Egy koncertjegy természetesen nem olyan ajándék, amit azonnal fel lehet használni… Szerintem annál sokkal jobb!

Lehet rá készülni, lehet beszélgetni róla, tervezgetni, és baromira várni a tavaszt. Mert a koncertek és egyéb események, amelyeket szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, mind tavasszal lesznek a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Sokkal jobb, ha már most megveszed őket, így nem kell kétségbeesve vadászni a jegyek után az utolsó pillanatban, nyugodtan hátradőlhetsz: megvan a karácsonyi ajándék, nem került iszonyú sok pénzbe, és olyan élményt szerzel vele annak, akit szeretsz – és jó esetben magadnak is –, amit senki nem vehet el tőletek!

1. Amikor egy álom valóra válik

Eric Whitacre azon kívül, hogy eszelősen jóképű pasas, és ízig-vérig XXI. századi jelenség, olyan komoly dolgokkal foglalkozik, mint a kórusmuzsika. Legyinthetnél, hogy „ugyan már, kit érdekel egy kórus”? De ha azt is tudod, hogy ő volt az első olyan karnagy és zeneszerző, aki egy – az egész világot átszövő – virtuális kórust hozott létre, akkor nagyon hamar megemeled előtte a kalapod.

A Grammy-díjas Eric Whitacre napjaink egyik legnépszerűbb muzsikusa, valóban milliók érdeklődését keltette fel újra a kóruszene és általában a kórusban való éneklés iránt. Amatőr és profi kórusok is éneklik kompozícióit világszerte. A világhálón szervezett virtuális kórusprojektjeiben pedig már 110 országból vettek részt a közreműködők.

Az, amit ő alkot, minden skatulyának ellentmond, semmi oldscool berögzöttség, semmi merev pózolás, egyszerűen a zene és az éneklés felszabadító ereje hat minden olyan kórusműben, ami a nevéhez fűződik.

A Sleep című világslágerüket is előadja saját kórusával 2019. április 12-én, 19.30-kor a Zeneakadémia nagytermében. Csapj le gyorsan a jegyekre, és vidd magaddal, mondjuk, a nagyit is. Bár szerintem az unokahúgod sem mondaná azt a koncert után, hogy „aha, köszi”, inkább a nyakadba ugrana, és ha egy jó pillanatban kapod el, még az is lehet, hogy kerestek közösen egy kórust, vagy magatok is csatlakoztok Eric Whitacre virtuális kórusához.

Fotó: Marc Royce

2. Sokszínű egység

A balett műfaja eléggé megosztja a közönséget, vannak elkötelezett rajongók, de ugyanúgy fanyalgók is, akik úgy gondolják, számukra nem okoz élményt egy „rég lejárt műfaj”. Ha viszont ismernék a Theater Basel Balettegyüttesének munkáját, inkább azt mondanák, „aztaaa, micsoda színes, érdekes és vagány előadások!” Biztos vagyok benne, hogy a háttérben futó animációk, a színek, a fények, az igényes jelmezek, az igen aktuális történet, az élő zene, és a társulatból sugárzó energia felejthetetlenné teszi ezt az estét. Igazi multikulturális művészet combos tartalommal megtöltve.

A Hegedűs a háztetőn története méltán lett világhírű, és rengetegen feldolgozták sokféle formában, de a tánc nyelvén előadva talán még sokkal plasztikusabb a mondanivalója. Az autentikus klezmert játszó svájci együttes, a Kolsimcha zenéjére készített balettet  már  három éve elsöprő sikerrel adja elő a társulat szerte a világban. Ezt nyilatkozta a koreográfiát alkotó brit Richard Wherlock:

„Tiszteletben kell tartani egy társulat filozófiáját. Mindannyian máshonnan jövünk, mások a történeteink. Nem vagyok kifejezetten politizáló alkotó, de a színházat csodálatos lehetőségnek tekintem a sokszínűség megélésére.”

Ezt a gondolatot nyugodtan kiterjeszthetjük a színházon kívülre is. Szerintem, ha megvan a tisztelet egymás iránt, akkor talán a világ is megváltozik, és akár egy balettelőadás is segíthet abban, hogy ezt mindenki megértse! Menjetek el, és nézzétek meg magatok is. (Nagyi, unokahúg, anyós, após… bárki veletek tarthat, aki közel áll a szívetekhez.)

Tevje – A Theater Basel Balettegyüttesének előadása az Erkel Színházban 2019. április 10-én, 19.00 órakor.

Fotó: Ismael Lorenzo

 3. „Nincsen baj!”

