– 

Lili apja elvált, otthagyta a fiát és a lányát az anyjukkal. Lili a második házasságából született, de még mielőtt világra hozhatta volna a testvérét, Lili anyja meghalt. Influenza tünetekkel, magas lázzal fölkereste egy kórház sürgősségi osztályát. A nyolcadik órában, mikor épp rákerült volna a sor, rosszul lett. Kitámolygott a vécére, az egyik fülkében összerogyott. A haláltusája tarthatott fél percig is, órákig is. Lehet, hogy kiáltott segítségért, csak mindenki elfoglalt volt, nem hallották. Másnap találták meg, hasában a halott magzattal.

Lili apja búslakodott egy ideig, el-elmaradozott otthonról, aztán hazaállított egy elvált asszonnyal, Manci nénivel, aki mindjárt hozta magával a két lányát, Sárit és Pirit. Lili a kisebbikkel, Pirivel volt egyidős. Az apa harmadszor is megnősült, elvette feleségül Manci nénit, mindhárman odaköltöztek. Bár Lili mostohatestvérei közt egy év korkülönbség volt, mégis ugyanabba az osztályba jártak, messze az új lakóhelyüktől, és nem akartak átiratkozni Lili közeli gimnáziumába.

Lilinek sajnos pattanásos volt az arcbőre, esténként pakolást tett rá. A mostohatestvérei előbb csak kinevették, majd a pakolás szürke színe miatt elkezdték Hamunak hívni. Mindig egymás közt nevetgéltek, sutyorogtak, és ha Lili közeledett hozzájuk, elhallgattak. A mobiltelefonjukat folyton a kezükben tartották. Esemeseztek, fészbukoztak, instragramoztak, messzendzsereztek. Ez utóbbinál megesett, hogy két szobába szétoszolva, egymással. Először elfogadták őt ismerősnek a fészbukon, aztán kijelölték. Nem voltak elégedettek vele, mert csak lájkolt tőlük mindent, viszont nem használt emodzsikat. Az Instagramon követhette őket egy darabig, majd valamiért megsértődtek, és kikövették. A messzendzseren sem állhatott velük kapcsolatban.

Lili kérte őket, hogy legalább mondják meg, mi vele a baj, de azok inkább ráripakodtak, hogy pakoljon be a mosogatógépbe, vagy pakoljon ki belőle.

Manci néni is ugráltatta. Menjél le a boltba! Nem látod, micsoda por van? Nosza, kapd elő a porszívót! Az apja tartotta el a családot, sokat dolgozott, ha meg végzett, visszajárt az unokájához, ugyanis a nagylányának fia született, akiért szinte rajongott. Ha pedig hazaért, Manci néni nekiállt Lilit szidni, hogy milyen lusta, és visszabeszél.

Telt-múlt az idő, mindhármuknak el kellett döntenie, hogy az érettségi után, hol tanulnak tovább. Pontosabban csak kettőjüknek, mert Manci néni hallani sem akart arról, hogy Lili is egyetemre jelentkezzen. Menjen el csak valamelyik áruházlánchoz eladónak, keressen pénzt, és tanulja meg, hogy nehéz az élet. Még csak az kellene, hogy hozza haza a tanulnivalót, és ne legyen ideje a házimunkákra!

Lili sokat gondolt az anyjára, hogy milyen lett volna, ha az nem hal meg, és a testvére is megszületik.

Igazi édestestvére, aki elfogadná ismerősnek a fészbukon, és akivel ha akarna, levelezne, ha akarna, beszélgetne a messzendzseren.

Az egyik szomorú sétáján egyszer csak az előtt a kórház előtt találta magát, ahol az anyja a magzattal együtt meghalt. Hirtelen úgy döntött, bemegy. Emlékezett rá, melyik fölszinti vécében történt az eset. Senki nem tartózkodott odabenn, annak a fülkének az ajtaja is, amely napokig rejtette a terhes halottat, tárva volt. Lili belépett, és magára zárta a reteszt. Szerencsére még nem tépték le, nem lopták el az ülőkét, lehajtotta, és ráült. Hosszú percekig meg se mozdult. Egyszer csak hangot hallott a feje fölül, az anyjáét. „Hát eljöttél, Lilikém!” Hiába leste a plafont, semmit se látott. Kibukott belőle a panasz. Elmesélte a hangnak, hogy a mostohatestvérei végigvizsgálták a budapesti egyetemek hallgatói listáját, és az egyiken megtalálták Magyarország leggazdagabb emberének a fiát, akiről „királyfi” becenéven szokott írni a bulvársajtó. Elhatározták, hogy oda adják be a jelentkezésüket. Majd meglátják, melyikük lesz a szerencsés, akin megakad a királyfi szeme, és elveszi feleségül. Sőt, bár csak jövőre kezdenék az egyetemet, már a most esedékes bálon ott akarnak lenni. Ha gyorsan célba ér a csábítás, a királyfi apja talán a fölvételükben is segíteni fog. Ő viszont a bálon jelen se lehet, mivel nincs mit fölvennie.

