Gyurkó Szilvi: A Sovány angyalok látszólag egy férjgyilkosságról és az oda vezető útról szól. Az útról, ami családon belüli erőszakkal, meddőséggel és megcsalással volt kikövezve. Valójában azonban egy kórkép, kortünet. A közelmúlt Magyarországának lenyomata egészségügyi rendszertől, igazságszolgáltatásig, szocializmustól rendszerváltásig – mindez egy nő szemével.

Both Gabi: Én is vidéken nőttem föl. Én is sportoltam, engem is ütöttek-vertek. Számomra elsősorban a kiszolgáltatottságról szól ez a regény. És arról, hogyan válik a bántalmazott maga is bántalmazóvá.

Gy. Sz.: A munkám miatt sokat foglalkozom ilyen ügyekkel (családon belüli erőszak, szexuális zaklatás), úgyhogy mondhatom, a könyv egészen pontosan festi le a bántalmazást, a családi erőszak dinamikáját. A veréseket és lelki erőszakot, majd a megbocsátást, aztán pedig az újra és újra felhorgadó dühöt. Nem utolsó sorban pedig azt, ahogyan az erőszak kiirtja az emberi érzések legszebbikét: a szerelmet.

B. G.: Terror, erőszak bántalmazás. Sötét, csendes, csúf, rémséges, fájdalmas, észrevehetetlen, elmesélhetetlen. De Kiss Noémi mégis képes rá, mert volt hozzá eszköze. Egy olyan irodalmi nyelvet talált az elmondhatatlanra, ami korábban nem létezett. Vannak persze szociográfusok által gyűjtött megrázó esetek, és léteznek letaglózó bulvártörténetek is. Sajnos mindennapi esetté váltak a bántalmazásokról szóló beszámolók. De a kortárs magyar irodalom eddig adósa volt ennek a tematikának. Kiss Noémi fölülírta az erről való a tudásunkat.

sovany

Gy. Sz.: Kiss Noémi könyve egy bántalmazó párkapcsolatot „felhasználva” beszél a meddőségről, a női munkavállalók kiszolgáltatottságáról, de a leszbikus szerelemről is. Sokféle fontos téma, a többségük még mindig tabu a magyar társadalomban, ezért aztán hálásak vagyunk minden leírt és hiteles szóért. S ezért minden leírt szó sokszorosan hat.

B. G. : Csak annyit írok ide: Kövér László, vak komondor, Ákos. És ebből mindenki tudhatja, mennyire aktuális ez a téma. Annyira általános hozzáállás minden bántalmazott nővel kapcsolatban az áldozathibáztatás, ami elfogadhatatlan. Itt láthatjuk, olvashatjuk az egész folyamatot. Félelmetesen életszagú az egész, mégis irodalom marad.

Gy. Sz.: Valamiért egy picit mégis becsapottnak éreztem magam, mivel szerintem ezeknek a kérdéseknek egy része felületes és kidolgozatlan maradt (főleg a főhősnő szerelmi kapcsolata egy volt diáklánnyal). A Sovány angyalok szándékoltan szikárra és távolságtartóra méretezett mondatai az elején furcsán hathatnak. Bár az egyáltalán nem ritka, hogy egy bántalmazott nő így kommunikáljon az élményeiről – egy idő után mégis azt éreztem, hogy Kiss Noémi erővel fogja vissza magát, és vártam, mikor robbannak ki az érzések (ahogy a főhősnő kést ragadt a sokévnyi elfojtás után). De ezzel az utolsó mondatig adós maradt a szerző. Ezzel együtt is: jó könyv, fontos könyv, olvassátok!

B. G.: Engem minden mondat arról győzött meg, hogy ez egy mélységesen mély belső történet. A mondatok ritmusa, a történet íve, az egész úgy, ahogy van, szíven talált. Nekem nem hiányzott a csúcspont, mert a főhőssel azonosulva magam is végig benne voltam a történetben. A szenvtelennek tűnő, leíró mondatok, a szűkösnek tűnő, de valójában ügyesen megkonstruált szókészlet mind azt szolgálta, hogy átérezzük ezeknek az eseteknek a mindennapiságát.

Kiss Noémi kitalált egy furcsa szóalkotást. Emiatt is nagyon szeretem ezt a könyvet: „Menjelország.”

Erre hasonlít az a kifejezés is, ami eszembe jutott a könyvvel kapcsolatban. „Olvasselkönyv".

Both Gabi és dr. Gyurkó Szilvia

A könyv egyik kimaradt részletét is elolvashatod nálunk.

 A kiemelt kép a szerzők tulajdonában van