Bár fogalmam sincs, mit jelent az, hogy Wigama Lekko, Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor nevét viszont régóta ismerem, és azt is tudom, hogy érdemes követni a munkájukat. Ők ketten alkottak (három zenésztársukkal együtt) most ezen a fura néven egy zenekart, aminek lemezbemutató koncertje lesz tavasszal. Tényleg nagyon izgalmas a hangzásvilág, és a szövegek is sokáig megmaradnak benned.

Két kedvenc részletem: „Minek is annyi bútor, ha kiszanálom a régi életem”. A másik pedig, aminek finom iróniáján még most is mosolygok: „Az élet odapuszilt ajándéka gyomortájékon sem kímélt meg”.

Generációs férfibú árad a dalaikból, mindez megspékelve a sallangoktól mentes, cseppet sem modoros zenével, meg Nagy Dániel Viktor melankolikus, tiszta, áradó gondolataival és hangjával… szerintem a legelvetemültebb unokahúgot és unokaöcsöt is lázba hozza. Szóval vegyél gyorsan pár jegyet, és hallgasd majd meg az alkotóktól, mit is csináltak a „meg nem oldott karmájukkal”.

A „Nincsen baj” című dalt pedig egész nap dúdoltam magamban, miután meghallgattam, és tudjátok, mit? El is hittem közben, hogy „nincsen baj”, mert tényleg, mi bajunk lehet, amíg ilyen klassz dolgok születnek a világban? Wigama Lekko, Lemezbemutató koncert, Uránia Nemzeti Filmszínház, díszterem, 2019. április 20., 20.00 

Fotó: Sin Oliver

4. Ifjú titán a zongoránál

Ji nem kislány, hanem fiú, sőt, tulajdonképpen egy ifjú férfi, aki vagány játékával és szokatlan kinézetével varázsolja el a rajongókat. Már tízévesen – minden idők legfiatalabbjaként – megnyerte a New York-i Filharmonikusok versenyét, szóval nem mostanában fedezte fel a közönség a zsenijét. A tetkói és extravagáns külseje (néha hidrogénszőkére festeti a haját) miatt távol-keleti popsztárnak tűnik, mégis a világ egyik legjobb zongoraművésze.

Egyedi módon közelíti meg komolyzenét, és Glenn Gould után is el meri játszani a Goldberg-variációkat, ami, ugye, nagy merészség, mert az ő zsenijét nehéz felülmúlni

, sőt egyenesen ez az előadás címe: J(i). S. Bach: Goldberg-variációk. Szóval van humora és tudása is. Ezt nyilatkozta nemrég Bach ikonikus művéről „Egy olyan, még csak alig huszonegynéhány évet élt ember számára, mint én, a legfontosabb leckét adta fel: megérezni és dekódolni a hangjegyeken túlmutató dolgokat.”

J(i). S. Bach: Goldberg-variációk, Ji zongorakoncertje, Zeneakadémia, 2019. április 11., 19.30, Zeneakadémia — Nagyterem

Én a középső gyerekemnek fogok rá jegyet venni, ugyanis épp aznap lesz 14 éves. Köszi, Ji! Remekül megoldottad a dilemmát, hogy milyen emlékezetes ajándékot adjak erre a jeles napra a (nagy)kislányomnak! Természetesen én is vele tartok majd, ki nem hagynám!

5. A hang, amit elképzelsz…

Snétberger Ferenc gitárkoncertje mindig ünnepszámba megy, de amikor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszik, az még különlegesebb alkalom. A ma már világhírű, mélyszegénységből jött egykori cigány kisfiú nem felejtette el a gyökereit, és a hasonló sorssal rendelkező sorstársait sem, hiszen a Snétberger Zenei Központban komoly segítséget nyújt a hozzá hasonlóan tehetséges cigány gyerekeknek. Ez csak az egyik dolog, ami miatt határtalanul tisztelem. A másik az, ahogyan a gitárhoz nyúl.

A „szétjátszott” ujjai, az elmélyültség és a teljes odaadás, ahogy ő maga, az egész teste is átlényegül játék közben… mindig nagy hatással van rám.

Olyan megejtő egyszerűséggel beszél a zenélésről: A hang, amit elképzel, először a fejében születik meg, utána a kezében, és csak ez után jön a technikai tudás, ami semmit nem ér, ha nincs benne érzés, gondolat és szenvedély. Csak így tudja átadni a hangszerének és a közönségnek is azt, amire oly kevesen képesek. A szemünk előtt születik a csoda, és egyszerűen elönt bennünket a harmónia, láthatjuk mi magunk is, hogy milyen csodálatos dolog játszani. 

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2019. április 6., 19.30

Fotó: Raffay Zsófia

Both Gabi

Olvasd el ITT  dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértőnk mai írását arról, hogy mi lehet a gyerekek számára a legjobb ajándék!

A kiemelt kép illusztráció – Forrás: Getty Images/  PeopleImages