Tittel Kinga Mesélő Budapest-sorozata. Nem csupán a gyerekeimet nyűgözte le az a szemlélet és tudás, ami a szerzőt jellemzi, hanem engem is. Megtudhattok egy nagy csomó titkot Budapestről, méghozzá egyenesen a szerzőtől.

6. Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

Libri Könyvpalota, 18.00
A kortárs szerző évek óta makacsul kutatja a nők társadalomban betöltött szerepét. A történelmi tényeken alapuló kutatásokra alapozva most a szépség, az egészség, a termékenység és a szexualitás kérdésköreit járja körül az írónő a XIX–XX. század fordulójának korszakát vizsgálva. Szabados Ágnes kérdezi őt azokról a részletekről, amelyek nem biztos, hogy belefértek a könyvbe.

7. Ady 100

Libri Könyvpalota, 22.00

A költő halálának századik évfordulója apropóján összművészeti pályázatot hirdetett a 24.hu, ebből született az egyik legjobb művészeti projekt, amelynek keretében száz napon át egy-egy Ady-verset mondtak el egy kamera előtt ismert emberek.

Az Olvasás Éjszakájának záróműsoraként Vecsei H. Miklós és Beck Zoltán különleges előadása koronázza meg a projektet.

8. Kortársaság special edition: Friss női hangok az irodalomban: Molnár Krisztina Rita, Czakó Zsófia és Mécs Anna

16.00 (1066 Budapest, Nyugati tér 1.)

Érdemes meghallani a kortárs magyar irodalom karakteres női alkotóinak hangját is. A ScolarLIVE égisze alatt megjelent rövid prózákat ismerhetitek meg ezen a délutánon. A szerzőket Juhász Anna kérdezi.

9. Győr Könyvesbolt: Beszélgetés Péterfy-Novák Évával

18.00 (9021 Győr, Baross Gábor utca 11–13.)

Aki Győrben jár vagy a környéken él, mindenképp menjen el a könyvesboltba, mert Péterfy-Novák Éva lesz a vendég, aki nálunk is nagyon sokat szerepelt és publikált már. 

Az Egyasszony című könyvével tényleg berobbant a kortárs magyar irodalomba, és az idén megjelent második könyve is nagy sikert aratott, amelynek címe: Apád előtt ne vetkőzz! A tabukat bátran feldolgozó, megrendítő és tisztító erejű prózák szerzőjével Mikos Ákos beszélget majd.

Péterfy-Novák Éva egy 2017-es Hello, WMN!-estünkön - Forrás: Csiszér Goti

10. Líra – Magvető Café: Írókkal az UNICEF-ért!

23.00 (1074 Budapest, Dohány utca 13.)

A tombola megvásárlásával a magyar UNICEF munkáját támogathatod, és így megszerezheted például kedvenc íród egyik személyes tárgyát vagy akár kéziratát is. Könyvcsomagot is nyerhetsz!

+ 1. Líra Fókusz – Könyv és kultúra: Kalligram-kalandok – ízelítő a kiadó friss kiadványaiból, a szerzők tolmácsolásában

22.00 (1072 Budapest, Rákóczi út 14.)

A Kalligram Kiadó karakteres szerzőinek szereplése biztosan rendhagyó lesz, hiszen ritkán látható egyszerre ennyi irodalmi nagyágyú.

Felolvasnak:
Kukorelly Endre: CéCéCéPé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Magyariné szeretője

A teljes programot ITT találjátok

Both Gabi

Kiemelt kép: Unsplash/Erick Zajac