Észak és dél

Minek tagadjuk, bizony vannak olyan kardinális kérdések, amelyek erősen megosztják a társadalmat. Szegedi vagy bajai halászlé, netán egyik sem? Túrós csusza pörccel vagy porcukorral? És az egyik legfontosabb (és legszezonálisabb): ha Balaton, akkor északi vagy déli part? Bevallom őszintén, jó darabig lovagoltam ezen a kérdéskörön magam is, szítottam a feszültséget, ástam az árkot, miközben az északi part mellett kardoskodtam – egészen egy kora nyári délelőttig, úgy húsz évvel ezelőtt. Akkoriban angolt tanítottam nyelviskolában felnőtteknek, amikor afféle beszédgyakorlatként a vakációra és a magyar tengerre tereltem a szót. Fel is tettem a szokásos lemezt, mellyel ott helyben aljas módszerekkel szándékoztam kettéválasztani ezt a mikroközösséget afféle pro-perpatvar Mózesként (nyelvet gyakorolni végtére is mindenféle témával lehet). Egy darabig sikerrel is jártam, ez az északi, amaz meg a déli part mentén tette le a voksát, amikor is az egyik diák szép halkan csak annyit mondott: ő még sohasem járt a Balatonnál, mert nem volt rá pénze.

És én ott helyben el is süllyedtem a szégyentől. Nem is hívtam azóta senkit északi-déli disputára, inkább örülök a jó dolgomnak, amiért van lehetőségem újra és újra meglátogatni bármelyik oldalát vagy csücskét ennek a (legalábbis a mi mértékünk szerint) hatalmas tónak. Most is inkább az javasolom: gyere velem, megmutatom, milyen klassz helyeket fedeztem fel nemrégiben, és te pedig egészítsd ki a listát kommentben: mondd el, hová lenne érdemes még ellátogatnom!

Kezdjük is a túránkat akkor igazságosan a déli parttal (hátha ezzel is levezekelhetem a korábbi északi kardoskodásomat). 

Óda a mákos gubához

Balatonmáriafürdőn a parton található a Port étterem&panzió, ami teljesen családi vállalkozás, két szőlész-borász végzettségű testvér üzemelteti, a szüleik – akik egykor maguk is „zimmerferiztek” a Balatonnál, szintén besegítenek. Főleg helyi alapanyagokból főznek (a konyhán Berki Zsolt brillírozik), én a „Déli part ízei” kóstolósort ettem végig (tapolcai pisztrángrolád, balatonfenyvesi angus, Boronkai sajt, és hát a mákos guba… ó, szentséges szűz!), szívből ajánlom, ha nem kocsival vagy, akkor feltétlenül borpárosítással.

Nézz le!

Én nagyon szeretek felmenni a magasba, és onnan körbenézni (de csak ha nem túl ingatag és meredek a lépcső, erős tériszonyom van ugyanis). A balatonföldvári kilátóban még a hozzám hasonlóknak sem fog remegni a lába (ha meg igen, van lift!), szép időben pedig el lehet látni Akarattyától Keszthelyig. A kilátó alatt 400 négyzetméteren lehet megtekinteni a balatoni hajózásról, vitorlázásról szóló interaktív kiállítást, vannak makettek, terepasztalok, filmvetítés, szimulátor – szóval csupa olyan, ami az ifjúság érdeklődésére is számot tarthat.

Ha már kellőképpen kipalléroztuk magunkat nautika-témában, akkor épp itt az ideje, hogy a szellem után a testnek is megadjuk, ami jár neki! 

Minek a feszkó?

Irány az Egy csipet nádas étterem, ami szintén családi vállalkozásként indult ’95-ben, azóta pedig temérdek átalakuláson ment keresztül. Ami nagyon szimpatikus a hozzáállásukban, hogy vendég és alkalmazott számára is élhető, családbarát helyet akartak csinálni, ennek köszönhetően nincs náluk nagy fluktuáció, a legtöbb séfjükkel nyolc éve dolgoznak együtt – ez a stabilitás pedig elég ritka a vendéglátásban, amennyire én látom. Szeretnék, ha náluk tényleg otthon éreznéd magadat, ha van kedved, ebéd után dőlj le, aludj egy kicsit a fűben, babzsákokon, engedj ki, pihenj. A csodás környezetről, a harsogóan zöld dombokról, mezőkről, ami körbeveszi az éttermet, és a belső térről nekem azonnal az ugrott be, micsoda tökéletes esküvői helyszín lenne, szóval ilyen szemmel is érdemes lecsekkolni!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Egy Csipet Nàdas (@egycsipetnadas) által megosztott bejegyzés

Tekerj, kirándulj, less madarakat

Mielőtt továbbkanyarodunk az északi partra, álljon még itt pár remek ötlet megbízható ismerősöktől, amiket nekem eddig még nem állt módomban letesztelni – de ami késik, nem múlik! Régi nagy vágyam, hogy egyszer majd körbetekerem a Balatont, de nem ám olyan nagy hajrában, hanem szépen megadva a módját. Addig is, amíg nem jön össze egy kiadósabb bringázás, Virág ajánlja, hogy a Sió-csatorna melletti bicikliúton tekerjünk egyet, akár gyerekekkel is. 

