Gordon-videókat nézni színtiszta élvezet. Na, nem az üvöltözős, erélyeskedő, konyhacsatás, étterem-felújítós műsoraira gondolok először, hanem azokra, amelyekben csak főz. Ahogyan összerakja az ételt, az maga a művészet, az egyenesen varázslat, már-már mágia. Persze, élvezem azt is, amikor csinálja a show-t, de főzés közben őt nézni igazi relaxáció. Imádom, amikor egy ember ennyire rajong a hivatásáért, és ha az éppen a konyhaművészet, akkor egészen odavagyok. 

Unalmas perceimben, amikor este van, és már nincs feladatom, főzős videókat nézek, mert tökéletesen kikapcsol, egyfajta új szórakozás sorozatbámulás helyett. Ennek legalább van pozitív hozadéka, mégpedig az, hogy a „mit főzzek holnap” örökké feszítő kérdéskörét oldjam. Persze nem gondolom, hogy mindent el is tudok készíteni, amiről megnézek egy anyagot (de többnyire azért sikerül), azt pedig pláne nem hiszem, hogy ugyanúgy, viszont próbálkozni sosem szégyen, a jó pap is holtig tanul, hát még én.

Rengeteg íz- és alapanyag-párosítás eszembe se jutna, ha nem ez lenne az esti kikapcsolódásom. Javaslom nektek is, hogy vágjatok bele, kísérletezzetek, tanuljatok, az internet végtelen, mindenki talál kedvére valót.

De ma beszéljünk Gordon Ramsayről, a hatgyerekes családapáról, akiről korábban írtam már cikket (ITT olvashatjátok), számos sikerműsor főszereplőjéről, az étterem-tulajdonosról, a grandiózus séfről, aki pikírt, csípős stílusáról ismert, és ennek köszönhetően lett világhírű.

Két receptet választottam a kedvencemtől, hogy miért ezt a kettőt, azt is mindjárt megtudjátok. Ha nem is mindent úgy csináltam, mint a nagy mester, nézzétek el nekem, de azt hiszem, ezt még ő sem várná el, hiszen ahogy mondja: „ha a feleségem túlfőzi az articsókát vagy odaégeti a pizzát, akkor odafordulok hozzá, és hülye libának nevezem? Persze hogy nem. De amikor ott állok a Mesterszakács vagy a Pokol konyhája stúdiójában, negyedmillió dolláros jutalom a tét, egy bunkó meg odajön, túlfőzi az articsókát, de azért konyhafőnök szeretne lenni egy négycsillagos hotelben, akkor biztosra veheted, hogy megszorongatom.”

Szóval én sem vagyok versenyben semmilyen fődíjért, maximum magammal szállok ringbe, hogy minden egyes tanulási fázis végén eggyel jobb szakács legyek. Mutatom is, miket választottam, és mit alkottam:

Gordon üde quinoa salátája:

Szeretem a quinoát, szerintem te se idegenkedj tőle! Egészséges, és sokkal több lehetőség rejlik benne, mint elsőre gondolnád. Friss zöldségekkel, magvakkal, zöldfűszerekkel és aszalványokkal is párosítható, ebből most mutatok nektek mind példát. Ez a kaja pedig kímélő, és mennyei. Nem is kell mellé hús. Ebédre vagy vacsorára ajánlom, nem fogsz benne csalódni. 

Hozzávalók: 

– 200 gramm quinoa
– 50 gramm mandulapehely
– fél kígyóuborka
– 125 gramm koktélparadicsom
– csokor mentalevél
– 2 szál újhagyma
– 1 db lime kifacsart leve
– 50 gramm vörösáfonya (az ő receptje mazsolát ír, de én a vörös áfonyát választottam, és milyen jól tettem)
– olívaolaj, só és bors

Elkészítése: 

1. A quinoát előkészítem, alaposan megmosom, majd dupla vízben nagyjából 15 perc alatt megfőzöm. Az a jó, ha elfő a leve, és puhák lesznek a szemek.

2. Közben megpirítom a mandulapelyheket egy száraz serpenyőben, legyen szép aranyszínű minden oldala. 

3. Az uborkát meghámozom, félbevágom, és kiszedem a magos részét, majd csinos szeletekre vágom.

4. Felcikkezem a koktélparadicsomokat, az újhagymát is, és összeaprítom a mentát. 

5. A közben elkészült és lehűtött quinoához hozzáadom a mandulapelyheket és a vörös áfonyát, aztán a paradicsomokkal és az uborkával is összekeverem, sózom, borsozom, majd meglocsolom lime-mal és olívával. 

6. A végén friss mentalevéllel tálalom, és megszórom egy kevés újhagymával.

Téli melengető pipicomb tüzesen, kacsazsíros, friss burgonyatallérokkal

Abszolút ki kell lépni a csirkereceptek komfortzónáiból. Ha csirkét vásárolsz, milyen receptek jutnak először eszedbe? Egy unalmas rántott hús? Egy paprikás csirke? Netán grillezett mell és comb? Ásítozom, remélem látod. Gordon szuper, melengető, igazi téli csirkereceptet mutat nektek, és én sem voltam rest kipróbálni. Vasárnapi ebédre ajánlom, rántott pipicombok helyett.

Hozzávalók:

– 4 db szép csirkecomb (én felső combot használtam)
– 6–8 szem gomba
– 1 ujjnyi vastag pancetta
– 4–5 cikk fokhagyma
– egy csokor rozmaring
– 1 csokor kakukkfű
– fél deci brandy
– 2 deci alaplé
– fél kiló burgonya
– kacsazsír
– 2 db shallot (más néven mogyoró) hagyma

Elkészítése: 

1. Először sózom és borsozom a combokat, majd kevés zsiradékon elkezdem pirítani őket. 

2. A felkockázott pancettát rádobom a már piruló combokra, összekeverem, hagyom, hogy a zsírja kiolvadjon. Majd hozzáadom a félbe vágott gombát, a fokhagymát is. 

 

3. Ezután a rozmaringról és a kakukkfűről leszedem a leveleket, majd hozzáadom a piruló ételemhez a serpenyőbe. 

4. Időközönként kevergetem, majd meglocsolom a brandyvel. 

5. Aztán hozzáadom a csirkealaplevet. Annyit, hogy ne lepje el. Majd lefedem, és félreteszem főni.

6. Közben elkészítem a világ legjobb burgonyaköretét. A krumplit megmosom, egy centi vastagra felszelem, és lobogó vízbe dobom, ahol nem főzöm teljesen készre (kábé 5–6 perc).

7. Ha megvan a krumpli, egy magas falú serpenyőbe kacsazsírt hevítek (ez adja meg majd az aromáját), és beledobom az előfőzött burgonyatallérokat. A krumplira felszeletelt  shallot hagymát, felcikkezett fokhagymát adok, és megszórom friss rozmaringgal és kakukkfűvel. Szépen megsütöm aranybarnára.

8. Ha megfőttek a pipicombok, és látom, hogy az alap jó szaftosra összesűrűsödött, akkor elkészült az ételed. Ha nem vagy biztos magadban, szúrd bele a villádat, ha puha, akkor kész.

Úgy fog kinézni, hogy sírva fakadsz. Azután pedig az ízétől. 

Jó kísérletezést kívánok nektek Gordonnal a konyhában, vagy csak nyálcsorgatva a videói előtt. A séfnek pedig boldog születésnapot. Isten éltesse sokáig!

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Franco Origlia 

Az ételekről készült fotók a szerző tulajdona!