Ha független filmes vagy, és nincs pénzed marketingesre, ne aggódj, mert mutatok most egy olyan összeállítást – egyenesen a vad, imperialista Amerikából– , amivel bombaként robbanhatsz a magyar filmgyártásban. Íme, tíz filmplakát, amelyekkel bármikor dollármilliókat kaszálhatsz, ha te is pontosan ugyanilyet csinálsz. Vagy legalábbis... nem a plakáton fog múlni a siker. 

1. Vállt-vállnak vetős romantikus 

null

null

Mi a közös James Bondban, Sandra Bullockban és Julia Robertsben? Mindannyian a vállt-vállnak vetős romantikus plakátokon feszítenek. Huncutok, dögösek, maximum azon lehet vita a fotó készítésekor, hogy a bal vagy jobb profiljukat mutassák a főszereplőknek. Itthon a „csányisándoros” dívik, így ha őt látod egy plakáton középen, akkor abban biztos lehetsz, hogy rom-komra váltottál jegyet. Ha viszont nemzetközi sikerre vágysz, akkor redukáld a plakáton szereplő arcokat két főre, állítsd őket a fenti pózba... és voilá! Kész is az instant Golden Globe-jelölés.

2. Egy szem

null

null

Ha a plakáton csak egyetlen szemet látsz, nagy eséllyel horrorfilmről van szó, esetleg egy olyan műfajról, amiben a civilizáció és a természet összecsap egymással. Spoiler: állatok, Na’vik, és a természet mindig győzni fog. Itthon valamiért ez a műfaj eléggé pang, talán most, hogy már tudják, mi a kulcs a világhírnév felé, felpörög a műfaj. Gigor Attila és Mundruczó Kornél külön figyelmébe ajánljuk! 

3. A sárga 

null

null

A napsárga egy olyan szín, ami tudat alatt befolyásolja az embert az impulzusvásárlásra, úgyhogy nem véletlen, hogy miért is tudtak ennyi embert bevonzani ezek a filmek a mozikba. Ha sárga plakátos filmet látsz, nagy eséllyel független amerikai filmről van szó, ami valamilyen módon eltér a megszokott narratívától. Nem jönnek össze a főszereplők, akik szerelmesek egymásba, nem hal meg az, aki szokás szerint meghal az utolsó negyedórában... és a kiscsaj sem nyeri meg a szépségversenyt a „Család kicsi kincsé”-ben. Ha te is ilyen filmet készítesz, ne feledd: használj napsárgát!

4. Lebegő fejek

null

null

Ha romantikus drámát forgattál, íme a recept: fogj egy sivatagos vagy tengerpartos képet, és sejtelmesen úsztasd be rá a főszereplő fejét, aki szomorúan bámul maga elé. Ne aggódj, ha nem találsz sivatagot a környéken, jó a homokdűne is, és hát ne feledkezzünk meg a magyar tengerről se! Szóval nem egy kivitelezhetetlen projekt, kettőt pislogsz, és kész is az Oscar-díjas plakát. 

5. Háttal álló sötét alak

null

null

Ahol egy sötét alak felbukkan, aki félig átnéz a válla fölött, ott nagy eséllyel bunyó lesz. Kőkemény férfiharc, karddal, fegyverrel, gitárral és… varázspálcával. Talán azért nem sikerült  A pogány Madonna óta rendes magyar bunyós filmet csinálni, mert nem ilyen volt a plakátja. 

6.  Ágyban, párnák közt

null

null

A fenti montázs tökéletes szinonimája azoknak a romantikus vígjátékoknak, ahol a főhősök közötti konfliktus kiváltó oka a szex. Ez már a sokadik vígjáték variáció – elképesztő, hogy mennyire le vagyunk maradva a fősodortól. De ez nem baj! Itt a piaci rés, ami csak rád vár. Itthon ugyanis nagyjából egyféle vígjáték kategória van a mainstream fősodorban; minden, amit külföldről le lehet koppintani. Úgyhogy, ha már koppintunk, akkor tegyük magunkévá ezeket a tuti marketingfogásokat is. 

7. Kék plakát – Megmentjük a Földet! – családi-doku

null

null

Ha elbizonytalanodtál volna, hogy te ismersz-e egyáltalán ilyen filmet, akkor itt van pár emlékeztető: Szabadítsátok ki Willyt, Joe, a Gorilla, Babe 2 – kismalac a nagyvárosban. Hatalmas filmek az előző évtizedből, amelyek a nagy globális felmelegedés tagadása közben mégis meg tudták alapozni a természet szeretetét egy egész generációnál. Mekkora puccs ez a filmgyártás részéről, kérem szépen! Úgyhogy mostantól, ha kék plakátot látsz, akkor tudd: vagy egy természetfilmet fogsz látni, vagy egy környezetvédős, sírós családi filmet.

8. Fekete-fehér felcsapó lángokkal

null

null

Die Hard, A szállító, Halálos iramban – filmek, amelyeket a férfiak imádnak, és a nők megvetnek. Jól jegyezd meg ezeket a plakátokat, ha felbukkanna az online videótárban, tudd, hogy miket kell letiltanod. Ha pedig akciófilmet forgatnál, ne felejtsd el, hogy csak ezt a három színt használhatod: fehér, fekete és narancs. 

9. Női lábak

null

null

Film, amiben debütál egy dögös modell, egy új színésznő megfelelően kacér kosztümben. Akkor biztos lehetsz benne, hogy bármilyen zsánerű filmet fogsz látni szexszel vegyítve. Nekem erről a plakáttípusról leginkább a Chavey Chase-színvonalú családi vígjátékok jutnak eszembe, ahol a szülők mindig valami kínos-szexelős botrányba keverednek, és a végén jól beégnek. A listán talán ez az egyik olyan plakátkoncepció, amire azt mondanám, hogy be kéne tiltani. 

10. Igazságot kereső, ügyvédes filmek

null

null

Fantasztikus az az összecsengés, amit a fenti kép is mutat. Az egyik legkirályabb maintsream-filmtípus, az igazságkeresős-ügyvédes és az ellenség elől rohanós. Aki a jövőben esetleg a magyar történelmi múltba ásná el magát, és egy jó dögös- ügyvédes-igazságkeresős sztorit forgatna, ne feledje eltakarni egy szövegcsíkkal a főszereplő szemét. Tuti trükk! Oscar-eső, vörös szőnyeg, hölgycsokor, minden a tiéd lesz!

Köszönöm a figyelmet,
Szőcs Lilla