Orsolya kirándulástippet osztott meg velem: ő a Töreki természetvédelmi tanösvényt ajánlja (mely ’94 óta védett), ahol gyönyörű diófák között halad az út, majd változatos terepen egészen a Cinege-pihenőhelyig tart. „Kiváló túraútvonal családoknak, mert nem nehéz, és már a Somogyi-dombság szépségei is megmutatkoznak. A Cinege-forrás vize (nem aszályos időben) kiváló, iható! Bármelyik nem kánikulai napon szép program lehet a családnak” – írta. A nyolc és fél kilométeres úton (de lehet rövidebb túrát is választani) madármegfigyelő toronyból is megleshetjük a körülöttünk élő szárnyasokat.

Közösségi szeretet

Még sok remek ötletet kaptam a déli partról (ezeket majd letesztelés után egy következő cikkben mutatom be), most azonban az igazságosság jegyében kanyarodjunk el az északi part irányába! Itt első állomásként Zánkán ugorj be a Kisbirtok Kultbázisra, nemcsak azért, mert nagyon hangulatos hely, hanem mert olyan értékek valósulnak meg, amelyek mindenkinek megmelengetik a szívét, ebben egészen biztos vagyok. Szabó Andi közel 20 év budapesti reklámügynökségi tapasztalat, kilenc év saját ügynökségben töltött idő, sok-sok projektmenedzsmenttel és ügyfélkapcsolattal eltöltött év után váltott egy hatalmasat, és elhagyta a fővárosi nyüzsgő életet a Balaton-felvidékért. Megvalósította a szerelemprojektjét Zánkán, ahol különféle rendezvényeken keresztül ötvözi a hagyományosat az újjal, a lokálisat a globálissal.

„Álmodtam egy világot magamnak” – mondja, és az ember boldogan lubickol vele együtt. Ilyen az a koncert, melyhez a helyi népdalkör áll össze az Irie Maffiával, a Hősök pedig a helyi asszonykórussal – nem tagadom, imádom az ilyen kezdeményezéseket!

A helyszín maga eredetileg gazdasági épületegyüttes volt, amiből kreatív terek készültek: az egyik jelenleg futó, Színes falu színes ház című projektben hat street art művész alkot óriási festményeket a falakra. A folyamatot egyébként bátran meg is lehet figyelni, ha valakit érdekel, hogyan készül a mű, a leleplezések pedig zenés eseményeken történnek meg – mindenről részletesen beszámolnak a Facebook-oldalukon. Május 27-én például Németh Zoltán/MNU művét láthatjátok Dj Q-Cee lemezlovassal kiegészülve. Jakócs Dorottya alkotását, Káli istennőjét, aki a Balaton habjaiból kiemeli karjait és hattyú testőrei vigyázzák ékszereit, már most is meg lehet tekinteni. 

étterem Balaton kirándulás déli part északi part
Jakócs Dorottya Káli istennője a zánkai Kisbirtok Kultbázison

Ottjártamkor Andi azt is elmeséli, hogy a kertet is „úgy adták össze” a helyiek: neki nem is volt más dolga, mint kitenni a Káli cserebere csoportba a kérését, hogy ha valakinek van felesleges növénye, mert, mondjuk, túlburjánzott a kövirózsa, hozza el, ők szívesen elültetik. Miközben arról számol be, hogyan kopogtattak be hozzájuk temérdek különféle ajándékpalántával a környékbeliek, a meghatottságtól könnybe lábad a szeme… és nem tagadom, nekem is. 

1500 liter bor

Ha meghoztam a kedvedet az északi parthoz, akkor pedig mindenképp látogass el az egyik leggyönyörűbb (és sokak szerint a vulkanikus helyszín miatt a legizgalmasabb energiájú) tanúhegyre, a Szent György-hegyre borozni: június 3-áról 4-re virradóan nappali és éjjeli helyszíneken lehet megkóstolni húsz borászat kínálatát, de lesz különféle műfajú zene (melyik borászat tulaja milyen talpalávalót kedvel leginkább alapon), és mindenféle finom borkorcsolya is. Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentgyörgy-hegyi örömünnepélyt, ahol ilyenkor rendszerint körülbelül 2000 palack bor fogy el.

étterem Balaton kirándulás déli part északi part

Spanyol bárhangulat Szigligeten

Végül kanyarodjunk el Szigliget irányába! Nemcsak a várba érdemes felmászni, nemcsak az ikonikus Oszi bácsi keszegsütödéjébe érdemes betérni enni egy halat a strandon, de mindenképp felkeresendő egy kis Tenerife-hangulatért is: a Mérce étterem ugyanis úgy született, hogy a tulajdonos és vezetője, Varga Marcsi és párja, Szaszák Zoltán télen Tenerifén pihenték ki a hajtós balatoni nyarakat, itt pedig beleszerettek a spanyol bárkultúrába. Adta hát magát, hogy ezt elhozzák ide nekünk is. Egészen parádés ginfelhozataluk van, de hamarosan lesz majd rumpultjuk is, a koktélok mellé pedig nápolyi stílusú pizzát, olasz tésztákat és – természetesen – spanyol tapasokat kínálnak. Én amúgy is nagy tapasrajongó vagyok, végre egy műfaj, ahol nem kell az ételek között válogatni, hanem meg lehet kóstolni egyszerre mindent.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mérce_Szigliget (@merce_szigliget) által megosztott bejegyzés

étterem Balaton kirándulás déli part északi part

És most te jössz: mi az a balatoni hely, ami szerinted kihagyhatatlan?

A képek a szerző tulajdonában vannak

Fiala Borcsa