A karácsonyi készülődésnél már csak a húsvétit szeretem jobban, méghozzá azért, mert ilyenkor (jó esetben) már színesedik a zöldséges pultok kínálata, és ha nem is dúskálunk még a vitamindús földi jókban, de mégis változatosabb és színesebb a felhozatal, mint akár hetekkel korábban. Gyerekkorom húsvéti asztalaiból is ez él bennem a legélénkebben: a harsogóan zöld újhagyma, a vidám piros retek, a fejes saláta, kígyóuborka-karikák vidám kikeletet ígérő jelenléte a szokásos sonka és a keményre főtt tojások mellett (melyek bizony itt-ott kék, lila, piros és sárga színben pompáztak – azokat ettük meg ugyanis, amiket meghagytak a locsolók).

Ha tehetem, most már évek óta szuvidálom a báránycombot, ez így lesz idén is, de mellette nagyon vágyom valami könnyűre, frissre és zöldségesre is! Úgyhogy hoztam nektek két fogást, amit könnyű összedobni, nem kellenek hozzá bonyolult hozzávalók, mégis különlegesek. Illetve egy gluténmentes paraguayi húsvéti kenyeret, a chipát, hátha van valaki a családban, aki szívesen enné ezt a kalács helyett.

Sült tojás

Hozzávalók:

50 gramm vaj

200 gramm kinyomkodott spenót (ezt lehet frissen is készíteni, akkor érdemes legalább egy kiló levelet venni, mert nevetséges módon összeesik főzés közben, én ezúttal fagyasztott spenótból csináltam, amit kiolvasztás után alaposan kinyomkodtam)

4 tojás

1 paradicsom

fél deci tejszín

100 gramm szeletelt szalonna, vékony csíkokra vágva

50 gramm reszelt parmezán

egy csipet szerecsendió

fokhagyma

só, bors

Egy tűzálló tálat kikenek vajjal. A spenótot összekeverem pár gerezd zúzott fokhagymával, a tál aljára kanalazom, majd csinálok bele négy mélyedést, és azokba beleütök egy-egy tojást. Megsózom, megszórom szerecsendióval, frissen őrölt borssal. Erre rászórom a szalonnacsíkokat, leöntöm tejszínnel, megszórom a parmezánnal, végül a tetejére helyezem a vékonyra szeletelt paradicsomot, és 200 fokon 15 perc alatt készre sütöm.

Paraguay-i chipa (húsvéti sajtos kenyér, gluténmentes)

Hozzávalók:

2 és fél bögre tápióka liszt

1 bögre kukoricaliszt (plusz a formázáshoz még egy kevés)

1/2 kiskanál sütőpor

só, bors

4 tojás

fél bögre tej

150 gramm vaj

150 gramm mozzarella

150 gramm feta

150 gramm cheddar

100 gramm parmezán

füstölt só pehely

Először összekeverem a száraz hozzávalókat: a liszteket, a sütőport, egy kiskanál sót, frissen őrölt borsot, majd belekeverek négy tojást, a puha vajat, a sajtokat, és szép, sárga bucit gyúrok belőle.

Letakarom, és pihentetem fél órát. Akkor 12 egyenlő részre vágom, abból kis hurkákat hengerítek (kábé 18 centi hosszúakat és három centi átmérőjűeket), majd karikába hajtom, a végüket óvatosan összenyomkodva. Sütőpapíros tepsire teszem, megszórom sópehellyel, majd bedugom a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 16 perc alatt készre sütöm. Önmagában is finom, de félbevágva megtöltheted sonkaszeletekkel, zöldségekkel is.

Ricottás, sült paprikás frittata

Hozzávalók:

vaj

fél bögre pecorino sajt lereszelve

egy nagy csokor petrezselyem

só, bors

1 kiskanál oregánó

8 tojás

4 evőkanál extraszűz olívaolaj

1 nagy hagyma

2 burgonya felkockázva

2 kaliforniai paprika csíkokra vágva

200 gramm ricotta

fokhagyma

A felaprított hagymát vajon megdinsztelem, majd rádobom a felkockázott burgonyát. Kis vizet öntök alá, amíg az elfő, a krumpli is megpárolódik, és picikét meg is sül. A petrezselymet felaprítom, összekeverem nyolc tojással, sóval, frissen őrölt borssal, pár gerezd zúzott fokhagymával, az oregánóval és a sajttal. Kivajazok egy tűzálló tálat, az aljára kerül a hagymás burgonya, arra ráöntöm a tojásos masszát. A tetejére kanalazom a ricottát, arra a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt készre sütöm. Tálaláskor meglocsolom egy kevés extraszűz olívaolajjal.

Kellemes húsvéti készülődést kíván,

Fiala Borcsa

Képek: Kerepeczki Anna/WMN