Shake vagy smoothie?

Mielőtt rátérünk a villámgyors és egyszerű receptekre, tegyük tisztába, hogy van-e egyáltalán különbség a shake és a már itthon is egyre népszerűbb smoothie között. Nos, nagyon is van, noha mindkettőt turmixgéppel kell készíteni, ám a hasonlóságok ezen a ponton véget is érnek.

A smoothie ugyanis egy gyümölcs- vagy zöldségalapú ital, amelynek az a lényege, hogy az összetevőket püré állagúra turmixoljuk. Kerülhet bele tej, méz, magvak és sok más összetevő, de a fő attrakció a sok zöldség és gyümölcs.

Ezzel ellentétben a shake-eket lehet ugyan gyümölccsel ízesíteni, az alapja azonban két összetevőből áll: tejből és fagyiból.

Ezeket kell a trumixgépben krémesre kevernünk, és kész is a magyarul leginkább tejturmixnak nevezhető édesség.

Bombabiztos alaprecept

Ahhoz tehát, hogy shake-et készítsünk, nincs másra szükségünk, mint egy turmixgépre, tejre és a kedvenc vaníliafagyinkra, valamint némi tejszínhabra. Ez a kiindulási pont, de már ezt is ezerféleképpen variálhatjuk: használhatunk növényi tejet és vanília helyett más ízesítésű fagylaltot.

A vaníliafagyi plusz tej kombináció a klasszikus verzió, és egy adag shake elkészítéséhez nincs más dolgunk, mint hogy 2-3 gombóc fagyit és 3-4 deciliter tejet (ez a poharunk méretétől függ) krémesre keverjünk a turmixgépben. Ennyi, ezzel készen is van a vaníliás tejturmixunk. Ha pedig cukor- vagy laktózmentes, esetleg vegán shake-et szeretnénk inni, akkor sem lesz nehéz dolgunk: a fagyiból válasszunk cukor- és/vagy tejmentes verziót, használjunk növényi tejet és olyan ízesítést, ami megfelel a kritériumainknak – higgyétek el, így is isteni lesz a végeredmény!

Mogyorós-kávés shake

Ahogy már többször említettem, az alaprecept igazán jól variálható, és mivel a vaníliafagyi íze nem túl tolakodó, így megfelelő alapja a különböző ízesítéseknek. Kezdem is rögtön a kedvencemmel, a mogyorós-kávés verzióval. 

Ehhez mindössze annyit csináltam, hogy a 2 gombóc vaníliafagyi és a 3 deciliter tej mellé még 5 evőkanál kávét és 1 evőkanál mogyorószirupot öntöttem. Jól összeturmixoltam őket, és már öntöttem is a pohárba, pontosabban ezúttal egy mutatós befőttesüveget használtam, és remekül működik. Mostanában úgyis divatos befőttesüvegben felszolgálni az italokat, és a shake-eknek is jól áll – nem vett el semmit az élményből, hogy nem egy hosszúkás, klasszikus shake-es pohárból szürcsölgettem.

A tetejére fújtam egy adag tejszínhabot – ezúttal boltit használtam, de habtejszín, habfixáló és egy habzsák segítségével sokkal finomabb, házi tejszínhabot lehet összedobni percek alatt –, díszítésnek pedig egy kis csokidarabot választottam. Beleszúrtam a fém szívószálamat, és kész is volt a mennyei és hűsítő kávés édességem.

Plusz cukorra nincs szükség, elég édessé teszi a fagyi és a mogyorószirup. Utóbbit ki lehet cserélni csoki- vagy karamellöntetre, és persze csak kávéval is isteni a végeredmény.

Málnás-joghurtos-chiamagos shake

Ha fanyarabb ízekre vágyunk, ez a málnás-joghurtos verzió chiamaggal tökéletes választás. A turmixgépbe a 2 gombóc vaníliafagyi és a 3 deciliter tej mellé egy marék málnát szórtam (nekem most csak fagyasztott volt itthon, de természetesen frissel még jobb), ment bele még két kanál görög joghurt, és indítottam is a gépet. Amikor az összetevőkből krémes massza lett, beleszórtam egy kávéskanál chiamagot, és még néhány másodpercre visszakapcsoltam a turmixot, hogy egyenletesen elkeverje a fekete szemeket. 

Ezután már csak annyi volt a dolgom, hogy pohárba töltsem és a tetejére fújjam a tejszínhabot. Már csak a szívószál volt hátra, és aztán: szürcsölésre fel!

A málna és a joghurt remekül kiegészítik egymást, ám az ő párosuk miatt ez az ital nem túl édes, inkább frissítő. És persze itt is úgy lehet játszani az összetevőkkel, ahogy a fantáziánk és az ízlésünk engedi. Tehetünk például egy gombóc mangós fagyit a két vanília mellé, esetleg a görög joghurtot lecserélhetjük szedresre vagy barackosra. Bármelyiket választod is, az eredmény isteni lesz!

Kakaós-kókuszos shake

Korábban még nem próbáltam, így nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz a végeredmény, ha növényi tejjel készítem a shake-et. És bátran mondhatom mindenkinek, aki alternatív tejet választana, hogy kísérletezzen csak, szuperül működik a recept így is. Én most kókusztejjel próbáltam ki a csokis shake-et, a végeredmény pedig csodás lett.

Ez a verzió úgy készült, hogy 1 evőkanál cukrozott kakaóport alaposan elkevertem a 3 deciliter kókusztejben, majd a 2 gombóc vaníliafagyi mellé öntöttem a gépbe. Összeturmixoltam, és kész is volt a kókuszos-kakaós álmom. Szerencsére nem nyomta el a kakaó a kókusz ízét, de ha valaki még kókuszosabb ízre vágyna, nyugodtan dobjon bele egy gombóc kókuszos fagyit a vaníliások mellé.

Ha pedig dobnátok még egy kicsit a cukorszinten, ne szégyelljetek egy kis olvasztott csokit csurgatni az aljára és a tejszínhabra!

Már ebből a három verzióból is látszik, milyen sokszínű édességről van szó, és még nem is beszéltünk olyan kedvencekről, mint az epres-banános, vagy a sós karamellás… Kísérletezzetek bátran az ízkombinációkkal, és írjátok meg nekünk kommentben, nektek melyik a kedvencetek!

Mindenkinek jó szürcsölést kíván:

Dián Dóri