Személy szerint nagyon szigorúan veszem a gasztrofilm fogalmát, mert csak egy dolgot imádok jobban a popcornozós, filmnézős estéknél: ha gasztrofilmet nézünk. Természetesen ennek is megvan a már-már egészen klisés rituáléja, nálam ugyanis a filmnek megfelelő kajabeszerzésével kezdődik minden. A Csokoládé is egészen más, ha forró csokival és bonbonnal nézi az ember.
Az igazi gasztrofilm számomra az, amikor a filmnek szerves részét képezi maga az étel, így tehát az olyan sztorik, amelyekben a főszereplő pék, és van benne egy szexjelenet a lisztes pulton, az nem ér! Ezen szigorú szabályok mentén összeállítottam hát egy olyan ultimite gasztrofilmes listát, amiben a fogások ugyanúgy központi szerepet játszanak, mint a főhős maga.

1. Derült égből fasírt


Ha felnőtt fejjel sem szégyellsz egész estés mesét nézni, akkor ez bizony a te filmed. Fantasztikusan király, tisztelgés a habzsolás előtt, enyhe társadalomkritikával fűszerezve. A film valóban arról szól, amit már a cím is jelez, hogy az égből bazi nagy szaftos fasírtok fognak leesni. De hogy ez pontosan hogyan is fog megtörténni, azt már nem árulom el! Legyen annyi elég, hogy egy őrült feltaláló srác alkot egy masinát, ami csak úgy ontja magából a kaját. A masina pedig öntudatra ébred, és önálló életre kel… (ez itt a drámai aláfestő zene helye). Azon ritka alkotások egyike, amikor a folytatás is ugyanolyan király, mint az első rész, sőt talán még jobb is!

Ételjavaslat: amerikai kaják a legjavából, hot-dog, hamburger, s’mores!

2. Az élet ízei


Ez a film gyakorlatilag a Keleti nyugalom Marigold Hotel gasztroverziója. Francia- és indiai konyha, Michelin-csillag... és a nyers tehetség találkozik a filmben. Egyszerűen csodálatos. A Julie és Julia óta hiányzott már egy ilyen film, amiben tisztességesen megfőznek mindent, mi szem-szájnak ingere. Bónusz: a csodálatos Helen Mirren alakítása, mint francia étterem-tulajdonos, és a szomorú szemű indiai Hassant alakító Manish Dayar.

Ételjavaslat: csirke tikka-masala naan kenyérrel. 

3. Julie és Julia – két nő, egy recept


Az útját kereső, tehetséges író, Julie, és a fantasztikus szakácsnő Julia Child párhuzamos történetét mutatja be, amiben végigfőzik az utóbbi receptjeit. Nem éppen váratlan fordulatokkal teli film ez, hacsak egy-két fogás elégetése nem számít annak. Ugyanakkor annyira tökéletesen átadja a főzés imádatát, hogy szinte még az illatokat is érezni lehet. Gasztroőrültek figyelmébe ajánlva!

Ételjavaslat: Bouf bourguignon.

4. L’ecsó


Már-már klisés a L’ecsót emlegetni, mint szuperjó gasztrofilmet, de hát tényleg az! Személy szerint szívesebben nézem, mint az Ízek, imák, szerelmeket, persze ízlések és pofonok. Ember legyen a talpán, aki nem morzsol el egy könnycseppet az igazi séfnek készülő patkány történetén. A filmélményt Hevér Gábor zseniális szinkronja fűszerezi, ugyanis ő adja az apró séf magyar hangját. 

Ételjavaslat: sajttál szárított- és friss gyümölcsökkel. 

5. A séf


Aki imádja a hazai street food-pezsgést, annak erősen ajánlott film. John Favreau alakítja a mogorva séfet, (akinek a figurája egészen hasonlít Gordon Ramsey-re) aki felmond, és otthagyja a munkáját, miután magából kikelve kioszt egy fikázó étteremkritikust. Saját útját járva food truckot nyit, hogy visszataláljon önmagához, a gasztronómiához és a családjához.

Ételjavaslat: egy jó kis street food, mondjuk, húslébe mártott szaftos szendvics a Meat and Sauce-tól.

6. Ízek, imák, szerelmek


Julia Roberts, a dögös negyvenes otthagyja a menő pasiját, James Francot, beutazza a világot, és felszed egy még menőbb pasit, Javier Bardemet – tömören, röviden ennyi. Önkiteljesedése utazással és habzsolással telik, amivel nagyon is egyet tudok érteni, ahogyan a pasiválasztással is. Ez igen, kislány!

Ételjavaslat: egy rendes olasz pizza az Igen!-ből.

7. Sülve-főve

Klasszikus amerikai tündérporos romantikus film Sarah Michelle Gellar-ral. A főszereplő csaj szó szerint belefőzi az érzéseit az ételekbe. Így esik meg, hogy teljes bódulatban és sírásban tör ki egy bálteremnyi ember, amikor épp szomorú a szakácsnő. Ez tipikusan az a film, amit az ember egyszer elkap a tévében, és utána évekig keresi, úgyhogy jó hír, hogy most már nem kell tovább keresgélni. Csirió!

Ételjavaslat: párolt csirke almaszósszal és krumplipürével.

8. Könnyes leves


Eredeti- és kicsit beszédesebb címén: The Ramen girl. A filmben Brittany Murphy tűzi ki célul, hogy ő igenis megtanulja az eredeti, tradicionális Ramen-leves elkészítését. Amit mások egész életükön át gyakorolnak, azt ő most rövid idő leforgása alatt sajátítja el. Ha imádod az ázsiai konyhát, akkor ez a te filmed!

Ételjavaslat: egy jó ramen, természetesen...

Ezek voltak az én kedvenceim, de kíváncsi vagyok a tiétekre is. Kommentekben várom a tippeket!

Szőcs Lilla