Miután kiderült, hogy a bált épp aznap este tartják, Lili bizsergést érzett a bőrén. Egyszerre csak sötétzöld, hímzett mintás, gyönggyel kirakott ruha volt rajta, mind a tíz ujját szinte elborították a gyöngybetétes, tekergős alakú gyűrűk. Bokapántos, fekete, tűsarkú cipő váltotta föl a szandálját. Kirontott az előtérbe a tükörhöz. A fülében duplagé betűvel díszített, szív alakú aranyfülbevaló lógott, gyöngycsöppel a végén. Valamilyen gyors kozmetikai mutatvány eltüntette az arcáról a pattanásokat, a fél homlokára füstarany foltot varázsolt, a szemöldöke helyére pedig két piros vonalat. Kontaktlencsék által mintha a Csillagok háborúja valamelyik cuki robotja nézett volna vissza rá.

Így aztán a mostohatestvérei el se tudták képzelni, hogy Hamut látják Gucci fw17-es modellként. Föltűnést keltett, mégse kérte föl táncolni a királyfi. Senkit se kérte föl. Két, testre simuló neccruhás nő kísérte szorosan, akármerre ment. Kisportolt testük minden részletét közszemlére tették. Jobboldalt. Bal felüket, elöl és hátul is nyakig fölkúszó, zöld kígyórátét takarta.

Lilit annyira fölzaklatta az, amit tapasztalt, hogy kirohant a bálteremből. A lépcsőn lefelé eltört a jobb cipősarka. Kilépett belőle, otthagyta, sőt az ép cipőjét is levette.

Mezítláb, fél pár cipőjét szorongatva, szipogott az épület kapujától pár méternyire oldalvást.

A királyfiról közismert volt, hogy éjszakánként tucatnyi mulatóhelyet fölkeres, hamarosan föl is tűnt a kapuban, necces kísérőivel, kezében tartva Lili cipőjének a sarkatlan párját. Hatalmas lendülettel elhajította. Az átröpült az út túloldalán lévő Duna-parti sétány mellvédjén.

Mikor szálltak volna be a piros sportkocsijukba, elhaladt mellettük Soros György, magyar származású amerikai dollármilliárdos, aki jóval gazdagabb volt a királyfi apjánál, és a keze messzire elért.

Másnap a neten a legnagyobb eseménynek egy fotó számított, melyet órák alatt ezrek töltöttek le és osztottak meg. A kísérő szöveg szerint a királyfi az egyik éjszakai mulatóban váratlanul négykézlábra ereszkedett. Profi módon brekegni kezdett, és ugrálással folytatta. A YouTube-on megjelent egy rövid videó is. A királyfi hasította a levegőt két landolás közt, mint egy igazi béka. Rövid időn belül mémet is csináltak belőle. Brekegés, ugrás. Brekegés, ugrás. 

Csaplár Vilmos

Winkler Nóra Csaplár Vilmossal és Both Gabival készített páros interjút, ezt december 23-án olvashatjátok.

Addig is, olvassátok el a WMN 5+5 korábbi írásait, és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetéseket:

Grecsó Krisztián és D. Tóth Kriszta páros interjúját is elolvashatod, amit szintén Winkler Nóra készített: Lekapcsolod a vágyat, és ez megöl, kicsinál

Olvasd el Grecsó Krisztián novelláját is: Semmi nem történhet magától 

Szentesi Éva és Péterfy Gergely páros interjúját is Winkler Nóra készítette: Amit ma Magyarországon a politika művel, az szellemi és morális kútmérgezés.

Olvasd el Péterfy Gergely erre az alakalomra született novelláját is: Hát, így szerettünk egymásba a nagymamával, kisunokám –  Hófehérke után szabadon 

Fiala Borcsa és Németh Gábor páros interjúja szintén Winkler Nórával: Kérem, én nem gyilkoltam meg senkit.

Németh Gábor friss novellája Kosztolányi nyomán: Cseresznyevirágzás – Édes Anna, 2017

A hatalom hazudik. Megteheti. Winkler Nóra Dragomán Györggyel és Gyárfás Dorkával készített páros interjút. 

Dragomán György Antigoné-átirata A hangár címet kapta. 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Aarzoo Jacob