Amióta az endometriózisomból kifolyólag igyekszem teljes mértékben kiiktatni az életemből a cukrot, nem nagyon eszem édességet. Sosem voltam édesszájú, még gyerekként sem, mindig inkább a pogácsa és a chips tartott a bűvöletében (meg a Gyulai kolbász, de ezt most hagyjuk, vörös húst sem ehetek). A lényeg, hogy alapvetően jól bírom a megvonást, időnként azonban megkívánok valami nagyon cukros, nagyon tiltott ételt. A legtöbbször ez a kakaós csiga. Egyelőre sajnos még nem sikerült felfedeznem, vagy elkészítenem azt a verziót, ami felvenné a versenyt a kedvenc pékségemben kaphatóval, ellenben a héten megtaláltam azt a brownie-receptet, amivel nemcsak hogy bűnözésmentesen csillapíthatom az édesség iránti vágyamat, de ráadásul felháborítóan gyors és egyszerű is. Semmi más nem kell hozzá, csak kakaópor, sárgabarack, tojás és valamilyen édesítő – de még ez sem kötelező –, és egy csipet sütőpor. Nem túlzok, ha azt mondom, az összeállítás nem több mint tíz perc, tokkal-vonóval harminc perc, és az íze mámorító.

recept barack brownie
A kép a szerző tulajdonában van

Hozzávalók:

  • 45 gramm kakaópor – én cukormenteset használtam
  • 150 gramm sárgabarack – de nem kell sajnálni, én a háromszorosával dolgoztam
  • 1 tojás
  • érzésre édesítő – én agaveszirupot használtam
  • egy kiskanál sütőpor 

Elkészítés

A sárgabarackot megmossuk, felvágjuk, kimagozzuk, és az összes hozzávaló mehet egy nagy aprítóba vagy keverőbe, ami néhány pillanat alatt sűrű kakaós-barackos masszát varázsol az összetevőkből. Meg is kóstolhatjuk nyersen, és kedvünkre turbózhatjuk plusz édesítővel, barackkal, vagy akár kakaóval, ha úgy tetszik. A masszát üvegtálba kanalazzuk, megszórhatjuk akár csokidarabokkal, pisztáciával, én kesudióval hintettem meg. A Reels-recept szerint mikróban kell megsütni öt perc alatt maximum teljesítményen, de én inkább maradtam a hagyományos módszernél, és 180 fokon sütöttem körülbelül 20 percig.

recept barack brownie
A kép a szerző tulajdonában van

A végeredmény egy lágy, belül kissé olvadós brownie lett, amelyben a sárgabarack friss ízét tökéletesen kiegészíti a kakaó. Nálam kicsit megszaladt a barack, és kifejezetten fanyar lett, mert alig adtam hozzá édesítőt, így szinte még azt is elhittem magamnak, hogy valójában ez nem is édesség, hanem egy igazi antioxidáns- és gyulladáscsökkentő-bomba, amiben A-, C-vitamin és még niacin meg folsav is van. Ami egyébként a Google szerint tényleg így van, de azzal azért mindannyian tisztában vagyunk, hogy nem ezért ettem.

Próbáljátok ki, és írjátok meg kommentben hogy sikerült! Jó étvágyat!

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van

Krajnyik Cintia