Már-már hagyománynak számít kis családunkban, hogy a szülihétvégémen vagy más ünnepélyen kerti partit csapunk, ezen pedig visszatérő vendég a hamburger. A nyilvánvalóan elfogult, de azért kritikus ízlelőbimbókkal megáldott családtagjaim pedig azt mondták legutóbb, hogy egyre jobban sikerülnek az étkek, lassan nyithatunk egy bisztrót is.

Elöljáróban még annyit, hogy klímaszorongásom ellenére néha megtalálható (marha)hús is a tányéromon, bármennyire nagy is az ökológiai lábnyoma ennek az iparágnak. Ha valaki szerint ez ciki, vállalom, de nem megy minden egyik napról a másikra. Így ha téged zavar, hogy ebben a receptben lesz marha, bacon, cheddar meg tojás is, inkább ikszeld ki. Vagy helyettesítsd mással az étrendedbe nem illő hozzávalókat. Na, lássuk!

Szuper buci

Szerintem a buci a hamburger egyik legfontosabb és legkritikusabb része, ez keretezi azt a sok jót, amit belepakol az ember. Sajnos mégis gyakran bele lehet futni szottyos, száraz, ízetlen vagy épp élesztőízű zsömlébe. Mi évek óta ezt a receptet követjük, és nagyon szeretjük. A következő mennyiségű hozzávalókból 10-12 darab buci jön ki.

 

Egy keverőtálba mehet minden hozzávaló: 750 gramm liszt (vegyesen szoktam 2 : 1 arányban fehéret és teljes kiőrlésű tönkölyt, utóbbi ad egy pici színt és pluszízt), 50 gramm cukor, két csipet só, 40 gramm friss élesztő elmorzsolva, egy darab tojás, 50 gramm puha vaj és 450 gramm natúr joghurt. Ha van dagasztógéped és kényelmes vagy, csináld azzal, de olyan jó érzés a tésztával dolgozni, nyomorgatni az ujjaiddal, és ez a bucitészta hálás, szóval azt ajánlom, próbáld meg kézzel. Ha szép fényes a felülete és elválik az edény falától, akkor már jó, meglisztezve a tetejét jöhet a pihiidő. Huzatmentes helyen lefedve egy óra alatt a duplájára kel.

Lisztezett deszkán óvatosan újragyúrjuk, majd 10-12 részre osztjuk (a nagyon precízek mérlegezhetnek is, nálam a szemmérték a viszonyítási alap). Gömböcöket formázunk belőlük, amihez összecsípjük az alját és szépen eligazgatjuk a tésztát. Ajánlom, hogy videón nézzétek meg, hogyan csinálják a profik. A félkész bucikat felsorakoztatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, felvert tojással megkenjük, és szezámmaggal megszórjuk őket. Utána mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe 15-16 percre, amíg szép pirosra nem sülnek.

Összeállítás előtt jó, ha pici vajon megpirítjuk a bucik mindkét belső oldalát, így nem fogják magukba szívni a kencéket és folyadékokat.

Húspogácsa – vagy amit akartok

Nagyon sok előre gyártott termék közül lehet választani a boltokban (akár már vegán pogácsát is találhatunk), de ha már igazi sütögetésbe fogunk, ezt is jobb házilag elkészíteni. Főleg azért, mert az igazi húspogácsába nem kerül hagyma, és só-bors is csak közvetlenül sütés előtt. Eredetileg színtiszta marhából készül a korong, de ma már kapható darált sertés-marha vegyesen, és azzal is tök finom. Ez utóbbit, mondjuk, muszáj teljesen átsütni, a csak marha maradhat picit szaftosabb. Érdemes a darált húshoz valamilyen zsíros részt keverni: a legjobb, ha marhavese faggyút kap az ember, de ez elég drága és nehezen beszerezhető, így mi mindig megelégszünk a csíkozott bacon apróra vágott verziójával.

Eldolgozzuk a darált húst a baconnel, és fejenként 120-150 grammos húspogácsákat formázunk – a társaság méretéből előzetesen célszerű visszaszámolni, mennyi húst kell venni. A korongokat sütés előtt ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és vagy grillen vagy pár csepp olajon, serpenyőben mindkét oldalát hőkezelve készre sütjük. Majd jöhet rá a cheddar sajt, ami a kiáramló melegtől szinte azonnal ráolvad.

Terülj, terülj, asztalkám!

Annak, hogy a salátalevélen kívül mi kerül még a hamburgerbe, csak a fantáziánk szabhat határt. Itt van néhány ötlet, akár mindet érdemes belepakolni. (A legbátrabbak kipróbálták, és mennyei volt!) 

Baconnaise

Azaz a baconös majonéz – tökéletes hamburgerszósz. A nyári hőségben még nem mertem megpróbálkozni a házi majonézzel, de ha valaki bevállalós, hajrá! Boltival is nagyon klassz, csupán a roppanósra sült, apró bacondarabokat kell belekeverni, meg egy kevés zsiradékot utánalöttyinteni, és mehet is a pirított bucira.

via GIPHY

Paradicsom salsa

Mi lehet nagyszerűbb kombináció, mint három darab lehetetlenül apróra vágott paradicsom és egy nagy fej lila hagyma fele, szintén felaprítva? Fél csipet sóval, egy evőkanál fehérborecettel ízesítve, remek választás, ha már unnád a paradicsomszeleteket.

Karamellizált lila hagyma

Ha még nem elég a lila hagymából, akkor azt a maradék felet meg még vagy kettőt vágjunk félbe, majd egyenletes cikkelyekre. Kezdjük el két csöpp olívaolajon párolni őket folyamatos kevergetés mellett. Kevés sóval ízesíthetjük, hogy még több vizet elpárologtasson, majd amikor gyönyörűen megfonnyadtak és már szinte teljesen megpuhultak, löttyintsünk rá egy kiskanál mézet, amivel továbbhevítjük az egészet, amíg krémes egyveleget nem kapunk. Már az illata is mennyei! Ha több időnk van, hagyhatjuk önmagától karamellizálódni a kupacot, de az egy hosszabb, 30-40 perces folyamat.

via GIPHY

Savanyított simeji gomba

A gombákat szétszálazzuk a közös tönkről, megmossuk, és feltesszük forrni annyi vízben, hogy épp ellepje. Hozzáadunk három evőkanál fehérborecetet, ugyanannyi szójaszószt, két babérlevelet, és óvatosan megsózzuk. Öt-hat percig forraljuk, majd állni hagyjuk a lében. Elegendő tálalás előtt leszűrni, nagyon finom ízt ad a gombáknak. Olyannyira, hogy egyből érdemes dupla adagot készíteni.

Ezekből mindenki kedvére válogathat, és összeállíthatja élete hambiját, ami után garantáltan mind a tíz ujját megnyalja! Ha van mellé egy kis csipsz, ropogtatnivaló, réparopi meg mindenféle kencék (nálunk a sózott tejfölbe szeletelt snidling a favorit), akkor biztosan senki nem marad éhen!

Deli Csenge

A képek a szerző tulajdonában vannak