A Dalai Láma is tévedhet

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy zsenge gyerekkoromtól kezdve minden nyarat a Káli-medencében- és környékén tölthettem el. Számomra a Balaton egyet jelentett az északi part dombjaival, a badacsonyi szőlőheggyel, a Tihanyi félszigettel és a kővágóörsi kőtengerrel. Ez a hullámzó búzamezejű, seregélycsaptoktól és kabócáktól zajos, napsütötte táj, ahol annyit lófráltunk hegyre fel, mezőkön és szénaboglyákon át le a kék tóig, az utóbbi időben (rendben, van az két évtized is) kiegészült egy újabb varázslatos dimenzióval. Elkezdtem felfedezni a környékbeli eldugott pincészeteket, pompás falusi éttermeket és bisztrókat. Ezekből a remek helyekből mostanában már annyi van, hogy újra három hónapra kéne vakációzni mennem, mint gyerekkoromban, ha végig akarnám kóstolni mindegyiket.

Nem is lenne rossz program, a Balaton-felvidéknél hangulatosabb helyet én még sehol nem láttam. Nem is csoda, hogy az egyik ismerősömnek szent meggyőződése lett, hogy valójában itt, a Káli-medence kellős közepén található Magyarország szívcsakrája, és nem Dobogókőn, ahogy azt a Dalai Láma feltételezte. (Ami állítólag csak városi legenda amúgy...) De hát ő valószínűleg nem is látogatott végig annyi környékbeli pincészetet, mint mi, mégis, honnan tudhatná az igazságot?

Te viszont most megtudhatod, idén először ugyanis útjára indul a Vándorbor nevezetű háromrészes programsorozat.

 

Erre a látványra varrjál gombot!

Száguldás, Barkas, szerelem

A nyitórendezvényre Káptalantótiban kerül sor, az Istvándy pincészetben június 24-én délutántól másnap hajnalig. Aki minden jóságban szeretne részt venni, annak alaposan fel kell kötnie a gatyáját! A Vándorbor ugyanis olyan változatos programokat kínál, hogy végignézve én hirtelen nem is tudtam, hová kapjak először. A teljesség igénye nélkül szemezgetve: grill piknik és borbár, naplemente túra, pincelátogatás, kerekasztal-beszélgetések, közös vacsora Bernáth Józsival, kertmozi, kézműveskedés és csillagszórós örömtánc. Ez utóbbira alapvetően a gyerekeket várják, de ahogy én elnézem a programot, le merem fogadni, hogy jó pár felnőtt is fog csatlakozni a mókához. A hangulat fokozásához a Szőke Szandra Quintet járul hozzá egy kis jazzmuzsikával, mit mondjak, soha rosszabbat! Aki pedig mindezt megfejelné egy kis szocreál romantikával, az szafari-túrára mehet egy penge felújított Barkasszal a környékbeli dűlőkhöz. Összesen négy túra indul a vén csotrogánnyal, melynek már a motorhangja is kellemes bizsergést ébreszt a nosztalgiára érzékenyek lelkében – szóval érdemes előre regisztrálni, le ne maradj véletlenül!

A kedvenceim egy képen

Van másik!

Mire az ember kiheveri a káptalantótis homlokon pörgést, már jön is a következő állomása a Vándorbor programsorozatnak, mégpedig július 22-én, a balatonfüredi Zelna-Ligeten. Hogy végül a haligali lezárásaképp augusztus 26-án a VáliBor állomáson intsünk búcsút a nyárnak és a balatoni boroknak – de csak egy évre, nyugi. Jövőre aztán új vidékeket fedezhetsz fel a Vándorborászok segítségével. A programokról  ITT és ITT találhatsz információt.

Piknikezni mindenütt jó, de a legjobb a Balatonnál

Jegyek sajnos csak korlátozott számban kaphatók, úgyhogy ha szeretnél a szívcsakrában kolibrizni, nem árt csipkedni magad. Én időben szóltam. 

Fiala Borcsa

Borcsa tavaly is tesztelt már pár különleges éttermet és borlelőhelyet a Balatonnál, nézzétek meg ITT.

 

 Képek: ITT